LAHTI - HOLLOLA - LAHTI
FINLANDIA-HIIHTO
27.-28. helmikuuta 2021

2015 Numerot:   1   2   3   4   5   6   7   8

← Siirry takaisin arkistoon
 
 
Finlandia-hiihto
42. FINLANDIA-HIIHTO
Uutiskirje 1


Puoli vuotta Finlandiaan

Helteiseksi kääntynyt kesä on jälleen vaihtumassa syksyksi, ja on aika ajatella talvea. Finlandia-hiihtoon ilmoittautumisia alkaa perinteisesti syksyn tullen tulla tiiviimpään tahtiin ja sankoin joukoin. Sitä myöten alkavat myös toimistolla valmistelukiireet lisääntyä, ja hyvä niin.

Toistaiseksi olemme hieman viime vuotta jäljessä ilmoittautuneiden määrässä. Perinteisen 50 kilometrille on kuitenkin ilmoittautunut jo 413 hiihtäjää, perinteisen 32 kilometrille 55. Vapaan 50 kilometrille ilmoittautuneita on 158, vapaan 20 kilometrille naisia 37 ja nuoria neljä. Yhteensä ilmoittautuneita on tällä hetkellä 667, mutta kuten sanottua, lisää tulee tihenevään tahtiin. Uskon, että koemme jälleen kunnon talven ja sitä myöten 7000 hiihtäjän juhlan Salpausselän maastoissa.

Toimistomme on muuttanut 1.7. alkaen osoitteeseen Svinhufvudinkatu 23 A, 15110 Lahti. Palvelemme arkisin klo 9.00-15.00. Uudet yhteystiedot löydät täältä.

Syksyn aikana Finlandia tulee näkymään Lahti Regionin kanssa SkiExpon yhteydessä.

Hyvää loppukesää


Tiina Hernesniemi
pääsihteeriJuha Viljamaa

Juha Viljamaa jatkaa Worldloppetin hallituksessa

Finlandia-hiihdon ja Lahden Hiihtoseuran puheenjohtaja Juha Viljamaa jatkaa Worldloppetin hallituksessa myös seuraavan nelivuotiskauden. Viljamaa valittiin toiselle kaudelleen Worldloppetin kerran vuodessa järjestettävässä yleiskokouksessa Rivassa Gardajärvellä Italiassa 22.–23. kesäkuuta.

Hallitukseen kuuluu neljä jäsentä. Viljamaan lisäksi uudelleenvalituiksi tulivat Dennis Kruse (USA), Kinga Jaworek (Puola) ja Annette Lamy Chappuis (Ranska). Viljamaa edustaa Pohjoismaita, Viroa, Islantia ja Kiinaa. Islanti ja Kiina liitettiin kokouksen päätöksellä ja omasta halustaan Pohjois-Euroopan ryhmään.

”Varsinkin Kiina on maratonhiihdon kehitykselle ja markkina-alueena suuri mahdollisuus”, Viljamaa sanoo.

Kokouksessa Worldloppet-perheeseen liittyi neljä pientä hiihtotapahtumaa. Tapahtumat pääsivät mukaan niin sanotulla associated member -statuksella, joten niillä ei ole äänioikeutta yleisissä Worldloppetin kokouksissa. Muilta osin uudet jäsenet Islanti (Fossavatn Ski Marathon), Kiina (Vasaloppet China), Uusi-Seelanti (Merino-Muster) ja Argentiina (Ushuaia Loppet) ovat täysiä jäseniä ja saavat organisaation tuen ja avun.Eero Hietanen
kuva: Hiihtoliitto/Anna-Mari Vuollet

Eero Hietanen: ”Sauvarinne on hyvä harjoitus”

Finlandia-hiihtoon on aikaa vielä yli puoli vuotta, mutta harjoittelun kannalta eletään tärkeitä kuukausia. Maastohiihdon valmennuspäällikkö Eero Hietanen kertoo pitkänmatkan hiihdon vaativan huolellisen ja selkeän valmistautumisen. Hänen mielestään vuosittain toistuva tapahtuma, esimerkiksi Finlandia-hiihto toimii erinomaisena motivaattorina kuntoilijan arjessa.

”Kilpaurheilussa puhutaan, että hiihtäjät tehdään kesällä – sama pätee myös kuntohiihtäjiin. Kesällä luodaan hyvät pohjat hiihtoharjoittelulle”, Hietanen painottaa.

Hän korostaa kestävyyspohjaisen harjoittelun tärkeyttä. Pitkiä eli yli puolentoista tunnin mittaisia harjoituksia rauhallisella ja matalalla teholla hyväkuntoisen kuntoilijan olisi hyvä tehdä noin kaksi kertaa viikossa.

”Suosittelen pitkissä lenkeissä tekemään yhdistelmäharjotuksia omien mieltymysten mukaan. Esimerkiksi juoksusta, kävelystä, uinnista, soudusta ja melonnasta saa muodostettua hyviä komboja, jossa molemmat sekä kädet että jalat joutuvat töihin. Hiihtäjät tekevät paljon tämän tyylisiä harjoituksia”, Hietanen kertoo.

Kesä tarjoaa hiihtäjällekin mahdollisuuden harjoitella monipuolisesti. Hietanen pitää sauvarinnettä hyvänä kesäharjoitteena, sillä syksyn sateet ja niiden tuoma liukkauskaan eivät ole vielä häiritsemässä.

”Sauvarinne eli sauvojen kanssa ylämäkeen nouseminen on hyvä tapa kuormittaa ”hiihtolihaksia”. Mäki tuo siinä hyvän elementin, jonka avulla voi hyvin säätää harjoituksen tehon”, Hietanen toteaa.

Ulkoharjoittelun tökkiessä, pystyy kuntosalillakin hiihtoa edistäviä asioita harjoittamaan. Hietanen korostaa monipuolisuutta saliharjoittelussakin.

”Kannattaa harjoitella kokonaisvaltaisesti, sillä hiihdossa tarvitaan koko lihaksistoa. Keskivartaloa kehittävien liikkeiden tekeminen on äärimmäisen tärkeää jo esimerkiksi selkäongelmien ennaltaehkäisijänä. Hiihdossa ja melkein kaikessa muuassakin liikunnassa liike lähtee keskivartalosta, joten alueen harjoittamista ei voi liikaa korostaa. Perinteiset rinnalleveto, jalkakyykky ja penkkipunnerrus toimivat myös hyvinä harjoitteina. Kuntosaleilla on yleensä paljon käyttökelpoisia laitteita, joiden monipuolinen ja laaja hyödyntäminen auttaa myös hiihtoladulla.


Ulkomailta tuleva osallistuja kuluttaa noin 500 euroa Finlandia-hiihdon aikana

Finlandia-hiihtoon osallistuneiden Lahden ulkopuolisten osallistujien keskimääräinen rahankäyttö oli suomalaisten ulkopaikkakuntalaisten osalta yhteensä 221,72 euroa ja ulkomaalaisten osalta 505,31 euroa. Tapahtumaan osallistuneet pitivät Finlandia-hiihdon parhaana asiana tunnelmaa. Myös järjestelyiden toimivuutta ja sujuvuutta kiitettiin. Nämä asiat selviävät vuoden 2014 Finlandia-hiihdosta tehdystä vaikuttavuustutkimuksesta, jonka pääpainona oli tapahtumankävijöiden rahankäyttö sekä tapahtuman taloudellinen vaikutus. Tutkimuksen aineiston keruu tapahtui sähköpostikyselynä tapahtuman jälkeen ja siihen vastasi 5120:sta osallistujasta 973.

Tapahtumasta haettiin selkeästi eniten tietoa tapahtuman verkkosivujen (75,5%) sekä tapahtumaan osallistuneiden ystävien ja tuttavien kautta (32,0%). Selkeimmät tyytymättömyyden kohteet olivat latu-uran kapeus ja kunto (erityisesti loppupään hiihtäjille) sekä lähtöjärjestelyt yleisesti. Lähtöaluetta, lähtöalueiden karsinointia ja lähtöjen rytmitystä toivottiin kehitettävän. Erittäin haasteellisesta lumitilanteesta huolimatta moni oli tutkimuksen mukaan positiivisesti yllättynyt latujen kunnosta.
Ystävällisin terveisin
Finlandia-hiihto

www.finlandiahiihto.fi | info@finlandiahiihto.fi
Finlandia-hiihto 21.-22.2.2015

Yhteistyössä Finlandia-hiihdon kanssa
FINLANDIA-HIIHTO
SVINHUFVUDINKATU 23 A
15110 LAHTI
www.finlandiahiihto.fi
info@finlandiahiihto.fi
+358 (0)44 975 7712
+358 (0)44 975 7713
Lahden Hiihtoseura Hollolan Urheilijat -46 Suomen Hiihtoliitto Worldloppet Ski Federation
 
 
Finlandia-hiihto
42. FINLANDIA-HIIHTO
Uutiskirje 2


Finlandia-hiihtoa ruskan aikaan

Suomen syksyinen luonto on parhaimmillaan, kun katseet kääntyvät tulevaan talveen ja 21.-22.2.2015 hiihdettävään 42. Finlandia-hiihtoon. Valmisteluja on tehty jo keväästä lähtien niin toimistossa kuin maastossakin. Latu-urien leventämistä jatketaan niittojen ja risusavottojen osalta. Urheilukeskuksen remontin vuoksi olemme evakossa Svinhufudinkatu 23:ssa ensi kevääseen saakka. Toiminnot kuitenkin jatkuvat samalla tavalla kuin aikaisemminkin. Finlandia-hiihdon tulevaisuuspäivä pidettiin 6.9. Keskeiseksi tavoitteeksi ensi kaudelle määriteltiin 7500 hiihtäjää ja lasten Finlandiaan 2500 osanottajaa Lahden, Hollolan ja Nastolan kouluista.

Markkinointipuolella jatketaan sopimusta NRJ:n ja Radio Voiman kanssa. Lehtimainontaa jatketaan entiseen malliin ja sähköistä markkinointia ja tiedotusta tullaan lisäämään. Stadiumin kanssa on tehty kolmen vuoden yhteistyösopimus, ja Stadium myös merkittävästi panostaa hiihdon markkinointiin omia kanaviaan käyttäen. Merkittävä puheenaihe Stadiumin maajohtaja Jaakko Soinin ja tapahtumapäällikkö Tomi Rinteen kanssa oli naishiihtäjien selvä lisääminen.

Meidän kaikkien harras toive on, että Suomeen tulisi selvästi parempi talvi kuin tänä vuonna. Lumen vaikutus markkinointiin on oleellinen tekijä. Viime talvena Finlandia-hiihto oli ainut massahiihto, joka hiihdettiin Oulun eteläpuolella.

Syksy on hienoa aikaa käydä lenkillä ja valmistautua tulevaan talveen hyväkuntoisena ja nauttia Suom en luonnon raikkaudesta. Myös hyötyliikunta marjojen ja sienien keräämisessä antaa kuntoa ja hyviä onnistumisen elämyksiä.

Seuraava ilmoittautumisporras on 15.10., joten syksystä metsässä nauttien on hyvä aika tehdä päätös osallistumisesta talven hiihtojuhlaan!


Matti Haapoja
markkinointipäällikkö


Finlandia-hiihto 2015 mitalia myöten Sibeliuksen hengessä

Vuonna 2015 tulee kuluneeksi 150 vuotta muun muassa Finlandia-hymnin säveltäneen Jean Sibeliuksen syntymästä. Finlandia-hiihto kunnioittaa juhlavuotta muun muassa mitalillaan, jossa on kuva Sibeliuksesta. Kuvan on Sibelius-juhlavuoden toimikunnan tilauksesta piirtänyt Lasse Rantanen.

”Piirroksen tarkoitus on olla juhlavuoden kuvallinen tunnus. Piirroksen olen toteuttanut raapekartongille ja värittänyt tietokoneella. Piirroksen päivänsankari on noin nelikymppinen, luovan kautensa huipulla oleva säveltäjämestari”, Rantanen taustoittaa.
Yhteistyössä: Lahti Energia vahvasti mukana lahtelaisessa talviurheilussa

Lahti Energia Oy on energiayhtiö, jonka päätuotteita ovat yhteistuotannolla tuotettu sähkö ja kaukolämpö. Tuotamme ja myymme sähköä koko maahan ja kaukolämpöä paikallisesti Lahden seudulla. Lahti Energia panostaa uusiutuvaan energiaan. Vuonna 2012 käynnistynyt Kymijärvi II on maailman ensimmäinen energiajätteitä polttoaineena käyttävä kaasutusvoimalaitos.

”Tulevaisuudessa keskitymme vahvuuksiimme, eli lämmön ja sähkön yhteistuotantoon sekä niiden jakeluun ja lisäämme pitkällä tähtäimellä uusiutuvien polttoaineiden käyttöä. Tällä hetkellä kehitämme uutta biovoimalaitosta Lahteen sekä olemme mm. mukana kehittämässä sähköistä liikennettä latausoperaattoriyhtiön osakkaana”, myyntijohtaja Johanna Haverinen sanoo.

Lahti Energia haluaa olla mukana tukemassa Finlandia-hiihtoa, sillä pitkät perinteet omaava tapahtuma on olennainen ja näkyvä osa lahtelaista talviurheilua.

”Tapahtuma kokoaa yhteen monentasoisia hiihtäjiä niin kilpa- kuin kuntoiluhengessäkin, mikä sopii hyvin Lahti Energian sponsorointiarvoihin: haluamme tukea kohteita, jotka liikuttavat mahdollisimman laaja-alaista joukkoa sen sijaan, että keskittyisimme pelkän kilpaurheilun tukemiseen”, Haverinen sanoo.

Eikä yrityksen mukana olo jää pelkästään tukemiseen, vaan Lahti Energialta lähtee joka vuosi joukkue mukaan myös kisaamaan.

”Toivotamme liikunnan riemua kaikille osallistujille!”


Latupartio on auttanut hiihtäjiä kolmen viimeisen Finlandian aikana

Latupartion tehtävä on tarvittaessa avata eli hiihtää puhtaaksi latu-ura ennen kilpailijoiden lähtöä. Latupartio teki debyyttinsä vuoden 2012 Finlandiassa.

”Latupartioidea syntyi, kun keskustelimme työvuorossa, miten voisimme osallistua Finlandia hiihtoon joutumatta hiihtämään ruuhkassa”, vajaat kymmenen kertaa Finlandiaan kilpailijana osallistunut Ilpo Huuskonen kertoo.

Latupartio muodostui Huuskosen työvuorosta Helsingin pelastuslaitokselta, Lahden ja Vantaan taksista sekä Myrskylästä ja Pukkilasta. Yhteensä 15 innokasta lähti mukaan.

”Ensimmäisellä kerralla aamuyöstä satoi uutta lunta muutama sentti, eikä kilpailun johtaja laittanut enää koneita matkaan, vaan meille tuli heti töitä. Porukka jaettiin siten, että osa hiihti koko matkan, osa 30 kilometriä ja osa vietiin eri latuasemille etukäteen, josta he hiihtivät maaliin”, yli 35 vuoden kestävyysurheilutaustan omaava Huuskonen kertoo.

"Partio on lähtenyt matkaan kelistä riippuen noin tunti ennen kisan alkua, että olemme ehtineet hiihtämään koko reitin läpi ennen kilpailijoiden saapumista maaliin.”

Seuraavana vuonna latupartion koko pieneni noin kymmeneen hiihtäjään. Hiihtäminen tapahtui joko 30 kilometrin tai 50 kilometrin pätkällä. Keli oli toissa vuonna hyvä, joten varsinaista ladunaikaisijan tehtävää ei latupartiolla ollut.

”Viime talvi olikin sitten varsin ongelmallinen. Lumen puutteesta johtuen valmistautumiskilometrit jäivät vähäisiksi, ja vaikka matka oli lyhennetty, aiheutti yöllä satanut uusi märkä lumi vaikeuksia partion toimintaan. Lisäksi partion koko pieneni entisestään”, Huuskonen kertoo koko maata vaivanneen lumipulan haasteista.

”Päätimme hiihtää matkan edelleen kahdella matkalla. Matkan teko oli todella hidasta, koska sukset ei luistaneet uudessa märässä lumessa ollenkaan. Olisi pitänyt olla vähintään se viisitoista henkeä mukana, että olisimme saaneet aikaan sen mitä halusimme, eli jokainen latu-ura olisi hiihdetty vähintään 2–3 kertaa auki.”

Tuleva Finlandia-hiihto on vielä auki niin latupartion kuin Huuskosen kohdalta.

"Mikäli latupartioon ei löydy syksyn aikaan vähintään viisitoista varmaa osallistujaa, niin silloin joudun jättämään väliin sen. Jos näin käy, niin todennäköisesti hiihdän itse joko perinteisen tai vapaan Finlandian."


Reijo Jylhän treenivinkit: ”Tehokkaampi harjoittelujakso sopii varsinkin syksylle”

A-maajoukkueen päävalmentajaksi kahdeksan vuoden tauon jälkeen palannut Jylhä sanoo juoksun olevan syksyn luontevin harjoittelumuoto. Hänen mukaansa se on hyvä myös pitää tukevana harjoittelumuotona koko talven ajan.

”Juoksu on hiihtäjälle hyvä palauttava harjoitus sekä ärsyke lihaksistolle.”

Syksy tuo harjoitteluun omat haasteensa. Päivät lyhenevät, illat pimenevät, ja monelle se myös tarkoittaa kesäloman päättymistä, eli harjoitteluaika muuttuu rajallisemmaksi.

”Tehokkaampi harjoittelujakso sopii varsinkin syksylle, koska jakson harjoitteet eivät vie niin paljon aikaa. Ne kehittävät maksimaalista hapenottokykyä ja myös nostavat pitkäkestoisen suorituksen yläpään reserviä”, Jylhä kertoo.

Nämä harjoitukset ovat kerrallaan n. 15-20 minuuttia yhtäjaksoisia suorituksia joko juoksemalla, sauvarinteessä tai rullasuksilla hiihtämällä.

”Harjoitteet voi myös tehdä lyhyempinä intervalleina. Esimerkikiksi 4x5 minuuttia viiden minuutin palautuksilla, jonka aikana syke laskee aerobiselle alueelle.”

Jylhän mukaan sopiva tehokkaamman harjoituksenjakson pituus syksyllä voisi olla kolme viikkoa, jona aikana tehdään joka viikko 2-3 tehokkaampaa harjoitusta. Edellä mainittuja hengästymisharjoituksia 1-2 kertaa viikossa, ja saman verran anaerobisen kynnyksen alapuolella olevaa ns. vauhtikestävyysharjoittelua, joka on kestoltaan vähän pidempää yhtäkestoista harjoittelua 20 minuutista tuntiin. Tehokkaat harjoitteet kannattaa rytmittää siten, että niitä ei tehdä peräkkäisinä päivinä.

”Vaihtoehtona voi myös vauhtikestävyysharjoittelussa tehdä esimerkiksi 5x8 minuutin harjoitteen 1-2 minuutin palautuksilla. Palautuksen tarkotuksena on ylläpitää vauhti koko harjoituksen ajan samalla tasolla”, Jylhä muistuttaa.

Alkusykystä moni suuntaa kuntosaliharjoittelun pariin. Varsinkin hengästymiseen asti johtavat harjoitukset kehittävät lihaksiston tasoja niin, että harjoituksessa käytetyt lihakset kehittyvät. Jylhän mukaan tehokkaampi harjoittelujakso on muistettava myös saliharjoittelussa.

”Voimaharjoittelu kannattaa olla erityyppistä. Jaksolla kannattaa tehdä lihasta hermottavaa lyhyitä sarjoja, suhteellisen isoilla painoilla 2-3 minuutin palatuksilla.”

Näillä vinkeillä kelpaa rakentaa kuntoa kohti Finlandiaa!


Ystävällisin terveisin
Finlandia-hiihto

www.finlandiahiihto.fi | info@finlandiahiihto.fi
Finlandia-hiihto 21.-22.2.2015

Yhteistyössä Finlandia-hiihdon kanssa
FINLANDIA-HIIHTO
SVINHUFVUDINKATU 23 A
15110 LAHTI
www.finlandiahiihto.fi
info@finlandiahiihto.fi
+358 (0)44 975 7712
+358 (0)44 975 7713
Lahden Hiihtoseura Hollolan Urheilijat -46 Suomen Hiihtoliitto Worldloppet Ski Federation
 
 
Finlandia-hiihto
42. FINLANDIA-HIIHTO
Uutiskirje 3
Kohti lumista talvea

Syksy jo pitkällä ja sää kääntymässä kohti talvea. Samoin me Finlandia-hiihdon järjestäjät olemme siirtäneet ajatuksemme kauden 2015 hiihdon järjestelyihin. Ensimmäinen järjestäytymiskokous on pidetty, ja organisaatiomme vastuuhenkilöt ovat kaikki jälleen mukana järjestelyissä. Viime talven huono lumitilanne ei ole lannistanut ketään. Uskomme, että kahta samanlaista talvea tuskin tulee ja toivomme ensitalveksi huomattavasti parempaa lumitilannetta.

Latumestarimme on ajanut latupohjat heinistä ja risuista tasaiseksi. Samoin latu-uria on jälleen loppupään osalta levennetty. Reitti latujen osalta pysyy entisellä pohjalla. Stadionalue tulee kuitenkin aiheuttamaan meille uusia haasteita, sillä katsomo on poissa käytöstä hiihdon aikana, ainoastaan kuulutus voi toimia katsomossa. Hiihdon toimisto on jo ollutkin uusissa tiloissa, kuitenkin lähellä hiihtostadionia. Viime vuonna siirsimme kilpailutoimiston ja hiihtäjien palvelut uusittuun messukeskukseen, jonne menemme tulevassa hiihdossakin. Viime vuodesta opittuna toimivuutta paranneellaan hieman, ja kisakanslia siirtyykin Lahti-halliin.

Esko Saari

Olen luottavainen ensivuoden järjestelyihin, sillä kokenut organisaatiomme tulee viemään järjestelyt hyvin läpi. Toivotan jälleen hiihtäjät tervetulleeksi Finlandia-Hiihtoon ja eiköhän sitä luntakin tule ensi talvena hieman enemmän kuin viime talvena. Lumitykit ovat kuitenkin valmiina tykittämään lunta heti pakkasten tultua.

Lunta ja hiihtoa odotellen,

Esko Saari
Järjestelytoimikunnan pj.
 

Stadium sai hyviä kokemuksia jo ensimmäisenä yhteistyövuotenaan

Urheiluvälineketju Stadium sanoo olevansa ylpeä yhteistyöstään Finlandia-hiihdon kanssa. Viime vuosi oli yhteistyölle ensimmäinen, ja Stadium Oy:n maajohtaja Jaakko Soini sanoo siitä jääneen hyvän fiiliksen.

”Stadium on ollut useamman vuoden mukana yhdessä Vasaloppet hiihdon kanssa ja sieltä olemme saaneet tietoa ja vinkkejä, kuinka toimia tässä ympäristössä. Kaiken kaikkiaan Stadiumille jäi oikein hyvä fiilis viime vuoden tapahtumasta ja kova into päästä tekemään tämän vuoden tapahtumaa, yksi kokemusvuosi rikkaampana. Finlandian organisaatio osoitti, että erittäin haastavissakin olosuhteissa saatiin suomalaisella päättäväisyydellä tapahtuma järjestettyä”, Soini sanoo.

Viime talvi oli lumen osalta haastava, mikä vaikutti myös urheilukauppaan talvituotteiden osalta. Soinia harmitti tilanne asiakkaiden puolesta, mutta samalla hän toteaa harrastamisen muuttuneen sään mukaan.

”Aktiiviset ihmiset liikkuvat kelistä huolimatta, ja viime talvena se näkyi selvästi juoksun ja treenituotteiden huikeana kasvuna. Säämuutokset tulevat olemaan enemmän sääntö kuin poikkeus ja niihin tulee osata varautua.”

Stadium on mukana Finlandian yhteistyökumppanina myös tulevana talvena. Soini kertoo Stadiumin olevan vuoden kokeneempi ja osaavampi, myös Finlandian organisaatio on tullut tutummaksi.

”Lisäksi tiedämme mitä Finlandia hiihtoon osallistuvat hiihtäjät meiltä odottavat. Haluamme parantaa ja tehdä tämän vuoden tapahtumasta osaltamme entistä paremman. Suunnitelmat ovat jo pitkällä ja tunnelmat ovat korkealla, nyt vain talven tuloa kovasti odotetaan.”

Stadium markkinoi tapahtumaa aktiivisesti eri kanavissa ja nostaa yhteistyötä esiin markkinoinnissaan.

”Lisäksi teemme Finlandia teemapäiviä valikoiduissa myymälöissä, joissa maastohiihto on keskiössä. Vanha totuus on että lumi on parasta markkinointia, talvea odotamme kovasti”, Soini sanoo.
 

Reippaan porukka hoitaa pussituksia ja numeroiden jakoa iloisella mielellä

Finlandia-hiihdossa on mukana useita Lahden alueen seuroja ja yhteisöjä, joiden panos tapahtuman toteutumisessa on merkittävä. Numeroiden pussitus ja jako ovat kaksi urakkaa, joissa FC Reipas P03 -joukkue on ollut auttamassa. Viime vuonna joukkueenjohtajana toimineen Kimmo Tikan mukaan tuolloin auttamassa oli ”noin 18 hilpeää vanhempaa ja yhden pelaajan mummo”. Homma saatiin hoidettua ryhmätyönä.

”Tunnelma pussitustilassa oli erittäin mukava. Kehitysideoitakin saimme järjestäjille annettua miten tekemistä voitaisiin helpottaa.”

Valmistautuminen sujui helposti järjestäjien antaman infon turvin ja vielä aamulla opastusta.

”Paikalle tulo tiettyyn aikaan ei riitä valmistautumiseen vaan pitää hieman olla tiedossa miten mikäkin asia tehdään. Se oli ihan kivaa hommaa, vaikkakin se oli kyllä aika iso työ, mutta kun usko ei loppunut niin onnistuihan se. Harmi, että viime vuonna keli oli niin huono. Kaikki kyllä nauroivat ja heittivät hyvää juttua. Ilman huumoria ei homma olisi onnistunut.”

Hän sanoi, että urakan laajuudesta huolimatta tehtävä hoituu parhaiten porukalla, jossa tekijät ovat paitsi huolellisia niin myös nopeita. Tapahtuma sinänsä oli jo palkitseva.

”Oli mukava olla ihmisten kanssa tekemisissä ja jakaa pusseja, jopa ulkomaan osallistujien positiivisuus kelistä riippumatta oli hyvä.”

Tulevana talvena joukkueenjohtajana porukkansa Finlandian talkoisiin johdattaa tehtävässä Tikkaa seuraava Pia Tyyskä.
 

Treenivinkki: ”Älä unohda lihaskuntoa!”

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Marko Laaksonen sanoo, että viikot ennen lumelle pääsyä voivat olla harjoittelun kannalta yksitoikkoisia.

”Teiden ollessa liukkaina saattaa olla hankala hiihtää rullilla ja toisaalta sään viilentyessä yhdessä sateen kanssa voi harjoitusten toteuttamisesta tulla varsin haastavaa. Itse olen sitä mieltä, että tämä vaihe on yksinkertaisesti se kaikista vaikein hiihtäjän harjoittelussa”, Laaksonen sanoo.

Silloin kun sää suosii ja aikaa on, kannattaa tehdä pidempiä rauhallisia kestävyysharjoituksia.

”Vähimmäistavoitteena pitäisin yhtä pidempää kestävyysharjoitusta per viikko. Harjoitusmuotoja voi mielestäni vaihdella, varmasti keleistäkin riippuen, ja miksei eri harjoitusmuotoja voisi yhdistää myös samaan harjoitukseen. Edellisessä uutiskirjeessä Reijo Jylhän vinkkeihin yhtyen kehottaisin myös tekemään lyhyitä kovempia harjoituksia, ja esimerkiksi juuri juosten tai sauvarinteessä. Esimerkiksi klassisella 4x4min intervalliharjoittelulla muutaman minuutin palautuksella voidaan varmasti ylläpitää aiemmin hankittuja ominaisuuksia ja joissakin tapauksessa saadaan jopa kehitettyä niitä.”

Marko Laaksonen

Silti Laaksonen haluaa nostaa esiin erityisesti lihaskunnon ylläpidon ja kehittämisen, jota sääkään ei haittaa. Tasatyöntö kehittää ylävartalon lihaskestävyysominaisuuksia, mutta keskivartalon lihaskuntoa ei myöskään kannata unohtaa.

”Itse tavoittelisin paria 20-30min keskivartalolle kohdistettua lihaskuntoharjoitusta per viikko, joissa erilaisia kuntopiiriliikkeitä tai sitten vain niin sanottuja stabiloivia harjoitteita tehdään tehokkaasti. Tämän tyyppisellä harjoittelulla voidaan ennaltaehkäistä monenlaista vaivaa ja toisaalta, ollaan valmiimpia siirtymään itse tekniikkaharjoitteluun sitten kun päästään hiihtämään lumelle. Tällaisia harjoituksia on helppo tehdä missä vain ja varsinkin pimeänä iltana sateen ropistessa ikkunoihin. Lisäksi hyöty on korvaamaton tekniikkaharjoitteluun myöhemmin”, Laaksonen sanoo.


Ystävällisin terveisin
Finlandia-hiihto

www.finlandiahiihto.fi | info@finlandiahiihto.fi
Finlandia-hiihto 21.-22.2.2015

 
FINLANDIA-HIIHTO
SVINHUFVUDINKATU 23 A
15110 LAHTI
www.finlandiahiihto.fi
info@finlandiahiihto.fi
+358 (0)44 975 7712
+358 (0)44 975 7713
Lahden Hiihtoseura Hollolan Urheilijat -46 Suomen Hiihtoliitto Worldloppet Ski Federation
 
 
Finlandia-hiihto
42. FINLANDIA-HIIHTO
Uutiskirje 4
 

Monen toimijan yhteinen urakka

Ensi talven Finlandiaan on ilmoittautunut 2000 osanottajaa, mutta ilmoittautumisten tahti varmasti kiihtyy talven tullessa. Sitä talvea mekin odotamme. Finlandia-hiihdon järjestelyt ovat aikataulussaan kaikilla osa-alueilla. Tapahtumaan osallistuu 650 talkoolaista, jotka tekevät pyyteetöntä työtä hiihdon hyväksi. On hieno asia, että eri yhdistykset ja ryhmittymät ovat kaikessa mukana.

Latuasemien hoitoa tekevät Messilässä Lahden Työväen Hiihtäjät, Hälvälässä Lahden Suunnistajat-37, Orinkarkauksessa Hollolan Urheilijat-46 salipändyjaosto, Työtjärvellä Hollolan Salpis, Heinsuolla Hollolan Urheilijat-46, Tapanilassa Lahden Kaleva, Urheilukeskuksessa LHS:n naisjaosto ja LHS:n ajanotto ja maalialue. Lähtö- ja maalialueen järjestelyt hoitaa Hollolan Urheilijat -46, ensiavun LAMK/sosiaali- ja terveysala, saunat ja suksiparkin Kärkölän Lions Club, moottorikelkat Päijät-Hämeen moottorikelkkailijat, ruokailut latuasemille Ruokamestarit, osanottajien ruokailut Ravintola Koti Messuhallissa. Tienylityksistä vastaavat Hollolan Urheilijat-46 salibandy, Lahden Suunnistajat -47 Salpakankaan Lions Club ja Lammin Riistamiehet. Mukana on siis melkoinen joukko toimijoita.

Järjestävien seurojen työnjako on, että Lahden Hiihtoseura hoitaa markkinoinnin, tiedottamisen, sopimusten teon, talouden seurannan ja kisakanslian hoitamisen. Hollolan Urheilijat-46 puolestaan vastaa latujen raivauksesta ja tekemisestä, ensiapuorganisaatiosta, lähdön ja maalin järjestelyistä sekä mainosten kiinnityksestä ja poisottamisesta.


Finlandia-hiihdon vuoden 2014 lähtö, V50 1-ryhmä. Kuva: AviStudio

Kaikki hiihtourheilun parissa työskentelevät ja hiihtourheilun ystävät odottavat lumisen talven tuloa. Lumi kuitenkin on meillekin markkinointiin vaikuttava tekijä. Vaikka haastaviakin olosuhteita on koettu, Finlandia-hiihtoa ei ole peruttu kertaakaan vuodesta 1974 lähtien.

Lunta odotellessa,

Matti Haapoja
Markkinointipäällikkö
 

Finlandia-hiihto ja Sibeliustalo tukevat nuorisourheilua

Lahden Sibeliustalo järjestää perjantaina 20. helmikuuta klo 14 konserttisalissa musiikin ja kuvan elämyskonsertin. Jokaisesta pääsylipusta tuloutuu viisi euroa lasten ja nuorison talviliikunnan tukemiseen Finlandia-hiihdon kautta.

”Olemme pitkään yhdessä tuottaja Vesa Ruotosen kanssa suunnitelleet Jean Sibeliuksen musiikin, kuvan ja urkusoinnin yhdistämistä. Helmikuussa esitettävä Sibelius Finland Experience tapahtuma on osa Sibeliuksen 150-juhlavuotta. Ensi-esitys saatiin Finlandia-hiihtoviikon yhteyteen, mistä olemme hyvin iloisia. Kun vielä osa tuotosta voidaan ohjata lasten ja nuorten harrastusten tukemiseen - mikä voisi olla hienompaa", Sibeliustalon johtaja Taneli Tuomaala sanoo.

Finlandia-hiihdolle yhteistyö on merkittävä.

"Tämä on ensi kerta kun Finlandia-hiihto ja Sibeliustalo tekevät yhteistyötä. Myös vuoden 2015 hiihdon mitali on Sibelius-aiheinen ja sikäli ainutkertainen”, sanoo pääsihteeri Tiina Hernesniemi.

Sibeliustalon salissa esiintyy urkutaiteilija Vesa Koskimaa. Musiikkina kuullaan Sibeliuksen Karelia-sarjaa, Valse Triste ja Finlandia. Kappaleet on kuvitettu Erik Bruunin grafiikalla, Suomen luonnolla ja taiteella, revontuletkin on saatu mukaan.

Konsertin kesto ilman väliaikaa on hieman alle tunti.


Lahden Sibeliustalo

Lipun hinta on 25 € (plus lipunmyynnin palvelumaksu).
25 € on ainoa lippukategoria.

Lipputilaukset: lippu.fi – Jokainen ostettu lippu tukee lasten ja nuorten liikunnan iloa viidellä (5) eurolla! Kiitos!
 

Finlandian nettisivut uudistuvat

Toimiston monitoimimies Sami Kulmala aloitti työt Finlandia-hiihdon organisaatiossa syksyllä 2012. Viimeisimmän hiihtokokemuksen peruskoulusta omaavan Kulmalan pääosaaminen löytyy graafisesta suunnittelusta. Tapahtuman mainosmateriaali ja esimerkiksi viime vuosien hiihtäjäohje on hänen aikaansaannoksiaan. Hänen osaamistaan hyödynnetään muissakin tehtävissä.

”Työtehtäviini kuuluu toimiston asiakaspalvelu ja muu päivittäinen toiminta yhdessä toimiston henkilökunnan kanssa. Tietotekniikkaa harrastavana olen päässyt myös toimimaan toimiston teknisenä tukena”, Kulmala kertoo.

Hän valmistautuu Finlandia-hiihtoon kolmatta kertaa. Parhaimpina kokemuksinaan Kulmala pitää itse H-hetkeä, kilpailupäiviä.

”Siinä vain on jotain hyvin palkitsevaa, kun ollaan vuosi valmisteltu ja tehty töitä vain niitä muutamaa päivää varten. Useasti olen kuullut puhuttavan hiihtäjien "zonesta”, jossa kuulo ja näkökyky sumenevat, koska he keskittyvät tulevaan suoritukseen niin tarkasti. Meille järjestäjille tunne on vähän samankaltainen.”

Kulmala on uudistanut tapahtuman nettisivujen ulkoasua viime aikoina. Asettelu on valmis, ja lähiaikoina tapahtuva viimeistely vain puuttuu.


Finlandia-hiihdon uusi webbisivupohja

”Sivujemme ulkoasumuutoksessa on ajateltu nyt myös mobiilikäyttäjiä, joten odotan mielenkiinnolla mahdollista palautetta. Henkilökohtaisestikin olen pitänyt tätä hyvin mielenkiintoisena projektina. Tulevaan Finlandiaan on tulossa myös toinen toivottu nettipalvelu-uudistus kolmannen osapuolen toimesta, josta lisää lähempänä tapahtumaa.”
 

Relaxi tarjoaa palauttavaa hierontaa osallistujille

Finlandian hiihtäjille on tapahtumassa tarjolla monenlaista oheisjuttua, mutta rentouttavimmasta päästä on varmasti Relaxin hierojaopiskelijoiden tarjoamat hierontapalvelut. Palvelupisteessä hiihtäjät voivat rentoutua veloituksetta palauttavalla hieronnalla.

Relaxi on Suomen suurin hierontapalveluita tuottava ketju, jolla on tällä hetkellä 11 toimipistettä Etelä-Suomessa. Relaxi-hierojien kanta-asiakaskortilla, Relakortilla hyvän olon saa erityisen huokeasti: kortilla (49 euroa) kaikki hoitovaihtoehdot puoleen hintaan koko vuoden ajan.

Lahdessa Relaxi on avannut uuden toimipisteen Kauppakeskus Valoon marraskuun alussa. Avajaistarjouksena puolihieronta (50 minuuttia) vain 20 euroa (normaalihinta 50 euroa), tarjous on voimassa jouluun asti.

”Säännöllinen hieronnassa käynti on erinomainen lisä hiihtäjän lihashuoltoon. Pitkän hiihdon jälkeen palautumista vauhdittaa mukavasti hierojiemme tarjoama käsittely. Tulemme paikalle vähintään 15 henkilön voimin, jolloin hierontaan pääsee joustavasti”, Kauppakeskus Valon toimipisteen myymäläpäällikkö Toni Tiainen sanoo.

Tutustu tarkemmin
www.relaxi.fi
 

Yhteistyössä: Tartu Maraton – huikea hiihtokokemus

43. Tartu Maraton järjestetään jo alle kolmen kuukauden kuluttua, 15. helmikuuta 2015. Hiihtäjille on tarjolla matkoja 63 ja 31 kilometrin välillä perinteisellä hiihtotavalla. Reitit kulkevat Estonian talvipääkaupungin Otepään ja pienen, 25 kilometriä Tartosta sijaitsevan Elvan välillä.

Massahiihtotapahtuma on hyvä syy koko perheen reissulle. Päivä ennen päämatkoja (14. helmikuuta) on vuorossa lasten hiihtotapahtuma Tartossa. Sen jälkeen koko perhe viihtyy Aura-vesipuistossa, Ahhaa-tiedekeskuksessa, Tarton lelumuseossa ja monissa muissa kohteissa.

Leppoisampaa tunnelmaa mieliville tai vaan reitin läpikiertämisestä ystävien kanssa kiinnostuneelle on tarjolla avoin hiihto (63/21/16 km) ja joukkuemaratonviesti, jotka järjestetään 8. helmikuuta. Niihin molempiin ilmoittautuminen on nyt auki.

Lisätietoja: www.tartumaraton.ee
Katso myös majoituspaketit!


Tartu Maraton

Ystävällisin terveisin
Finlandia-hiihto

www.finlandiahiihto.fi | info@finlandiahiihto.fi
Finlandia-hiihto 21.-22.2.2015

 
FINLANDIA-HIIHTO
SVINHUFVUDINKATU 23 A
15110 LAHTI
www.finlandiahiihto.fi
info@finlandiahiihto.fi
+358 (0)44 975 7712
+358 (0)44 975 7713
Lahden Hiihtoseura Hollolan Urheilijat -46 Suomen Hiihtoliitto Worldloppet Ski Federation
 
Finlandia-hiihto
42. FINLANDIA-HIIHTO
Uutiskirje 5
 

Lunta tuli ja ladut on kunnossa!


Juha Viljamaa

Näin on! Lunta on satanut mukavasti, joten ladut ovat täällä loistokunnossa. Hiihtokausi on päässyt rivakasti käyntiin Lahden seudulla, ja todellinen talvi on nyt Etelä-Suomessa vähälumisen viime talven jälkeen. Hieno juttu!

Pakkassää on aina välillä vaihtunut suojasääksi, mikä on tehnyt latujen pohjauksen helpommaksi. Suojakelillä tiivistetty latupohja kovettuu pakkasen tullessa ja tekee laduista kestävämmät suurille hiihtäjämassoille. Tämä merkitsee kestävämpiä latuja itse hiihtotapahtumassa.

Sukset vaan esiin ja laduille! Harjoittelu Finlandia-hiihtoa kohden voi alkaa!
Finlandia on osa maailmanlaajuista Worldloppet-sarjaa jossa hiihtää vuosittain yhteensä noin 125 000 hiihtäjää. Finlandia tarjoaa sinulle upean kokemuksen talvisessa Suomen luonnossa tuhansien muiden hiihtäjien joukossa. Tätä kokemusta ei voi selittää – se on itse koettava.

Matkoina ovat lauantaina 21. helmikuuta perinteisellä 50 km ja 32 km, sunnuntaina 22. helmikuuta 50 km ja 20 km vapaalla tyylillä. Matkojen pituutta ei kannata pelätä, mutta niitä pitää kunnioittaa. On hyvä harjoitella jonkin verran ja kiiruhtaa hitaasti. Hyvä tulee, kun hiihtää omaa vauhtiaan oman kuntonsa mukaan.

Huoltoasemat pitävät sinusta huolen niin voitelun kuin ruuan ja juomankin suhteen. Maalissa saat mitalin kaulaan ja halauksen kisatytöiltä. Sen jälkeen mukillinen tai kaksi mehua ja saunaan. Olet hiihtänyt legendaarisen Finlandia-hiihdon ja voit olla ylpeä suorituksestasi.


Kuten kuvasta näkyy niin luontoäiti on hemmotellut hiihtäjiä mukavalla lumipeitteellä. Salpausselän maisemissa on nyt talvi ja sehän meille hiihtoihmisille sopii!

Lumisin terveisin Lahdesta

Juha Viljamaa,
Puheenjohtaja Finlandia-hiihto
 

Ratamestarin katsaus

Talven tulo Lahteen on ilahduttanut myös ratamestari Jukka Lehtistä. Torstai-iltapäivänä ajettiin Hälvälä–Hollola kk–Orinkarkaus–Työtjärvi–Heinsuo -alueelle latupohjat.

”Lisäksi kävimme Tiirismaalla ja tuolloin illalla ajoin Messilän pellot–Tapanila -välin. Perjantaina ajettiin Tapanila–Urheilukeskus -välin pohjat, joten kaikki on ajettu kertaalleen. Hollolan kirkonkylän alueella on lyhyt peltoväli pahnalla, jossa vähäisesti vielä lunta”, Lehtinen kertoo.

 

Kuuluttaja Kari Käyhkö: Finlandia-hiihto on joka talvi kokemisen arvoinen

Kari Käyhkö on toiminut Finlandian kisaäänenä jo 21 vuoden ajan. Käyhkö kertoo, että Finlandia-hiihto – kuten mikä tahansa muukin kisatapahtuma – on taustatyöltään suurempi kuin itse hiihdon läpivienti. Kisapäiväkin tosin on pitkä.

”Päivä alkaa viimeisillä säädöillä ja varmistuksilla noin aamukahdeksalta ja päättyy viimeisenä maaliin saapuvan hiihtäjän hehkutukseen noin kello 17.00”, kokenut kuuluttaja kertoo.

”Neljän tai viiden hengen tiimillä tsempataan kopissa ja yritetään pitää fiilistä korkeana. Finlandia-hiihto on joka talvi kokemisen arvoinen. ”

Käyhkö painottaa, että tärkeintä on muistaa Finlandia-hiihdon olevan massatapahtuma.

”Jokaiselle hiihtäjälle, sijoituksesta riippumatta, on luotava tunnelma, että he kokevat olevansa voittajia lasketellessaan vaativalta reitiltä Lahden urheilukeskuksen hevosenkenkään”, Käyhkö sanoo.

”Massahiihtäjähän kokee ahaa-elämuksen , väsyneenäkin, kun suurmäen torni alkaa pilkottaa ja tietää, että loppu on laskettelua stadionille. Tätä mielihyvää kuuluttajien täytyy yrittää nostaa.”

Ensi vuoden hiihto on Käyhkölle 22. vuosi putkeen. Sitä ennenkin kymmenkunta vuotta eri tehtävissä toiminut Käyhkö kertoo, että kokemus auttaa, mutta muistuttaa jokaisen hiihdon olevan ainutlaatuinen. Valmistelut tulevaan tapahtumaan alkavat heti edellisen Finlandian jälkeen.

”Mitä useampia ihmisiä jututtaa vuoden ja varsinkin viimeisten viikkojen aikana, sen varmmemin voi lähteä kisaa läpi viemään”, Käyhkö tiivistää.

”Kun on tehnyt valmistelut hyvin, voi tiimin kanssa istua rauhallisin mielin jakkaralle ja toivottaa ensimmäisen ryhmän hiihtäjät starttiin.”
 
    Finlandia-hiihto Facebookissa 15. tammikuuta

www.facebook.com/finlandiahiihto
www.twitter.com/finlandiahiihto
www.instagram.com/finlandiahiihto
finlandiahiihto.kuvat.fi


Ystävällisin terveisin
Finlandia-hiihto

Finlandia-hiihto 21.-22.2.2015
 
FINLANDIA-HIIHTO
SVINHUFVUDINKATU 23 A
15110 LAHTI
www.finlandiahiihto.fi
+358 (0)44 975 7712
+358 (0)44 975 7713
Lahden Hiihtoseura Hollolan Urheilijat -46 Suomen Hiihtoliitto Worldloppet Ski Federation
 
Finlandia-hiihto
42. FINLANDIA-HIIHTO
Uutiskirje 6

Vielä mahtuu mukaan

Lahden seudulla on saatu nauttia lumisesta talvesta viime viikkoina. Ladut ovat olleet ja ovat huippukunnossa, maisema on talvisen kaunis ja ilmakin hiihtoon juuri sopiva. Sama on ollut tilanne suuressa osassa Suomea, hiihdon ystävien iloksi.

Finlandia on vuosikymmenten ajan kerännyt hiihdon ystävät koolle Lahteen, perinteikkäämpään suomalaiseen hiihtopyhättöön. Viime vuosina Lahden legendaariselta stadionilta on ampaistu matkaan ja samalle stadionille on palattu oman huippusuorituksensa tehneenä. Reitillä ovat sivakoineet yhtä aikaa nuoret ja vanhat, kilpa- ja kuntohiihtäjät, tiukasti tavoitteeseensa tähtäävät ja nautiskelijat. Finlandia sopii kaikille, sillä matkavalikoimassa on 50 kilometrin perinteisen ja vapaan lisäksi myös 32 kilometriä perinteisellä ja 20 kilometriä vapaalla.

Massahiihdoissa on lumoa, jonka ymmärtää vain kokemalla. Yhteisöllisyyden tunne on vahva jo lähdössä, jossa joukko hiihdosta omalla tavallaan nauttivia asettautuu odottamaan pääsyä matkaan Salpausselän upeisiin maisemiin. Jos matka tuntuukin ennakkoon pitkältä, sitä rytmittävät sopivasti huoltopisteemme, joilta saat niin juomaa kuin pientä evästäkin, iloista palvelua unohtamatta.

Tällä hetkellä mukaan on ilmoittautunut 4000 hiihdon ystävää. Liity joukkoon, et kadu! Vielä kerkiät ilmoittautumaan ennen jälki-ilmoittautumista. Finlandia on perinteinen massahiihto, mutta jokainen kerta on omanlaisensa.

Tervetuloa

Tiina Hernesniemi,
 Pääsihteeri


olemme twitterissä
 

Siiri Rantanen uudessa roolissa Finlandiassa

Maastohiihdon olympiavoittaja ja moninkertainen arvokisamitalisti Siiri ”Äitee” Rantanen on Finlandia-hiihdossa 21. helmikuuta uudessa roolissa. Hänen kunniatehtävänään on ampua lähtölaukaus perinteisen 50 kilometrin hiihtäjille.

”Itse olen kyllä lähtenyt, mutta aikaisemmin en ole lähettänyt”, Rantanen naureskelee.

Suomalaisen hiihtourheilun legendoihin kuuluva 90-vuotias Rantanen viihtyy yhä suksilla, vaikka haastatteluhetkellä harmittelikin kaatumisestaan aiheutunutta selkäkipuaan.

”Järven jäällä hiihdän nykyään. Mieli tekee hiihtämään”, Rantanen sanoi.

Rantasella on hieno historia myös Finlandian hiihtäjänä, jonka naisten sarjan hän pari kertaa voittikin.

”Rattoisaa siellä oli! Siellä kun kulkee ja saa jutella toisten kanssa. On tilaa hiihtää. Olin tyytyväinen aina, että läpi hiihdin”, Rantanen muistelee omia hiihtojaan.

Hän suosittelee lämpimästi Finlandiaa kaikille hiihtäjille.

”Parasta on matka. Saa mennä omaa vauhtiaan, ottaa välillä (huoltopisteellä) juomista ja taas mennä. Hiihtämisen hurmaa. Ihmisiä menee ohi ja itse menee ohi. Kyllä toivoisin, että kaikki menisivät sinne mukaan hiihtelemään”, Rantanen kannustaa.


Siiri Rantasen 90-vuotispäivät. Kuva: Katja Luoma 

Tervehdys Suomen hiihtokansa!

Hyvin on tämä poika sopeutunut Salpausselän laduille – ja nyt onkin loistava hetki kutsua tänne kaikki muutkin! Lahden ja Hollolan komeat harjumaisemat ja Finlandia-hiihdon monipuolinen reitti tarjoavat mahtavan hiihtoelämyksen niin ensikertalaisille kuin konkareillekin. Tässä kisassa kaikki ovat voittajia loppuajasta riippumatta, joten tervetuloa mukaan. Reippaan hiihtelyn ja itsensä haastamisen jälkeen on hienoa lasketella maalialueelle, jossa yleisö hurraa ja liput liehuvat. Haasta itsesi ja kaverisi mukaan hakemaan hyvää oloa!

Suomessa on aina osattu hiihtää, se nähtiin Talvisodassakin. Suomalaiset ylsivät tuolloin hangilla sellaisiin suorituksiin, että se saa olympiahiihtäjänkin sanattomaksi. Ilman sotiemme veteraaneja saloissa ei tänä päivänä liehuisi oma siniristilippumme – ei täällä Lahden hiihtostadionilla, eikä missään muuallakaan. Me saamme nyt hiihdellä vapaassa ja itsenäisessä Suomessa. Siitä veteraaneillemme suuri kiitos!


Sinä voit nyt näyttää kunnioituksesi sotiemme veteraaneja kohtaan tilaamalla Talvisodan hengessä -mitalin pelkkien toimituskulujen hinnalla osoitteessa www.talvisodanhengessa.fi. Annetaan tukea niille, jotka ovat sen ansainneet, vielä kun voimme sen tehdä!

Sami ”Musti” Jauhojärvi,
 Sotshin olympiavoittaja 2014 - Vuoden urheilija 2015
 

Osta elämyslippu Lahden Sibeliustaloon perjantaina 20.2. klo 14 – tuet lasten talviliikuntaa

Finlandia-hiihto, Sibeliustalo ja Airtouch OY järjestävät Sibelius 150-juhlavuoden kunniaksi visuaalisen konsertti-näytöksen Lahden Sibeliustalossa. Samalla kerätään varoja lasten talviliikunnan edistämiseen: jokaisesta lipusta 5,00 euroa vuoden 2016 Junnu-Finlandian eli kaikki hiihtää -tapahtuman järjestämiseen.

Lue lisää ja osta liput osoitteesta www.sibeliustalo.fi

Tapahtuma on myynyt niin hyvin, että on viime hetket olla mukana ja saada hyvä mieli.

Wall Street Journal rankkasi äskettäin (8.1.2015) Sibeliustalon maailman top 5 -salien joukkoon.


Lahden Sibeliustalo

Sibelius Finland Experience on matka Sibeliuksen musiikkiin ja Suomeen. Juonnettu konsertti on vaikuttava ja viihdyttävä, alle tunnin kestävä kokemus joka on soitettu Sibeliustalon konserttiuruilla ja visualisoitu Suomi-kuvilla sekä väreillä. Kuvituksesta löytyy suomalaisen design ikoni professori Erik Bruunin kädenjälki. Hänen tuotantonsa on avain suomalaiseen luontoon ja mieleen – aivan kuten Jean Sibeliuksen sävellykset.

Esitys sopii kaikenikäisille ja kaikenmaalaisille.
 

Treenivinkki: Perustreeneillä parhaaseen iskuun

Finlandiaan on aikaa enää niin vähän, että kovin monta harjoitusta ei ehdi tehdä. Tällä hetkellä Japanin hiihtomaajoukkueen päävalmentajana toimiva Mikko Virtanen kannustaa keskittymään kolmeen perusharjoitukseen. Ohjelmaan olisi hyvä kuulua yksi pitkä, kova tasatyöntölenkki, yksi rauhallinen pitkä lenkki ja yksi pidempi vk-harjoitus.

”Niiden lisäksi sitten palauttelua ja tuntuman hakua. Pahin virhe tässä vaiheessa on harjoitella itsensä väsyneeksi tai kokeilla jotain sellaista mitä ei aiemmin ole kokeillut”, Virtanen pelkistää.

Finlandian ensikertalaisia hän suosittaa testaamaan tarjolla olevaa urheilujuomaa vastaavaa tuotetta ennakkoon harjoituksissa, jolloin sen toimivuus itselle varmistuu. Ruokaan ja juomaan Virtasella on toinenkin vinkki:

”Tankkausta ei kannata tehdä viimeisenä aamuna vaan viimeisten päivien aikana”, Virtanen antaa yhden vinkin nautittavampaan hiihtokokemukseen.


Mikko Virtanen

Oman vireen ja tankkauksen lisäksi kokemuksen täydentää yksi oleellinen seikka: toimiva suksi.

”Ammattilaisen laittamilla suksilla hiihdosta tulee nautinnollista. Kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen”, Virtanen sanoo.

Finlandiassa voitelupalvelua tarjoaa Start.Katso video reitiltä!Ystävällisin terveisin
Finlandia-hiihto
Finlandia-hiihto 21.-22.2.2015
 
FINLANDIA-HIIHTO
SVINHUFVUDINKATU 23 A
15110 LAHTI
www.finlandiahiihto.fi
+358 (0)44 975 7712
+358 (0)44 975 7713
Lahden Hiihtoseura Hollolan Urheilijat -46 Suomen Hiihtoliitto Worldloppet Ski Federation
 
 
Finlandia-hiihto
42. FINLANDIA-HIIHTO
Uutiskirje 7
 

TERVETULOA FINLANDIA-HIIHTOON

Finlandia-hiihto on valmis vastaanottamaan tuhannet innokkaat hiihtäjät. Finlandiaa on hiihdetty talvilajille tyypillisesti välillä hyvissä ja välillä huonommissa olosuhteissa. Kylmimmillään lämpömittari on näyttänyt vuoden 1985 Reppu-Finlandiassa – 29 asteen lukemia. Joinakin vuosina on ollut lämmintä ja hiihtojalkineet ovat kastuneet silloisella lähtöpaikalla jäälle nousseen veden takia. Tämän vuoden Finlandia-hiihdon viikonloppuun on luvattu leutoa ja hyvää hiihtosäätä.

Viime vuoden talvi, joka oli lumen suhteen surkein 43 vuoteen, on onneksi historiaa. Tänä vuonna lunta on satanut riittävästi ja ratamestari on voinut pohjustaa reitin useita kertoja. Välillä olleet suojasäät ovat edesauttaneet radan kovettumista. Ratamestari ei ole muutoinkaan ollut jouten, vaan reittiä on monin paikoin levennetty ja pohjia tasoitettu. Stadionilta tapahtuvan lähdön jälkeistä nousua on huomattavasti levennetty.

Finlandia-hiihto on seurannut yleistä maastohiihdon kehitystä. Kun aikanaan luisteluhiihtoa kehitettiin, suomalaiset ja norjalaiset olivat sen suurimpia vastustajia ja vaativat luistelun kieltämistä sanoen, ettei se näytä hiihdolta lainkaan. Luisteluhiihto sallittiin Finlandia-hiihdissa ensimmäisen kerran vuonna 1986, mutta tuolloin vapaan hiihtotavan kannattajille ei järjestetty omaa kilpailua, vaan he hiihtivät perinteisen hiihtäjien seassa. Sittemmin tämäkin asia on parantunut ja Finlandia-hiihdon moninkertainen voittaja Pauli Siitonen on ollut vapaan hiihtotavan merkittävimpiä kehittäjiä.

Lauantai 21.2. on omistettu perinteiselle hiihtotavalla ja tuolloin on mahdollisuutena hiihtää joko 50 km tai 32 km. Sunnuntaina 22.2. hiihdetään vapaalla hiihtotavalla 50 km tai 20 km. Innokkaimmat hiihtävät molempina päivinä. Reitin varrella on useita latuasemia, joissa on mahdollisuus nauttia juotavaa ja muuta suuhun pantavaa tai tarvittaessa käyttää ensiapupisteen palveluja.


Kisakanslian rakennus oli kovassa vauhdissa keskiviikkona. Kisakansli on tänäkin vuonna Lahden Messukeskuksessa. kts kartta

Finlandia-hiihdon organisaatio ja yli 600 talkoolaista toivottavat kaikki hiihtäjät tervetulleiksi.

Juha Kolu,
 Kilpailun Johtaja
 

Stadium-myymälä palvelee Finlandia-tapahtuman ajan!

Stadiumin myymälästä löydät kaikki tarpeellinen onnistuneeseen hiihtoon! Myymälästä löytyy voiteet, energiatuotteet kuten juomat ja geelit sekä vaatteita ja varusteita upeilla Finlandian messuhinnoilla.

Myymälässä maahantuojien ammattilaiset esittelevät ja myyvät juuri oikeita tuotteita, jotta sinun hiihtosi onnistuu!

Myymälässä seuraavat hiihdon ammattilaiset: Start, SkiGo, Swix, One Way, Craft, Fischer, Enervit.


Stadium-myymälä avoinna:

Torstai 19.213.00-18.00
Perjantai 20.210.00-20.00
Lauantai 21.207.00-18.00
Sunnuntai 22.208.00-17.00
 

29 eri maata kokoontuu nauttimaan hiihdosta Finlandiassa

Finlandia-hiihtoon on ilmoittautunut lähes 4150 hiihtäjää, mutta jälki-ilmoittautuminen onnistuu vielä kisakansliassa tapahtuman aikana. Hiihtäjät edustavat kaikkiaan 29 eri maata, joten Finlandia on jälleen kerran erittäin kansainvälinen hiihtojuhla. Suomalaishiihtäjiä mukaan on jo ilmoittautunut 3465, ulkomaalaisista suurin määrä (334) on Venäjältä. Matkoista suosituin on tälläkin kertaa perinteinen 50 kilometriä, jonne on ilmoittautunut 2300 hiihtäjää.

”Tämä talvi on ollut meille järjestäjille huomattavasti suopeampi kuin viime vuosi, jolloin lunta oli vain nimeksi. Lumitilanne Salpausselän harjulla ja Tiirismaalla on hyvä. Vaihtelevat pakkas- ja suojasäät ovat tiivistäneet latupohjat koviksi. Nyt vain toivomme, että hiihtopäivinä on sää meille kaikille hyvä. Yöllä pakkasta ja päivällä aurinkoa”, sanoo järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Esko Saari.

600 talkoolaista on valmiina palvelemaan hiihtäjiä. Finlandia-hiihdolla on jo pitkät perinteet, hiihdon ovat hiihtäneet jo 252 742 hiihtäjää. Tämän matkan ovat joka vuosi taivaltaneet 37 ikineuvosta.

”Kunnioitettava saavutus, kiitos heille uskollisuudesta hiihtoa kohtaan. Tämän vuoden hiihtoon on vielä sinulla, joka epäröit, mahdollisuus jälki-ilmoittautua vaikka kisapäivän aamuna. Matkoja löytyy 20 kilometristä 50 kilometriin. Kannattaa tulla kokemaan hieno elämys lumisessa Salpausselän maastossa”, Saari kannustaa.

Hiihtostadionin katsomo on remontin vuoksi suljettu, jotenka aurinkokatsomo takasuoralla ja hiihtomuseon puoleinen päätykatsomon ovat katsojille käytössä tänä vuonna.

”Toivomme, että tämä ei häiritse Teitä kannustajia vaan tulette kannustamaan hiihtäjiä, jotka saapuvat hiihtosuorituksensa tehtyään upealle Lahden hiihtostadionille. Hyvää hiihtokeliä ja hyvää hiihtomieltä kaikille”, sanoo Saari.
 

Kari Varis tavoittelee kymmenettä Finlandia-voittoaan

Finlandia-hiihdon yhdeksän kertaa voittanut Kari Varis, 31, on valmis taistelemaan mestaruudesta 50 kilometrin matkalla sekä lauantaina että sunnuntaina. Alkukauden loukkaantumisesta toipunut Varis oli Jämin SM-kilpailuissa perinteisen 30 kilometrillä hienosti neljäs.

”Loukkaantumisen takia voimatasot tippuivat erittäin paljon ylävartalossa ja perinteisen hiihtäminen oli hankalaa. Tällä hetkellä tilanne on jo hyvä ja SM-kisojen perinteisen kisa oli hyvä suoritus alkukauden ongelmien jälkeen. Tasatyöntöä olen harjoitellut viimeisimmät viikot ja on mahdollista, että viime vuoden tapaan lähden ilman pitoja lauantain kisaan”, Varis pohtii.

Vastusta viikonloppuna on riittämiin, eikä kymmenes voitto tule helpolla.

”Lauantain perinteisen kilpailusta tulee kovatasoinen, koska lähtöviivalla nähdään ainakin Mikko Koutaniemi, Ari Luusua ja Antti Lampinen”, Varis kertoo.


Varis voitti Lasse Paakkosen 2013 perinteiselle siteen mitalla.

”Taktiikkana on pitää alusta asti kovaa vauhtia ja väsyttää vastustajat. Karkuun pääseminen tulee olemaan vaikeaa, mutta on se ennenkin onnistunut.”

Sunnuntaina hiihdettävää vapaan hiihtotavan kilpailua Varis ei ole koskaan hiihtäessään hävinnyt.

”Lauantain kilpailu on tärkeämpi, mutta vapaan kilpailujen putkea on tarkoitus jatkaa myös tänä vuonna”, loppukauden päätavoitteenaan Rukan SM-kisojen 50 kilometrille tähtäävä Varis kertoo.


Ystävällisin terveisin
Finlandia-hiihto
Finlandia-hiihto 21.-22.2.2015
 
FINLANDIA-HIIHTO
SVINHUFVUDINKATU 23 A
15110 LAHTI
www.finlandiahiihto.fi
+358 (0)44 975 7712
+358 (0)44 975 7713
Lahden Hiihtoseura Hollolan Urheilijat -46 Suomen Hiihtoliitto Worldloppet Ski Federation
 
 
Finlandia-hiihto
42. FINLANDIA-HIIHTO
Uutiskirje 8
 

Kiitos kaikille!

Finlandia-hiihdosta nautti tällä kertaa 4518 osallistujaa. Olosuhteet olivat haasteelliset juuri tapahtumaviikolle osuneen lämpimän sään ja vesisateiden vuoksi, mutta reitti saatiin hiihdettyä hyvissä olosuhteissa molempina päivinä. Toivomme kaikkien hiihtäjien nauttineen matkastaan.

Viime viikon ilahduttaviin asioihin kuului myös Sibelius Finlandia -konsertti, joka tuotti vuoden 2016 Junnu-Finlandialle lähes 1000 euroa. Konsertissa oli yli 250 kuulijaa.


Katso kooste konsertista

Olemme ylpeitä Finlandian perinteistä, mutta haluamme kehittää hiihtoa jatkuvasti eteenpäin. Tänä vuonna kiitosta keräsi muun muassa uusi tulospalvelujärjestelmä. Ensi vuodeksi pyrimme taas kehittämään uutta ja tekemään hiihdosta palautteennekin pohjalta entistä parempi kokemus.

Kiitos hiihtäjille, taustajoukoille, 600 talkoolaisellemme ja kaikille yhteistyökumppaneillemme Finlandiasta 2015, nähdään taas ensi vuonna!

Tiina Hernesniemi,
 Pääsihteeri, Finlandia-hiihto
 

Mikkonen ja Simula sekä Heiskanen ja Alusniemi juhlivat voittoja

Finlandia-hiihdossa nähtiin tänä vuonna monenlaisia voittoja. Tiukimmalle joutui perinteisen 50 kilometrillä Juho Mikkonen, joka oli vain sekunnin edellä Mikko Koutaniemeä ja kaksi sekuntia edellä Kari Varista. Tuoreeltaan Mikkonen ei voittoaan päässyt juhlimaan, sillä hän tuli maaliin toisena Ari Luusuan jälkeen. Luusua kuitenkin hylättiin luistelupotkujen vuoksi.

”46 kilometriin asti oli hyvä, mutta sitten tuli kaikenlaista ja jouduin venyttelemäänkin kesken matkan”, sanoi Mikkonen palkintojenjaonjälkeen. Voittajalle jäi hyvä maku kilpailusta, vaikka olosuhteet hänenkin mielestään olivat todella kosteat ja luonnonlumi hiihdettäessä tuntui kovin pehmeältä.

”Hyvä kiri tuli”, tuumasi Mikkonen, jota odotti 500 kilometrin ajomatka kotiin.


Perinteisen kärjessä meno oli kovaa.

Miesten vapaan 50 kilometrillä Jussi Simula teki oman ratkaisunsa viimeisellä kilometrillä ja saapui maaliin komealla tuuletuksella. Simulan jälkeen kakkoseksi ylsi Matti Aalto, joka oli raskaassa kelissä välillä reippaastikin karussa muilta, mutta ajettiin kiinni kilometri ennen maalia. Simula hiihti transparentilla suksella, joten hänellä oli ajoittain paljon haasteita olosuhteiden kanssa.

”Oli ihan hirveän raskas keli. Saimme Matin kiinni kilometri ennen maalia. Ajattelin ratkaista heti, enkä jättänyt stadionille. Voitto mielessä tänne tulin, mutta tiesin, että suksi ratkaisee”, seuraavaksi Tervahiihtoon suuntaava Simula sanoi.

Naisten kilpailuissa sekä Heli Heiskanen että Sini Alusniemi olivat ylivoimaisia ykkösiä.

”Todella raskas keli. En muista, että Finlandiassa olisi koskaan näin hidas keli ollut. Varsinkin siellä pelto-osuudella oli tosi kova vastatuuli ja sai tehdä paljon töitä”, totesi Alusniemi heti maaliin tultuaan. Hänen suksensa toimivat hyvin. Viimeinen juottopiste meni alakanttiin ja Alusniemi kadotti letkan, jonka perässä hän oli hiihtänyt. Matkan aikana hän sai voimia siitä, että hänellä oli Finlandia-hiihdosta paljon kokemusta ja osasi jakaa voimansa. Reitti saa Alusniemeltä kaikesta huolimatta kiitosta vaihtelevuutensa vuoksi.

”Se on hyvä reitti. Monet Suomen massahiihdot ovat niin tasaisia”, totesi Alusniemi.Vidair taltioi Finlandian yläilmoista

Finlandiaa taltioitiin tänä vuonna myös yläilmoista. Kesäkuussa 2014 perustettu Vidair teki tyylikkään koostevideon lauantaista.

”Finlandia-hiihto oli meidän(kin) näkökulmasta järjestetty erinomaisesti. Kaikki toiveemme huomioitiin, ja pääsimme toivotuille paikoille kuvaamaan ilman ongelmia. Kuvauspaikat olivat myös otollisia: pystyimme toteuttamaan omaa näkemystämme ja lentämään turvallisesti. Tavoitteena on olla mukana myös ensi vuonna, monta upeaa kokemusta rikkaampana”, Tomi Tervo Vidairista kertoo.

Vidairin visiona on ollut yhdistää aiemmat kokemukset videokuvaamisesta, kauko-ohjattavien laitteiden lentämisestä sekä videon editoinnista ja tarjota asiakkaille videokuvaa ilmasta käsin.

”Vielä tuolloin (perustettaessa kesäkuussa 2014) intohimoa oli ammattitaitoa enemmän. Kuitenkin korkea motivaatio yhdistettynä hyviin työkaluihin on lisännyt ammattitaitoa merkittävästi matkan varrella. Oman kehityksen tiedostaminen on ollut yksi palkitsevimmista asioista.”

Tähän asti kaikki yrityksen investoinnit ovat liittyneet ilmakuvauksen parantamiseen ja heidän oman näkemyksensä mukaan se alkaa olla hyvällä mallilla.

”Seuraavaksi pyritään investoimaan maasta käsin kuvattavaan laitteistoon, jolloin pystytään paremmin tarjoamaan asiakkaille palveluita maan ja taivaan väliltä, edelleen, suurella intohimolla”, Tervo sanoi.


Katso Vidairin kooste Youtubesta 

Fiilistele Finlandian tunnelmia kuvin ja videoin

Tänäkin vuonna AviStudio on kuvannut kaikki hiihtäjämme ja toimittavat sähköpostitse linkin henkilökohtaiseen kuvagalleriaasi lähiaikoina. Voit myös tilata ja ostaa kuvasi heidän kuvapalvelustaan viestin saatuasi.

Finlandia-hiihdon tunnelmiin voit vielä palata Facebookin, Instagramin, You Tuben ja Twitterin avulla nettisivuillamme olevan aineiston lisäksi.

You Tubessa on molempien päivien voittajien haastattelujen lisäksi muun muassa tunnelmakooste viikonlopusta. Finlandia-hiihdon Facebook-sivuilla on kuvagalleriat molemmilta päiviltä, kuvat ovat myös Finlandia-hiihdon kuvapankissa finlandiahiihto.kuvat.fi. Kuvatunnelmia on myös Instagramissa (finlandiahiihto) ja monenlaisia mietteitä myös Twitterissä (@finlandiahiihto).

Finlandia-hiihdon sosiaalisen median kanavia kasvatetaan ja kehitetään kohti ensi vuoden tapahtumaa.

Pysykää mukana!

#finlandiahiihto
facebook.com/finlandiahiihto
twitter.com/finlandiahiihto
instagram.com/finlandiahiihto
www.youtube.com/finlandiahiihto
finlandiahiihto.kuvat.fi


Ystävällisin terveisin
Finlandia-hiihto
Finlandia-hiihto
 
FINLANDIA-HIIHTO
SVINHUFVUDINKATU 23 A
15110 LAHTI
www.finlandiahiihto.fi
+358 (0)44 975 7712
+358 (0)44 975 7713
Lahden Hiihtoseura Hollolan Urheilijat -46 Suomen Hiihtoliitto Worldloppet Ski Federation
 
Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Finlandia-hiihto on voittoa tavoittelematon organisaatio. Osallistumismaksuista kertyneet saatavat (kulujen jälkeen) jaetaan tapahtumaa järjestävien urheiluseurojen, Lahden Hiihtoseuran ja Hollolan Urheilijat -46, kesken. Osallistumalla Finlandia-hiihtoon tuet suomalaista nuorisourheilua.