Vapaaehtoiset rakentavat Finlandian

Finlandia-hiihdon aamuna pienen jännityksen aikaansaama adrenaliini pitää hiihtäjät lämpiminä, kun he saapuvat talviseen Lahden hiihtokeskukseen. Numeron haettuaan osa hiihtäjistä käy lämmittelemässä jo kisakuntoon laitetulla reitillä, osa jää kisakanslialle rupattelemaan. Ennen starttia hiihtäjät ryhmitellään lähtöalueelle ja pian pakkasilman täyttää kuuluttajan ääni, kun hän lähettää talviurheilun ystävät matkalle kohti opastein merkattua rataa, joka kiemurtelee läpi päijäthämäläisten perinnemaisemien. Matkan taittumista jouhevoittavat latuasemat, joilla hiihtäjät saavat kannustuksen lisäksi energiaa ruoka- ja juomahuollon muodossa. Suksihuoltajat harjaavat matkaa taittavien suksista pois roskat ja sipaisevat päälle uuden kerroksen voidetta. Maaliintulon kruunaa osallistujille jaettu muistomitali ja kisakeskuksessa lämpimänä tarjoiltava lounas.

Suunnilleen tällä tavalla etenee tuhansien talviurheilijoiden helmikuinen Finlandia-hiihto. Hyvässä kilpailutapahtumassa omaa reppua ei tarvitse pakata täyteen suksivoiteita tai eväsleipiä eikä kotiin tarvitse lähteä nälkäisenä tai kylmissään. Onnistunut hiihtotapahtuma paitsi jää ihmisten mieliin, myös vaatii toteutuakseen satoja vapaaehtoisia. Työ alkaa jo syksyllä, kun Finlandian reittiä aletaan kunnostamaan seuraavan vuoden hiihtoa varten. Ennen tapahtumapäivää vapaaehtoiset laittavat paikalleen reittiopasteet, pystyttävät latuasemat ja osallistuvat Finlandian markkinointiin. Itse tapahtuman aikaan he toimivat ensiapuhenkilöinä, numeroiden jakajina, somettajina tai muissa vastuullisissa tehtävissä. Vaikka tapahtumassa vapaaehtoisia ei aina erikseen huomaa, juuri he mahdollistavat laadukkaan ja mieleenpainuvan tapahtuman.

Finlandia-hiihto rakennetaan ja järjestetään suurelta osin 500 vapaaehtoisen voimin.

Vapaaehtoisena toimiminen on monelle väylä tuntea yhteenkuuluvuutta, jokavuotinen perinne tai elämäntapa. Kokeneimmat ovat olleet avustamassa Finlandia-hiihdoissa jo tapahtuman alkuvuosista lähtien ja päässeet näkemään perinteikkään tapahtuman monet vaiheet. Muuttuva maailma on tarjonnut myös uusia tapoja toimia vapaaehtoisena - Finlandia-hiihto striimataan nettiin ja tapahtumasta tuotetaan yhä enemmän sosiaalisen median sisältöä. Lisäksi Finlandia-hiihto mahdollistaa varainkeruun erilaisille paikallisille seuroille ja yhdistyksille - esimerkiksi latuasemia pyörittävät harrastustoimintaa järjestävät yhdistykset, jotka saavat talkookorvauksen tekemästään työstä. Vuonna 2023 Finlandia-hiihto myös palkitsi parhaan latuaseman erillisellä bonuksella, joka meni Papinkaivon latuasemaa pyörittäneelle partiolippukunnalle Hollolan Hirvenhiihtäjille.

Hollolan Hirvenhiihtäjien Maaret Liljaniemi ja vapaaehtoinen Kimmo Ahonen nauttivat Finlandia-viikonlopusta Papinkaivon latuasemalla. Heidän mukaansa vapaaehtoistyössä parasta on uusien kokemuksien saaminen ja erilaisissa porukoissa toimiminen. Hirvenhiihtäjät pystyttivät latuasemalle teltan ja nuotiopaikan, tarjoilivat juotavaa, syötävää ja suksihuoltoa sekä kannustivat hiihtäjiä loppumatkalle. Vapaaehtoistyö on partiolaisille elintärkeää, koska viikkotoiminta ja varainkeruu tapahtuu vapaaehtoisten varassa. Finlandia-hiihdosta Liljaniemelle ja Ahoselle jäivät mieleen pakkasella jäätyneet energiajuomat, yhdessä tekemisen ilo sekä tapahtuman kansainvälinen tunnelma. Kiitos vapaaehtoisten, Finlandia-hiihto tarjoaa mieleenpainuvan kokemuksen tuhansille talviurheilun ystäville niin ladun varressa kuin itse hiihtäen.

Uutinen on osa Finlandia-hiihdon Kulissien takana -juttusarjaa, joka esittelee hiihtotapahtuman tarinaa ja taustaa pintaa syvemmältä. Uusien rakenteiden, vastuullisuustyön ja monipuolisen kumppaniverkoston luominen yhdistyvät teemoina vuoden 2024 Finlandia-hiihdossa.
Previous
Previous

Bisneshiihto FINSKIN tuoteperheeseen

Next
Next

Finski Store