LAHTI - HOLLOLA - LAHTI
FINLANDIA-HIIHTO
27.-28. helmikuuta 2021

2017 Numerot:   1   2   3   4

← Siirry takaisin arkistoon
 

44. FINLANDIA-HIIHTO

Uutiskirje nro. 1

Suomi 100 vuotta, Finlandia-hiihto 100 km


Tänä talvena Finlandia-hiihto on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta. Koska Suomi täyttää 100 vuotta, niin myös Finlandiassa hiihdetään yhtenä matkoista superpitkä 100 km ja perinteisellä hiihtotavalla. Tämä matka on pisin maratonhiihtojen Worldloppet-sarjassa tänä kautena, ja se on tarkoitettu kuntoilijoiden eliitille.

Muina matkoina on jo tutut 50 km ja 32 km perinteisellä sekä 50 km ja 20 km vapaalla tyylillä. Perinteiset matkat hiihdetään lauantaina 4. helmikuuta ja vapaan matkat sunnuntaina 5. helmikuuta. Finlandia-hiihdon ajankohta on Lahden MM-kisojen takia jo helmikuun alussa, mutta Lahden seudulla on silloin normaali talvi, ja ladut kunnossa.

Olemme tehneet syksyn aikana rataverkoston parannustöitä ja pyrkineet tekemään reittimme helpommiksi ja turvallisemmiksi. Kaikki tämä työ tähtää miellyttävämpään kokemukseen hiihtäjillemme. Samalla haluamme pitää yllä meidän mainettamme laadukkaan hiihdon järjestäjänä. Asiakas on aina etusijalla, ja organisaatiomme pyrkii palvelemaan hiihtäjiä entistä paremmin.

Rohkeasti vaan ilmoittautumaan Suomen suurimpaan massahiihtotapahtumaan. Tule kokemaan ainutlaatuinen kokemus tuhansien muiden kanssa Salpausselän harjujen maisemaan!

Syysterveisin,

Juha Viljamaa
Puheenjohtaja
Finlandia-hiihto

PS. Seuraava hintaporras vaihtuu 15.11. Vielä ehdit edullisemmalla hinnalla mukaan!
 

Reittiä on jälleen parannettu ja levennetty


Tulevaa talvea ajatellen Finlandia-hiihdon reitillä on jälleen tehty töitä, että hiihto olisi yhä miellyttävämpää. Ratamestari Jukka Lehtinen on tiiminsä kanssa keväästä lähtien parannellut reittiä levennysten, raivausten ja pohjatöiden osalta.

"Hommat alkoivat jo huhtikuun viimeisellä viikolla. Lähdöstä heti ensimmäisen kolmen kilometrin osalta on hiukan tehty levennystä poistamalla vanhoja sähkötolppia ja laittamalla uusia hiukan sivumpaan. Tiirismaalla on noin 14 kilometrin kohdalla pieni työmaa menossa, jossa noin kilometrin matkalla kaadetaan hiukan puita ja levennetään pohjaa", Lehtinen kertoo.

Lisäksi Hälvälään noin 20 kilometrin kohdalle on tehty varareittimahdollisuutta penkan ylitykseen ajamalla noin 600 tonnia hiekkaa suonpohjaukseen vallin taakse.

"Lisäksi Heinsuon lähettyvillä 37 kilometrin kohdalla, ennen ja jälkeen, on kaadettu puita noin neljän kilometrin matkalla ja levennetty valmiiksi noin 2,5 kilometrin uraa sekä pohjattu reilu kilometri. Niitot koneiden kanssa on tehty ja loputkin hommat ennen lumia valmistuvat lokakuun aikana."
 
 

Nyt on aika huoltaa sukset hiihtokuntoon!


Monessa paikassa pääsee jo ladulle ulkonakin, mutta ennen ladulle säntäämistä on syytä huoltaa työvälineet hiihtokuntoon. Kysyimme pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme Startin asiantuntijalta Jouni Raittilalta, mitä pitäisi tehdä?
"Toivottavasti sukset on laitettu kesäteloille, mutta suurimmalla osallahan ne jäävät sellaisiksi kuin viimeisen lenkin jälkeen olivat. Silloin ensimmäinen asia on huolellinen pohjan puhdistus. Luistopinnat puhdistetaan joko luistopintojen puhdistusaineella tai mielellään vahalla. Vaha sulatetaan ja siklataan lämpimänä, jolloin lika lähtee pois", Raittila sanoo tärkeimmän asian.

Kun puhdistus on tehty, suksi tarvitsee enää normaalin kelinmukaisen voitelun. Jos pohja on päässyt kovin naarmuiseksi, on sille hyvä antaa erityishuomiota:
"Jos on tullut naarmuja, kannattaa miettiä, käyttääkö sukset hionnassa", Raittila sanoo.

Jos keväällä on huoltanut sukset kesäteloille, pääsee syksyllä vähemmällä. Kun sukset on keväällä puhdistettu, niihin on laitettu suojavaha ja ne on jätetty siklaamatta säilöön, valmistelu on suoraviivaisempaa:

"Jos näin on toiminut, tarvitaan vaan siklaus, harjaus ja kelivoitelu."

Tutustu tuotteisiin: http://www.startskiwax.com/fi
 

44. FINLANDIA-HIIHTO

Uutiskirje nro. 2

Talvi tuli ja 44. Finlandia-hiihto lähestyy!


Tätä kirjoitellessani marraskuun lopussa on hiihtokausi Lahti-Hollola -alueella lähtenyt käyntiin. Samoin lumitykit ovat olleet käynnissä aina kun pakkanen on antanut myöden. Hiihdon järjestelyt ovat hyvässä vauhdissa ja järjestelytoimikunta on pitänyt kokouksia tutulla kokoonpanolla, vain turvallisuuspäällikkö vaihtui. Latuasemien kanssa on myös pidetty ensimmäinen kokous. Kaikki entiset aseman pitäjät ovat jälleen mukana. Järjestelyorganisaatioon ei ole tullut juurikaan muutoksia muillakaan osa-alueilla.

Kilpailukanslian paikkaa jouduttiin jälleen kerran vaihtamaan, kiitos siitä SDP:n puoluekokouksen, joka valloitti meiltä Lahti- ja Vesijärvihallin. Me siirrymme takaisin parinvuoden takaiseen Salpausselkähalliin. Kyllä me sieltä saamme riittävästi tilaa.
Mielenkiintoisin tulee olemaan stadion: Miten MM-organisaatio sitä muokkaa ennen meidän hiihtoa? Pyrimme hiihtämään viime vuoden tapaan lähtö Karpalonkautta ja maaliin entistä reittiä hyppyrimäkien oikealta puolelta. Maalisuora tulee pitenemään viime vuodesta hieman.
Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettävä 100 km hiihto tuo myös oman mausteensa järjestelyille. Lähtö hiihtoon tulee tapahtumaan klo 8.00 ja perinteinen Finlandia-hiihto starttaa klo 10.00. 100 km hiihtäjät eivät tule stadionille lähtiessään toiselle kierrokselle, vaan kääntyvät hyppyrimäkien takaa takaisin Tapanilaan menoreittiä pitkin. Toivottavasti lunta riittää, jotta saamme hiihdot hiihdettyä hyvissä olosuhteissa.

Uutta on myös se, että tulemme kukittamaan 50 km 3 parasta mies- ja naishiihtäjää heti stadionilla maalin tulon jälkeen. Palkintojen jako tapahtuu myöhemmin kilpailun kanslian tiloissa.

Toivotankin kaikki hiihtäjät tervetulleeksi hiihtämään 44. Finlandia-hiihto samoin kaikki talkoolaiset tervetuloa järjestelyihin mukaan!

Järjestelytoimikunta
pj. Esko Saari
 

Sataselle Suomen sadannen itsenäisyysvuoden kunniaksi!


Finlandia-hiihto on yksi Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumista. Juhlavuoden kunniaksi matkavalikoimamme pisin matka tuplaantuu: Finlandiasta voi nauttia lauantaina 4.2. perinteisellä hiihtotavalla 100 kilometrin verran. Matka sivakoidaan kahtena 50 kilometrin lenkkinä ja lähtö on lauantaina klo 8.
Ilmoittaudu sataselle tai muille matkoille: http://finlandiahiihto.fi/Default.aspx?tabid=494
 

Monenlaista ohjelmaa hiihtäjien iloksi

 
Finlandia-hiihdossa sadan kilometrin kilpailuun startataan ilotulituksen saattelemana. Järjestäjille on kunnia-asia toteuttaa laadukas ja ikimuistoinen tapahtuma. Kokeneen ohjelmatuottaja Vesa Ruotosen tukena Finlandia-hiihdossa toimivat tuottajat Markus Kartano (LAMK) ja Tuukka Hurme (Salpaus). Juhlavuoden kunniaksi Ruotonen laulaa Maamme-laulun päälähtöjen yhteydessä.
Finlandia-hiihdossa näkyvästi läsnä on ”Jääkarhu-Finski”, kisojen virallinen maskotti, joka on kannustamassa kilpailijoita ja luomassa hyvää fiilistä yleisön keskuudessa. Tunnelmaa kisoissa ylläpitävät myös kisatytöt ja rumpuryhmä, jotka saattavat kilpailijat vauhdikkaasti matkaan. Lisäksi Lahden sirkuskoulu viihdyttää esityksillään siellä missä yleisökin on kannustamassa. Dj Toni Halinen puolestaan nostattaa kisatunnelmaa hiihtostadionilla.
Perjantaina 3.2.2017 Finlandia-hiihto järjestää uusille hiihtoneuvoksille kahvitilaisuuden, jonka jälkeen on kaikille avoin Worldloppet Masters -illallinen, johon kuuluu järjestettyä ohjelmaa. Tilaisuudessa kunniavieraana on maastohiihdon olympiavoittaja Siiri Rantanen (s. 1924), joka saavutti kultaa Cortinan talviolympialaisissa 1956. Lahden sirkuskoululaiset ovat myös mukana viihdyttämässä yleisöä hienoilla esityksillään. Illallisen musiikkipuolesta vastaa ”Rautakanget”-bändi, jonka monipuolinen biisilista takaa, että tunnelma pysyy korkealla. Bändin yhtenä laulajana toimii Voice of Finlandistakin tuttu Heidi Sundström.

Wordloppet Masters -tilasuuteen lippuja (15€) voi ostaa ravintola Kodista sen aukioloaikoina

Teksti: tuottaja Markus Kartano

 

Vuoden 2017 Finlandia­-hiihdon virallinen kisakahvi on Wilson Coffee!


Kaikki Finlandia-hiihdon 2017 osallistuvat pääsevät nauttimaan erinomaisen aromikkaasta lahtelaisesta Wilson Coffeesta! 100-prosenttisesta kenian arabicasta valmistettua Wilson Coffeeta tarjoillaan Finlandia-hiihdon osallistujille Tapanilan hiihtomajan juottopisteellä sekä Lahden Suurhallissa hiihdon jälkeen.
Wilson Coffee on entisen huippu-urheilija Wilson Kirwan oma kahvimerkki. Raaka-aine eli kahvipavut tulevat Wilsonin entisiltä kotiseuduilta Keniasta. Pavut kasvavat puhtaassa vuoristoilmastossa Kenian ylängöillä 1 700 m:n korkeudessa mineraalipitoisessa vulkaanisessa maaperässä. Pavut ovat korkealaatuisia, käsin poimittuja ja pestyjä sekä kuivattu Afrikan paahtavan auringon alla.  Näistä olosuhteissa syntyy kahvin täyteläinen ja aromikas makuelämys. Wilson Coffee on keskipaahtoinen suomalaiseen makuun paahdettu ja jauhettu suodatinkahvi. Maku on täyteläinen, hapokas ja aromikas. Wilson Coffeen aromissa on myös pieni, hienostunut vivahde mustaa viinimarjaa.
Wilson Coffee Oy:n toinen perustajajäsen Jari Tuominen on myös taustaltaan kestävyysjuoksija ja Myrskylän Myrskyn miehiä. Jarin isä, Seppo oli 1970-luvulla kova Lasse Virenin kilpakumppani ja harjoituskaveri. Yrityksessä mukana hääräävä Janne Keränen oli myös junior-vuosillaan kestävyysjuoksija Lahden Ahkerassa. Wilson Coffeella on siten juuret kestävyysurheilussa. Wilson Coffee toimiikin erinomaisena luonnollisena juomana sekä ennen urheilusuoritusta kuin palauttavana piristeenäkin raskaan urheilusuorituksen jälkeen.
Lahtelaistunut Wilson Kirwa käy vuosittain useaan otteeseen entisillä kotikulmillaan Keniassa varmistamassa, että kaikki kahvin tuotantoon liittyvät asiat ovat kunnossa. Lapsityövoimaa ei sallita ja jokaisen viljelijän pitää saada kahvistaan kunnon korvaus. Luottamuksellinen ja reilu toiminta on koko Wilson Coffeen toiminnan edellytys. Wilsonin mielestä on tärkeää auttaa näin myös osaltaan lähtömaansa Kenian ihmisten arkea. Kun kenialaiset viljelijät tuodaan reilulla tavalla mukaan eurooppalaiseen bisnekseen, niin se on parasta mahdollista ”kehitysapua”. Ihmiset joutuvat itse tekemään töitä elintasonsa parantamiseksi, mutta työstä maksetaan kunnon korvaus.
Wilson Coffeen koko tiimi toivottaa kaikille vuoden 2017 Finlandia-hiihdon osallistujille erinomaista valmistautumisjaksoa talven koitokseen. Muistakaahan nauttia sekä ennen hiihtolenkkiä että lenkin jälkeen kuppi kuumaa kenialaista. Wilson Coffee – maista ja nauti!
Saatavilla kaikista Suomen Prismoista, suurimmista S-marketeista, Halpa-Halli myymälöistä sekä useista Etelä-Suomen K-Citymarketeista.

Katso lisää: https://www.youtube.com/watch?v=k179jQF2GQ4&t=6s
 

Tapahtumayhteistyö: Tartu Maraton


Oletko ajatellut osallistuvasi Tartu Maratoniin, mutta Finlandian läheisyyden vuoksi se on jäänyt haaveeksi? Ensi vuonna sinulla on kaikkien aikojen tilaisuutesi, sillä 44. Tartu Maraton on 26. helmikuuta, kolme viikkoa Finlandian jälkeen.
Oletko perinteisen vai vapaan ystävä, aktiivihiihtäjä vai hiihdosta nautiskelija? Haluaisitko nauttia tapahtumasta ystäviesi kanssa? Valitse oma tapasi nauttia Tartu Maratonista https://www.tartumaraton.ee/en/events/suusamaraton/2017/program/ ja ilmoittaudu mukaan: (https://www.tartumaraton.ee/en/events/suusamaraton/2017/maraton/
Alueen latuverkostoon voit tutustua: https://www.tartumaraton.ee/en/events/suusamaraton/2017/discoverestonia/skitracks/
Ja alueen muuhun tarjontaan: https://www.tartumaraton.ee/en/events/suusamaraton/2017/discoverestonia/tartuse/

Kuva: Ardo Säks

44. FINLANDIA-HIIHTO

Uutiskirje nro. 3

Lasten Finlandia avaa Finlandia-viikon


Jo perinteeksi muodostunut Lasten Finlandia hiihdetään tiistaina 31.1. Hiihto on saanut hyvän suosion koululaisten keskuudessa. Tällä hetkellä ilmoittautuneita on lähes 1000 lasta. Ensimmäistä kertaa mukana on myös erityiskoulujen oppilaita. Järjestelyissä isona apuna ovat olleet Vierumäen Urheiluopiston opiskelijat ja Worldloppet Mastersit.

Viikko jatkuu perjantai-iltana hiihdettävällä hupimielisellä sprinttiviestillä 4 x 1,5km. Viestissä tulee tutuksi tulevissa MM-hiihdossa hiihdettävä sprinttirata. Sprinttiviesti sopii mainiosti vaikkapa verryttelyksi viikonlopun Finlandialle.

Ja sitten lauantaina aamuvarhaisella lähtevät matkaan urheat 100 km:n hiihtäjät. Matkalle on jo nyt ilmoittautunut lähes 400 naista ja miestä. Lauantaina hiihdetään perinteinen hiihto, jossa samalla ratkotaan veteraanien pitkien matkojen Suomen mestaruudet. Sunnuntaina sitten on vuorossa vapaan tyylin Finlandia.

Reitistöä on levennetty raivauksilla ensimmäisen kahden kilometrin osalta. Samoin uudelle hiihtosillalle meno on rakennettu valmiiksi, joka antaa lähdölle tilaa viime vuotista enemmän. Lunta reitistöllä on tällä hetkellä hyvin ja seuraavan viikon sääennusteet lupaavat lisää lumisateta avuksemme.

Suuri kiitos suurelle talkoo- ja toimitsijajoukolle Finlandia-hiihdon valmistelutehtävissä!

Toivotan hiihtoväen tervetulleeksi suurella joukolla mukaan Finlandia-Hiihtoon tulevissa MM-maisemissa!

Hannu Viitala
Markkinointipäällikkö
Finlandia-hiihto

Osallistu Finlandia-muistokisaamme ja voita Garminin laatulaite!

Se on vajaa kuukausi enää, kun päästään taas hiihtämään Finlandiaa! Sitä odotellessa kerropas paras muistosi Finlandiasta sanoin tai kuvin alle kommenttikenttään ja tämä huikea urheilijan paras kaveri, Garmin Forerunner 735XT triathlon bundle (sh. 639€) voi olla sinun! Arvomme yhden laitteen 20.1. mennessä muistonsa jakaneiden kesken!

Osallistu kisaan Facebookissamme

Tutustu tuotteeseen tarkemmin

 

Reitti-infoa

Viime viikon loppupuolella Lahteen tuli reilu 10cm lunta.
"Nyt on jyrätty eka kerran tänään tämän vuoden puolen 32km lenkki", kertoi ratamestari Jukka Lahtinen loppuviikosta.
Finlandia-hiihto tiedottaa matkoista ja reiteistä  25.1.2017 klo 16.00 jälkeen.

 

Palaudu Rela-hierojien avulla!
Rela-group on taas innolla mukana tukemassa ja auttamassa hierontapalveluilla jokaista lihashuoltoa kaipaavaa hiihtäjää. Hoidettavat alueet ovat siis suhteellisen monipuolisia ja laajoja.
"Edellisvuosina hiihtäjät ovat ottaneet meidät tosi positiivisesti vastaan ollen tyytyväisiä kyseisestä palvelusta. Toivottavasti sama toteutuu taas tulevassa Finlandiassa ja rankan suorituksen jälkeenkin hymy valtaa useimman hiihtäjän suupielet kuolan sijasta. Odotamme, että kohtaamme klinikallamme myös monta "hiihtoturistia". Näistä varmasti useat saavat ehkä sen ensimmäisen kokemuksen suomalaisesta laadukkaasta hoitamisesta. Pyrimme tarjoamaan kaikille hiihtäjille uuden kokemuksen lisäksi mahdollisuuden nopeampaan rasituksesta palautumiseen", koulutusjohtaja Petteri Malinen Rela-groupista kertoo.
Lähtökohtaisesti hierojat pyrkivät tarjoamaan mahdollisimman monelle lyhyen ravitelutyyppisen hieronnan kohdealueelle mikä edesauttaisi rasituksesta palautumisessa. "Tällätavoin voimme palvella mahdollisimman monia hierontaa tarvitsevia hiihtäjiä hoitoaikojen ollessa lyhyitä, mutta oikealaisilla käsittelytekniikoilla (ravistelu, liikehoito ym.) pystymme pitämään hoidot kuitenkin riittävän tehokkaina. Rasituksen jälkeen lihas on kuitenkin "tyhjä, hapoilla" ja supistuneena, joten se ei suoranaisesti ole valmis ottamaan muokkaavaa hierontaa vastaa. Siksi todellinen avaava rasvahieronta olisi hyvä toteuttaa vasta muutamien päivien päästä kun elimistö on palautunut taas normaalitilaan", Malinen sanoo.
Näihin asioihin saa lisää vinkkejä hierojilta klinkalla, jossa jatkohoitoihin räätälöidään myös ns. jatkopalautumispaketin, jonka voi ostaa tapahtumasta edullisesti lahjakortiksi itselle mukaan.
Pääpaino tapahtuman palauttavissa hoidoissa on lauantaina jolloin satsaamme siihen olemalla paikalla hyvinkin suurella joukolla.
Lauantaina hiihtäjien käytössä on iso joukko niin Rela groupin henkilöstöä kuin Hierojakoulu Relaxin lisensoituneita urheiluhierojiakin. Mukana siis myös hierojien lisäksi ainakin osteopaatti ja mahdollisesti fysioterapeuttikin antamassa tarvittavaa taustatukea ja vinkkejä mahdollisesti haasteellisissa rasitus- ja urheiluvammatilanteissa.  
Palauttavat lyhyet ravistelut ovat hiihtäjille täysin ilmaisia.
Ravisteluklinikka avoinna Lahti Hallissa lauantaina 4.2.2017 n.klo.12-18 ja sunnuntaina 5.2.2017 n. klo.12-16
"Kaikkiin valmistaviin ja palauttaviin hierontoihin niin Rela-hierojien kuin Hierojakoulu Relaxin vastaanotoille teemme hiihtäjille omat tarjoukset", Malinen sanoo.

Hierojakoulu Relaxin urheiluhieroja-opiskelijat löydät Helsingistä Vallilasta, Lahdesta Kauppakeskus Valosta ja Tampereelta Kauppakeskus Tullintorista www.opiskelehierojaksi.fi. Rela-Hierojien 27 vastaanottoa palvelee sinua puolestaan Etelä-Suomen alueella.
Lähimmän vastaanoton löydät www.relahierojat.fi.

 

Kaslink Foodsin maitotuotteet maistuvat vuoden 2017 Finlandia-hiihdon ruokailuissa
Kouvolasta kotoisin oleva suomalainen perheyritys Kaslink Foods on monipuolinen elintarvikevalmistaja, jonka ydinosaamista on korkealuokkaisten nestemäisten elintarvikkeiden valmistus.
Senpä vuoksi onkin sopivaa, että Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna järjestettävän Finlandia-hiihdon ruokailuissa päästään nauttimaan Kaslinkin pieteetillä valmistamista tuotteista. Ruokajuomaksi Kaslink tarjoaa kaakkoissuomalaista Maire-maitoa sekä tavallisena että laktoosittomana. Annosten kokkailussa käytetään laktoosittomia Maire-kermoja. Jälkiruoaksi ja välipaloiksi on tarjolla tuoteuutuuksia: aktiiviseen elämään sopivat TAHTO-jukurttirahkat ja -proteiinijuomat.  
Kaslinkin innovatiivisuudesta ja lujasta ammattitaidosta kertoo muun muassa vuonna 2014 saatu valtakunnallinen yrittäjäpalkinto. Sekä tietenkin se, että kotimaan markkinoiden lisäksi yrityksen sopimusvalmistuksena ja omilla brändeillä valmistamia tuotteita viedään yli 15:een maahan sekä vähittäiskaupan että suurkeittiöiden tarpeisiin.
Kuluvan vuoden aikana Kaslink tuo markkinoille useita erikoistuotteita aktiivisen elämän tueksi, muun muassa Finlandia-hiihdon jälkiruokana ja välipaloina tarjottavat TAHTO-tuotteet.

Pisara suomalaista luontoa - tutustu aidosti kaakkoissuomalaisiin maitotuotteisiin: mairemaito.fi

Maistuvia kisoja toivottaa KASLINK

44. FINLANDIA-HIIHTO

Uutiskirje nro. 4

5392 kertaa KIITOS!


Finlandia-hiihdossa oli tänä vuonna ilmoittautuneita yhteensä 5392, joista huikeat 1380 Lasten Finlandiassa ja viikonvaihteen matkoilla 4012. Seuraavan kerran Finlandiaa hiihdetään 24.-25.2.2018, laitahan päivät jo kalenteriisi! Avi Studio kuvasi tälläkin kertaa viikonlopun Finlandia-hiihtäjät ja kuvat valmistuvat ensi viikolla (13.2. alkava viikko)

Varis ja Virtanen 50 kilometrin ykköset


Finlandia-hiihdon 50 kilometrin perinteisen kilpailun voittoon hiihti Kari Varis 26 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen Jarmo Rissaseen. Kolmanneksi sijoittunut Niko Nättinen jäi kärjestä lähes kaksi minuuttia. Naisten 50 kilometrin kilpailu toi Niina Virtaselle ensimmäisen ja himoitun Finlandia-voiton. Toiseksi sijoittui Mirva Rottensteiner neljän minuutin erolla kärkeen, ja kolmanneksi hiihti Suvi Karjaluoto, joka jäi kahdeksan minuuttia kärjestä.
”Tänään oli haastava keli voitelun suhteen. Itselläni oli kuitenkin huippusuksi. Oli kyllä helppo päivä tänään. Tiesin, että pääsen tasatyönnöllä Jarmosta (Rissanen) karkuun. Kisa ratkesi siihen, kun lähdin pitämään viimeisellä kilometrillä vauhtia. Tänä vuonna oli vähän enemmän muuttujia matkan varrella, kun kisa hiihdettiin useampana lenkkinä ja oli tavallisia hiihtäjiä seassa. Meinasi olla ruuhkaa, mutta hyvin selvittiin läpi”, Varis kertoi.
Neljättä kertaa Finlandia-hiihtoon startanneelle Virtaselle voitto oli tärkeä.
”Sanoin jo ensimmäisellä kerralla, kun lähin hiihtämään, että haluan voittaa. Viimeiset kilometrit olivat rankkoja ja joka paikkaan sattui. Tuntui, ettei maali tule ikinä! Harvoin viimeisessä laskussa jalat tutisevat, mutta kun oli väsynyt, niin vauhti tuntui tosi hurjalta.”

Mursu ja Salo-Saari satasen nopeimmat


Finlandia-hiihdoissa nähtiin tänä vuonna uusi matka Suomen 100-vuotisjuhlien innoittamana. Sadan kilometrin hiihto perinteisellä tyylillä lähti aamutuimaan myös hulppeasti liikkeelle ilotulituksen saattelemana. Maalilinjalle tultaessa miesten kisassa juhlaan oli aihetta Esa Mursulla, joka päihitti toiseksi tulleen Mika Hartikaisen kolmella minuutilla ja 8 sekunnilla. Mursun aika maalissa oli 4:54:32. Naisten kisassa voittajaksi suoriutui Sirpa Salo-Saari, joka ylitti maaliviivan ajassa 6:14:59.  Toiseksi tuli Marjaana Jaakonsaari. Eroa Salo-Saaren hyväksi kertyi reilut 18 minuuttia. Kolmansia olivat Teemu Virtanen ja Anu Turpeinen. Salo-Saari piti 100 kilometrin hiihdossa voittonsa avaimina pitkää taustaansa pitkäkestävyysliikunnassa sekä onnistunutta tankkaamista.
”Tällaisessa pitkässä kisassa säännöllinen energiansaanti ja riittävä juominen ovat onnistumisen takeena.”
Mursulla puolestaan tankkaaminen omien sanojensa mukaan hieman petti, mutta podiumin ykköseksi veivät siitä huolimatta suuri kunto ja hyvä kestävyys.
”Otin liikaa energiajuomaa ja vatsa meni siitä sekaisin, mutta kädet jaksoivat hyvin rankan kisan loppuun saakka.”


 

Stadium ja Finlandia-hiihto tukemassa lahtelaisia lapsiperheitä


Finlandia-hiihdoissa tehtiin myös hyvää. Yhteistyökumppani Stadiumin kanssa Finlandia-hiihto lahjoittaa 10 lahjakorttia vähävaraisille lahtelaisille lapsiperheille. Yhden lahjakortin arvo on sata euroa. Lahjakortit jaetaan Lahden sosiaalitoimen kautta.
”Stadium on kolmatta vuotta mukana Finlandia-hiihdoissa ja tänä vuonna halusimme lähteä tukemaan lasten päästyä hiihtoladuille. Nykyisin ei kaikilla perheillä ole mahdollisuuksia kustantaa liikuntavälineitä lapsille, joten toivomme voivamme olla tässä apukäsinä, kertoo Stadiumin edustaja, Country Manager Jaakko Soini.
Kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Esko Saari kiittelee kädenojennusta.
”Lasten Finlandia hiihdettiin kisojen ensimmäisenä matkana jo alkuviikosta. Se ilo ja riemu, mikä 1500 pienen kouluikäisen hiihtäjän myötä täällä Salpausselän harjulla raikasi, oli jotakin sellaista, mitä haluaisimme lisätä. Toivomme voivamme näiden lahjakorttien avulla edistää myös suomalaista junioriurheilua edes pieneltä osin”, Saari sanoi.


 

Finlandian tunnelmia videoina ja kuvina


Finlandia-hiihdon Worldloppet-TV:n jakso: http://www.worldloppet.com/races-video.php
Finlandia-hiihdon tunnelmia Vidairin silmin: https://www.youtube.com/watch?v=VnsbBLvWEVY
Finlandia-hiihdon You Tube -kanavalla Lasten Finlandia ja tunnelmia myös haastatteluina:
https://www.youtube.com/user/Finlandiahiihto
Lauri Heinon (ja Lasten Finlandian osalta Heidi Lehikoisen) ottamia kuvia: https://finlandiahiihto.kuvat.fi/kuvat/2017/

 


Yhteistyössä: Vuokatti Hiihdossa hiihdetään myös maratonhiihdon EM-titteleistä


Vuokatti Hiihto on kevään aurinkoisin massahiihto, jossa tänä vuonna hiihdetään myös maratonhiihdon EM-kilpailu 25. –26. maaliskuuta. Matkoina on lauantaina 50 kilometriä vapaalla ja sunnuntaina 30 kilometriä perinteisellä. EM-kisoissa lasketaan yhteen kahden osakilpailun tulokset ja kilpailulisenssinä toimii Euroloppet-passi.
EM-kilpailuissa veteraanisarjat ovat viiden vuoden välein alkaen N/M31-sarjasta lähtien. Jokaisesta sarjasta palkitaan kolme parasta kulta-, hopea- ja pronssimitalein. Mukana on myös EM-joukkuekilpailu, jossa joukkueen muodostaa 4 hiihtäjää, joiden hiihtoajoista lasketaan mukaan 3 nopeinta osakilpailuaikaa. Lopputuloksiin lasketaan mukaan joukkueen molempien osakilpailujen yhteisajat.
Vuokatti Hiihdossa kaikille löytyy varmasti sopiva matka ja etenemistapa Vuokatin upeissa vaaramaisemissa, sillä matkoja on viikonlopun aikana 20 kilometristä 100 kilometriin.

Lue lisää EM-kilpailuista: http://vuokattihiihto.endurancekainuu.fi/fi/em-kilpailut/
Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä: @endurancekainuu

Yhteistyössä: Pogostan Hiihto juhlii ja uudistuu lumien keskellä

 
Suomen itäisin massahiihto Ilomantsissa juhlii Suomen itsenäisyyttä ja omaa 40-vuotista taivaltaan 18.-19.3. lumisissa tunnelmissa: Pötsönvaaran virallisella mittauspaikalla on lunta helmikuun alussa 63 senttiä ja latuja on pohjustettu hyvissä olosuhteissa.
 
Juhlavuoden nimissä tapahtuma uudistuu ja tarjoaa entistä useampia vaihtoehtoja myös perheille ja työyhteisöille.
 
Retkisarjan 30 km (la perinteinen, su vapaa) voi nyt suksia myös 2-3 henkilön joukkueissa viestihiihtona. Osuuksien pituudet ovat 4-15 km. Retkisarjassa ei kelloteta aikaa, ja viestihiihtoon on ilmoittautunut etenkin perheitä sekä työ- ja ystäväporukoita.
 
Tämän vuoden uutuuksia ovat myös 30 km palkintosarjat sekä reitin läheisyyteen perustettavat geokätköt, jotka paljastetaan ennen starttia. Kätköistä yksi tulee olemaan Suomi 100 vuotta -geokätkö.
 
Kaikkien sarjojen, myös päämatkojen 51 km (p, la) ja 58 km (v, su), kisakeskus on Ilomantsin kirkonkylällä. Polveileva reitti starttaa kisakeskuksesta ja kiertää lumisissa vaaramaisemissa itärajan tuntumassa ja palaa takaisin kisakeskukseen.
 
Katso Pogostan Hiihdon video: http://bit.ly/2jUbljd  
 
Tervetuloa suksimaan Suomen itsenäisyyden kunniaksi myös maaliskuussa!
 
www.pogostanhiihto.fi/esittely 
 
 

Tilaa uutiskirje

 
Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Finlandia-hiihto on voittoa tavoittelematon organisaatio. Osallistumismaksuista kertyneet saatavat (kulujen jälkeen) jaetaan tapahtumaa järjestävien urheiluseurojen, Lahden Hiihtoseuran ja Hollolan Urheilijat -46, kesken. Osallistumalla Finlandia-hiihtoon tuet suomalaista nuorisourheilua.