Hyviä tekoja liikunnalla

Talviurheilutapahtumilla on mahdollisuus edistää hyvinvointia monella osa-alueella. Laadukas tapahtuma antaa osallistujilleen onnistuneen liikunnallisen päivän ja toivottavasti myös arjessa kulkevan rakkaan harrastuksen. Sen lisäksi Finlandialla, kuten muillakin urheilutapahtumilla, on mahdollisuus tehdä hyvää monille muillekin toimijoille. Yksi esimerkki tästä on paikallisten toimijoiden huomioiminen tapahtuman järjestelyissä. Esimerkiksi Finlandian kanssa yhteistyötä tekevä Fazer on leipomollaan ja myymälällään suuri työllistäjä Lahden alueella. Myöskin hiihtäjien muonituksen messukeskussa hoitaa paikallinen yritys Tolvanen. Paikalliset yhteistyökumppanit edistävät alueen elinvoimaa, minkä lisäksi lähellä tuotettujen hyödykkeiden käyttö on myös ekologista.


Erilaiset massatapahtumat työllistävät paikallisia yrityksiä ja tuovat alueelle turisteja. Esimerkiksi majoituspalveluille suuret liikuntatapahtumat ja muut tapahtumat ovat elintärkeitä. Finlandiaan saapuu vuosittain tuhansia hiihtäjiä, joista merkittävä osa tulee seudun ulkopuolelta. Lisäksi Finlandia-hiihdon tapahtuman järjestäminen tarjoaa arvokasta työkokemusta monilla osa-alueilla. Tapahtuma on muun muassa tarjonnut opiskelijoille mahdollisuutta suorittaa opintojaksoja tapahtumassa. Esimerkiksi viime vuonna useita ammatti- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita vastasi tapahtuman viestinnästä, rakennustöistä, ensiavusta ja kisakansliatehtävistä sekä tapahtuman valmistelusta. Opintojen edistämisen lisäksi tapahtumasta saatu kokemus opettaa tärkeitä työelämätaitoja nuorille ja tarjoaa monelle vapaaehtoistoimijalle turvallisen ja tärkeän yhteisön.


Finlandia-hiihto tekee töitä sen eteen, että hiihdon riemua saadaan välitettyä myös nuoremmille sukupolville. Finlandia-hiihdossa on sarjat alle 16-vuotiaille, minkä lisäksi pari viikkoa ennen virallista tapahtumaa Lahden ja Hollolan alueen koulujen lapsille järjestetään veloitukseton Lasten Finlandia -hiihtotapahtuma. Tärkeää työtä lasten ja nuorten urheilun eteen tekee Worldloppet-hiihtäjien yhdistys Worldloppet Skiers Finland. Yhdistys tekee yhteistyötä Finlandia-hiihdon kanssa, järjestää tapahtumia Worldloppet-hiihtojen tunnetuksi tekemiseksi ja tuottaa hiihtoon liittyvää materiaalia. He myös toimivat aktiivisesti Lasten Finlandian järjestelyissä.

Worldloppet Skiers Finlandissa aktiivisena toimiva Risto Laurila kertoo, että nuorten ja lasten hiihtoharrastuksen tukeminen on ollut jollakin tapaa osa yhdistyksen toimintaa alusta alkaen. 


“Aikaisempina vuosina ennen Lasten Finlandiaa tuki tapahtui niin, että seuramme paikalliset jäsenet vuorollaan tarjosivat oman paikkakunnan hiihtoseuralle mahdollisuutta, että yhdistys maksaa kahden nuoren tai sitten nuorten valmentajan ilmoittautumisen Finlandia-hiihtoon ja muita kuluja. Vuosien mittaan muutamia näistä nuorista hiihtäjistä on noussut maajoukkueeseen asti”, Laurila kertoo. 

Nykyään yhdistys keskittyy ennen kaikkea Lasten Finlandian tukemiseen. Lahden seudun yhdistyksen jäsenet ovat osallistuneet tapahtumaan talkoovoimin toimimalla esimerkiksi ohjaajina ja valvojina ladun varrella, minkä lisäksi tapahtumaa on tuettu myös rahallisesti.

Laurila ei omien sanojensa mukaan voi korostaa liikaa sitä, mikä merkitys monipuolisella liikunnalla on lapsille ja nuorille, samoin kuin aikuisillekin. 

“Kun lapset saadaan irti kännykästä ja liikkumaan, niin voi sitä liikunnan riemua. Lasten Finlandia kokoaa mukaan usean koulun tietyt luokat, näin ollen kenenkään ei tarvitse olla yksin”, hän tiivistää. 

Lasten riemu, ulkoilu ja pienten hiihtäjien auttaminen ovat taanneet sen, että Worldloppet Skierseillä on Lasten Finlandiasta vain positiivisia kokemuksia.

Worldloppet Skiers Finlandin lisäksi tapahtumassa toimii myös monia muita vapaaehtoisia. Työ alkaa jo syksyllä, kun Finlandian reittiä aletaan kunnostamaan seuraavan vuoden hiihtoa varten. Ennen tapahtumapäivää vapaaehtoiset laittavat paikalleen reittiopasteet, pystyttävät latuasemat ja osallistuvat Finlandian markkinointiin. Itse tapahtuman aikaan he toimivat ensiapuhenkilöinä, numeroiden jakajina, somettajina tai muissa vastuullisissa tehtävissä. Lisäksi Finlandia-hiihto mahdollistaa varainkeruun erilaisille paikallisille seuroille ja yhdistyksille - esimerkiksi latuasemia pyörittävät harrastustoimintaa järjestävät yhdistykset, jotka saavat talkookorvauksen tekemästään työstä. Kiitos vapaaehtoisten, Finlandia-hiihto tarjoaa mieleenpainuvan kokemuksen tuhansille talviurheilun ystäville niin ladun varressa kuin itse hiihtäen.

Työllistämisen ja vapaaehtoistyön mahdollistamisen lisäksi Finlandia-hiihdon avulla kerätään myös varoja lasten ja nuorten harrastamiseen. Finlandia-hiihto on voittoa tavoittelematon järjestö, ja tapahtuman järjestämisestä vastaavat alueen perinteikkäät hiihtoseurat, Lahden Hiihtoseura sekä Hollolan Urheilijat -46. Kyseiset seurat hoitavat tapahtuman toteutumisen reitistä ja huoltopisteistä hallinnointiin ja kisakansliaan. Finlandia-hiihdosta saadut mahdolliset tuotot menevät kyseisten seurojen käyttöön, esimerkiksi nuorten urheilutoiminnan tukemiseen. Nämä seurat myös vastaavat Finlandia-hiihdon mahdollisista taloudellisista tappioista. Tapahtumaan osallistuminen ei siis vain takaa osallistujalle ainutlaatuista hiihtokokemusta, vaan tukee myös tulevien Finlania-hiihtäjien harrastuspolkua ja liikunnallista elämäntapaa.

Lue lisää vapaaehtoisista ja nuorten urheilun tukemisesta!

Uutinen on osa Finlandia-hiihdon Kulissien takana -juttusarjaa, joka esittelee hiihtotapahtuman tarinaa ja taustaa pintaa syvemmältä. Uusien rakenteiden, vastuullisuustyön ja monipuolisen kumppaniverkoston luominen yhdistyvät teemoina vuoden 2024 Finlandia-hiihdossa.
Previous
Previous

Lasten Finlandia-hiihto

Next
Next

Reitti-infoa & uusia elämyksiä