LAHTI - HOLLOLA - LAHTI
FINLANDIA-HIIHTO
27.-28. helmikuuta 2021

2014 Numerot:   1   2   3   4   5   6   7  

← Siirry takaisin arkistoon
 

5 / 2013Rentouttavaa kesää!

Juhla-Finlandia on menneen talven lumia, ja on aika valmistella 2014 massatapahtumaa. Kesäksi toiminta hieman hiljentyy, mutta lomien jälkeen vauhti alkaa kiihtyä huipentuen helmikuun viimeiselle viikonlopulle. Finlandia-hiihto jatkaa vakaasti kohti viidettäkymmenettä toimintavuottaan perinteitä kunnioittaen mutta myös ajan hengessä eläen.
Finlandia-hiihtoon ilmoittautuneita on tällä hetkellä yli 300. Muistathan, että ilmoittautumishinnat nousevat 1.7.!
Toimistomme on suljettuna 1.7.–9.8. Toivotamme oikein hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille!

Tiina Hernesniemi
PääsihteeriFinlandia-hiihdon tilastot ovat mielenkiintoista luettavaa
 
Finlandia-hiihto kasvaa ja kehittyy vuosittain, minkä huomaa myös tilastoista. Viime vuosina kasvu on ollut melkoista: vuoden 2011 5589 hiihtäjästä hypättiin seuraavana vuonna 6416 hiihtäjään. Viime talvena otettiin vastaava harppaus, kun hiihtäjiä oli 7189. Suurin ikäryhmä olivat 36–45-vuotiaat, joita oli 2057. Paikkakunnista eniten hiihtäjiä oli Helsingistä (875) ennen Lahtea (706) ja Espoota (455). Ulkomaalaisista kolmen kärki oli Venäjä (579), Viro (151) ja Norja (82). Venäläishiihtäjien määräkin on ollut komealla kasvu-uralla, sillä vuonna 2012 heitä oli 422.

Tilasto FH2013.pdf


Treenivinkki: Kesälomalla määrää

Kesäloma on mainiota treeniaikaa, jolloin monella on mahdollisuus panostaa määrällisesti harjoitteluun normaalia enemmän. Kesäloman hyödyntämistä suosittelee myös hiihtovalmentaja Mikko Virtanen.
”Jos mahdollista, kesälomalla kannattaisi pyrkiä treenaamaan määrällisesti enemmän. Siinä kannattaisi tehdä kehittävämpi jakso määrän osalta, jolloin se palvelisi syksyn harjoittelua. Voi tehdä pitkiäkin lenkkejä, kuten vaelluksen tapaisia, ja pitkiä tasatyöntötreenejä”, Virtanen sanoo.
Ellei rullahiihto innosta, jalkalenkit, sauvarinne ja suolla harjoittelu ovat hiihtäjän kesäisiä pääharjoitusmuotoja.
”Suolla voi tehdä joko harjoituksia, jossa sauvojen kanssa kävellään rauhassa pari, kolme, neljäkin tuntia, tai tehoharjoituksia, jossa vk-harjoittelua tehdään erilaisissa pätkissä. Sauvarinne kannattaa olla ohjelmassa pari–kolme kertaa viikossa. Jos ei löydy rinnettä kotipaikkakunnalta, suo on silloin hyvä vaihtoehto”, Virtanen sanoo.
Jos rullahiihto ei maistu, mutta pääsee hiihtoputkeen harjoittelemaan, se kannattaa myös hyödyntää. Siellä voi tekniikan sisäänajon lisäksi tehdä muun muassa tasatyöntöharjoituksia, sillä putkessa maasto on helppo.
”Suolla ja sauvarinteessä voi tehdä välillä tehojakin, mutta kovimmat tehoharjoitukset kannattaa olla vasta syksyllä. Kesällä luodaan pohjaa. Eikä kesällä kannata unohtaa monipuolista lihaskuntoharjoittelua”, Virtanen vinkkaa.


Finlandia on isäntäpaikkakunnilleen tärkeä tapahtuma

Finlandia-hiihto on tärkeä tapahtuma molemmille isäntäpaikkakunnilleen, vakuuttavat Lahden kaupungin liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki sekä Hollolan kunnan liikuntavastaava Antti Anttonen. Vuosittain toistuva, näkyvä tapahtuma tuo urheilupaikkakuntia mallikkaasti esiin.
”Finlandia-hiihto on vuosittainen suurin Suomessa järjestettävä massahiihtotapahtuma, jonka upeista hiihtoreiteistä iso osa kulkee Hollolan kunnan alueella. Tapahtuma tuo paikkakunnalle positiivista näkyvyyttä ja ilmettä”, Anttonen sanoo.
Eikä merkitys ainakaan vähene.  
”Finlandialla on vakaa asema lahtelaisessa tapahtumaympäristössä myös tulevaisuudessa”, vakuuttaa Lanki.
Anttonen sanoo Hollolan puolesta samaa, sillä maastohiihtoharrastuksen ja Finlandian suosio on viime vuosina kasvanut.
”Toivoisin tapahtuman kehittyvän sen mittakaavan tapahtumaksi, jonka järjestäjän ja kaupunkien resurssit mahdollistavat. Lisäksi jo alkaneen kehityksen mukaisesti toivoisin tapahtuman kehittyvän niin sanotusti rennompaan ja laajat joukot tavoittavampaan suuntaan kilpahiihtoa unohtamatta”, Lanki sanoo.
Anttonen on samalla linjalla tulevien vuosien kehitystoiveista kysyttäessä.
”Pääpaino yhä enemmän kuntoilijoiden suuntaan unohtamatta kuitenkaan myös niitä, jotka haluavat vuosittain tosissaan mitata omaa hiihtokuntoaan vaativissa Salpausselän maastoissa. Mielestäni nykyinen suuntaus on hyvä ja sitä tulee jatkaa.”  
Finlandia on molemmille miehille henkilökohtaisestikin tärkeä. Lanki seuraa Finlandiaa joka vuosi tunnelmasta nauttien, vaikkei omakohtaista kokemusta sen hiihtämisestä olekaan.
”Lapsuudesta ja aikuisena myös Lahden seudun laduista on muutaman vuoden takaa paljonkin hiihtokokemusta, nykyisin työn ja muiden liikuntaharrastusten lomassa jää vähemmän aikaa hiihdolle”, Lanki sanoo.
Anttonen on työtehtävänsä puolesta istunut Finlandia-hiihdon järjestelytoimikunnassa Hollolan kunnan edustajana vuodesta 2007 lähtien.
”Hiihto kuuluu omiin suosikkiharrastuksiini talvisin ja viimevuotinen Finlandia-hiihto oli järjestyksessään 16:s, johon osallistuin. Aion myös tulevina vuosina jatkaa tätä hyvin alkanutta perinnettä”, Anttonen vakuuttaa.Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti


6 / 2013
Uuden aika

Finlandia-hiihtoa on vuosi vuodelta pyritty kehittämään yhä paremmaksi tapahtumaksi kaikille hiihtäjille. Tulevaa helmikuuta ajatellen voimme iloksemme esitellä jälleen konkreettisia parannuksia. Kuten esimerkiksi sen, että kaikki toiminnot siirtyvät sisätiloihin uuteen Lahti-halliin.
Hiihtostadionin alueelle valmistuneet Salpausselkä- ja Vesijärvi-hallit tarjoavat upet puitteet kaikille toiminnoille.  Ilmoittautuminen ja markkinapaikat sijaitsevat Lahti-hallin katutasossa. Avaruus antaa mahdollisuuksia lisäpalveluille ja näyttelypisteille, joiden tuotteisiin hiihtokansa voi tapahtuman aikana tutustua. Myös varustesäilytys on hallissa. Lisäksi löydätte sisätiloista Startin voitelupalvelun. Hiihtäjien ja muun tapahtumaväen käytössä on myös viihtyisä ruokasali. Hiihtäjille lämmin ateria kuuluu hintaan kuten ennenkin. Sama sali soveltuu hienosti myös juhliin kuten hiihtoneuvosten muistamiseen, palkintojenjakoon ja edeltävään Pasta Partyyn.

Finlandia-viikolla tapahtuu ensi talvena enemmän kuin koskaan, sillä säpinä Lahden urheilukeskuksessa starttaa jo 19. helmikuuta Lasten Finlandiassa. Lahden ja Hollolan peruskoululaisille suunnatussa tapahtumassa hiihtomatkat ovat kilometristä viiteen kilometriin. Lyhimmän matkan sivakoivilla ensimmäisen ja toisen luokan oppilailla ei ole ajanottoa. Muiden sarjojen 6 parasta palkitaan pokaalilla, kaikki osallistujat saavat mitalin. Luvassa on varmasti hieno tapahtuma.

Finlandia-hiihdon osallistujamäärä siirtyi viime talvena 7000:lle. Nyt ilmoittautuneita on jo 1170, joista eniten perinteisen 50 kilometrille (758).

Hienoa talvea odottaen,

Tiina Hernesniemi
Pääsihteeri


PS. Lue lisää Lasten Finlandiasta ja Finlandia-tiimistämme!Taas on aika reitin kunnostuksen
 
Ratamestari Jukka Lehtinen on tiiminsä kanssa jo täydessä työn touhussa taatakseen Finlandian hiihtäjille ensiluokkaiset puitteet.
”Se aika syksystä on taas koittanut jolloin reitinkunnostusporukka on aloittanut hommat. Olemme tehneet niittoa vesakkoleikkureilla ja käsin raivureilla. Jälleen on tehty hiukan reitin levennyksiä ja mäkien korjausta. Lisäksi soran ajoa huonompiin paikkoihin, vähän kerrassaan ennen talven tuloa kaikenlaista”, Lehtinen kertoo.
Töissä on päästy hyvään alkuun. Seuraavaksi haussa ovat puunkaatoluvat kaupungilta.
”Jotta saataisiin Messilän peltolaskusta hiukan leveämpi ja isolle massalle turvallisempi laskea. Maanomistajilta on isolta osalta luvat jo saatu reitin läpi viemiseksi saatu. Vielä on hommia jäljellä mutta onneksi on myös syksyä”, Lehtinen sanoo.


Yhteistyössä: Stadium

Urheilukauppaketju Stadium lähti innolla Finlandia-hiihdon yhteistyökumppaniksi. Maajohtaja Jaakko Soinin (kuvassa oikealla, vasemmalla Finlandia-hiihdon puheenjohtaja Juha Viljamaa) mukaan yhteistyötä pohjustettiin jo useita vuosia sitten, mutta tuolloin keskustelut eivät vielä sopimusta poikineet. Keväällä Finlandian markkinointipäällikkö Matti Haapojan yhteydenotto käynnisti kuitenkin keskustelut yhteistyöstä uudestaan, ja Stadiumista tuli Finlandian kumppani. Stadium on jo pitkään ollut vahvasti mukana Vasaloppetissa, joten massahiihtojen maailma on tuttu.
”Haluamme olla mukana kuntotapahtumissa. Meille sopivat erittäin hyvin tapahtumat, joihin kuka tahansa voi osallistua ja haastaa itseään”, Soini sanoo.
Hän kehuu Finlandiaa varmasti Suomen tunnetuimmaksi massahiihtotapahtumaksi. Se luo uskottavuutta, jota on helppo hyödyntää viestinnässä.
”Haemme tunnettuutta lajiharrastajien parissa. Toivon, että Stadium näkyy kuluttajapuolelle”, Soini miettii konkreettisia toiveita yhteistyölle.
Hän uskoo Finlandian ja Stadiumin yhteisnäkyvyyden olevan kaiken kaikkiaan positiivinen signaali. Tarkempia suunnitelmia yhteistyöstä viestimiseen Stadium suunnittelee lähiaikoina. Siinä avuksi ovat kokemukset Vasaloppetin kanssa.
”Mahdollisuuksia on varmasti paljon. Täytyy katsoa, mikä tahtotila järjestäjillä on, ja miten voimme hyödyntää meidän markkinointia.”
Hän uskoo Stadiumin voivan tuoda kortensa kekoon 25–35-vuotiaiden osallistujamäärän kasvattamiseen. Maastohiihtoa Soini kuvaa kehuen trendikkääksi lajiksi.
”30–40-vuotiaat hakevat haasteita elämäänsä, matkat pitenevät. Nuoret haluavat mennä lajiin, se on hyvä vaihtoehto valtavalle juoksubuumille. Meidän visiomme on, että haluamme aktivoida maailmaa. Talvella ei ole parempaa kuntoilumuotoa kuin maastohiihto. Se sopii lajina kaikille”, Soini kehuu.
Laji on Stadiumille tärkeä. Soinille itselleen se on rakas talvinen harrastus. Hän sanoo hurahtaneensa hiihtoon hieman alle 10 vuotta sitten.
”Voiteen tuoksu on hyvä. Takana on yksi Vasaloppet, Finlandiaa en ole vielä hiihtänyt. Nyt on varmaan sen aika”, Soini kuvaa omaa suhdettaan lajiin.
Soinin odotukset helmikuun tapahtumalle ovat suuret:
”Odotan suurinta Finlandiaa 2000-luvulla koskaan! Toivon, että aktiivisen tekemisen kautta saisimme lisättyä elämyksellisyyttä ja pystyisimme tarjoamaan kokemuksen, joka vahvistaa kuluttajien kuvaa Stadiumista hyvänä vaihtoehtona maastohiihtovarusteiden ostospaikaksi.”


Finlandia-hiihdon järjestäjätiimiin vahvistuksia

Lahdesta kotoisin oleva hiihtävä tuottaa ja toimittaja Teemu Virtanen on Finlandia-hiihdon järjestäjätiimin uusin vahvistus. Ladulla 24 tunnin hiihdon maailmanennätysmies Virtanen on nähty Finlandiassakin jo kahdeksantoista kertaa. Viime talven Finlandia-juhlassa Virtanen toimi juontajana, ja siinä yhteydessä virisi ajatus yhteistyön laajentamisesta.
”Yksi asia johti toiseen ja toukokuussa solmin sopimuksen Finlandia-hiihdon kanssa tavoitteena kehittää ja tuotteistaa tapahtumaa, tuoda uusia yhteistyökumppaneita ja edistää tapahtuman kansainvälistämistä”, Virtanen sanoo.
Hän kuuluu myös Finlandia-hiihdon johtokuntaan. Massahiihdoista hänellä on vankka kokemus muutenkin. ”Nuorena voitin Pirkan hiihdon kaksi kertaa (1989 ja 1990) ja sijoituin Worldloppetin lopputuloksissa 9. sijalle vuonna 1990. Finlandiassa olen ollut parhaimmillaan yhdeksäs, Vasaloppetissa 44:s”, Virtanen kertoo.
Virtanen asui välillä Yhdysvalloissa 18 vuotta. Silloin hän tuotti televisiosarjoja, kuten TV2:lla nähty Hollywood Xpress, ja toimi kansainvälisenä kirjeenvaihtajana Euroopan eri kanaville. Virtanen on myös juontanut suosittua Älä katso televisiosarjaa sekä tuottanut ja juontanut VO2 -nimistä urheilumaksiiniohjelmaa. Nykyään hän toimii myös MTV3/Maxilla maratonhiihdon asiantuntijana ja kommentaattorina. Finlandian hän sanoo olevan 40 vuotta vanhana brändinä osa suomalaista ja lahtelaista hiihtokulttuuria.
”Nyt täytyy tehdä töitä ja nostaa tapahtuma takaisin samaan arvoon kuin se kaikkein hohdokkaimpina vuosina ja yrittää myös houkutella hiihtäjiä rajojemme ulkopuolelta. Itselleni Finlandiassa on parasta se oma kotikaupunkitunnelma. Ihmiset hurraavat ladun varrella ja kannustavat aina ahkerasti! Tällä hiihdolla on ihan oma paikka sydämessäni”, Virtanen sanoo.
Tavoitteet ovat kovat, sillä Virtanen haluaa Finlandiasta maailman kolmanneksi suurimman massahiihdon Vasaloppetin ja Birkebeinerrennetin vanavedessä.
”Haluaisin hiihdosta elämyksen kaikille hiihtäjän tasosta riippumatta. Haluaisin siitä tapahtuman, johon on pakko tulla vaikka ei välttämättä osaisikaan hiihtää. Haluasin, että Finlandia-hiihdosta yhdessä Salpausselän Kisojen kanssa tulisi Lahden kaupungin ja sen asukkaiden yhteinen ylpeyden aihe”, Virtanen näkee.
Omassa urheilussakin on jälleen uusia etappeja. Virtanen hiihtää Finlandia-hiihto Teamissä maratonhiihtoja kotimaassa ja maailmalla sekä SM-viestissä.
”Jos jotain sijoitustavoitteita vanhalle konkarille asettaisi, niin miten olisi parhaan Finlandia-sijani parantaminen eli olla 8. parhaan joukossa perinteisellä 50 kilometrillä. Kovaa saa kyllä hiihtää, jos siihen pääsee! Rakkaudesta lajiin tätä hommaa tehdään ja sijoitustavoitteet ovat oma motivaattori.”


Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 7 / 2013

Hei <$Etunimi$>, tässä lokakuun uutiskirjeemme.Talvi lähestyy!

Lokakuu on aina se aika vuodesta kun hiihtäjien katseet kääntyvät jo taivaalle tähyten ensilumia. Muutama ensilumen latukin on jo avattu ja ensi kuun alussa kilpailukaruselli pyörähtää käyntiin.
Myös Finlandia-hiihdossa tähytään tiiviisti kohti ensi talven haasteita. Ennakkoilmoittautuminen on mukavasti edellä viime vuotta ja valmistelut kohti 2014 tapahtumaa ovat hyvällä mallilla. Luvassa on varmasti mahtava tapahtuma kaikkine uudistuksineen, joita jo edellisessä uutiskirjeessä tuotiin esille.
Uudistuksista puhuttaessa nyt onkin hyvä aika kertoa kaikille Finlandia-hiihtäjille ja massahiihtäjille suuri ilouutinen. Ensi talvena Finlandia-hiihto siirtyy vahvasti digiaikaan ja julkaisee ensimmäisenä maailmassa kansainvälisen maratonhiihtoon keskittyvän nettilehden videoiden kera.
Kyseinen julkaisu kantaa nimeä Marathon Skier ja ensimmäinen numero ilmestyy tammikuun (2014) lopulla viidella eri kielellä. Promoversiota voi selailla jo vuoden lopulla. Marathon Skier on massahiihdon lifestyle-julkaisu, jossa esitellään Worldloppet- ja Euroloppet-tapahtumia sekä mielenkiintoisia hiihtoja eksoottisissa paikoissa. Tilaa annetaan myös urheilijoille, persoonille, tarinoille, ilmiöille ja itse lukijoille. Tietysti maratonhiihdon harjoittelun aakkoset tuodaan selkeästi esille ja ainutlaatuisia teknologisia palveluja on tarjolla innokkaille hiihtäjille.
Marathon Skier tullaan näkemään myös vahvasti kotimaisella massahiihtokentällä. Ensi talvena järjestään helmikuun aikana oma maratonhiihtosarja “Marathon Skier Cup”, jossa ensimmäisenä osakilpailuna on uutta paluuta tekevä Pääkaupunkihiihto 2.2.2014, kaksi viikkoa myöhemmin Jämi42 (15.2.2014) ja finaali hiihdetään Lahdessa Finlandia-hiihdon myötä 22.2.2014. Luvassa on hyviä palkintoja ja iloista massahiihtotunnelmaa!
Myös Finlandia-hiihto Team valmistautuu tulevan talven hiihtoseikkailuihin ja lopullista kisakalenteria lyödään juuri lukkoon. Tiimimme edesottamuksista lisää Finlandia-hiihdon sivuilla ja tietysti tulevassa Marathon Skier-lehdessä. Taistelu alkaa kuitenkin jo Vuokatin Suomen Cupista, jossa Finlandia-hiihto on mukana vahvalla joukkueellaan.

Iloista syksyn jatkoa ja treeni-intoa kaikille!

Teemu Virtanen

PS. Jos et ole vielä ilmoittautunut Finlandiaan, tiistaina ehdit vielä tämänhetkisillä hinnoilla. Uusi ilmoittautumisporras alkaa 16. lokakuuta, ja silloin 50 ja 32 kilometrin matkojen hinnat ovat 10 euroa tämänhetkistä kalliimmat. Finlandiaan on tällä hetkellä ilmoittautunut jo 1800 innokasta hiihtäjää.
Lauantaina starttaavien kannattaa huomioida, että lähtöajat ovat muuttuneet: perinteisen 50 kilometrin 1. ryhmä lähtee klo 10.00 ja seuraavat ryhmät 10 minuutin välein. Perinteisen 32 kilometrillä yhteislähtö on klo 11.30. Stadion suljetaan klo 11.35 ja sen jälkeen ei enää lasketa matkaan.
Ilmoittaudu!Wilson Kirwa lähtee Finlandia-hiihtoon hurtilla huumorilla
 
Juoksijasuuruus, satusetä Wilson Kirwa ottaa ensi talvena haasteen vastaan ja aikoo suoriutua 20 km Finlandia-hiihdosta. Opettajana ja treenarina toimii Risto Kalermo, jolle projekti on ”suuri haaste”.
Kalermo kertoo aloittaneensa Wilsonin kanssa treenaamisen jo viime talvena: ”Sukset kun sai jalkaan, Wilson oli jo kanveesissa”, Kalermo muistelee.
Viime talven suuri saavutus oli kun Wilson pääsi stadionin ladun ympäri kahdesti kaatumatta.
Wilson, kuten ei-suomalaiset yleensä, ei löydä tasapainoa suksilla, juoksu on Wilsonille hiihtämistä luontevampi tapa liikkua.
Wilson ottaa Finlandia-haasteen tosissaan, tavoitteena päästä maaliin kunnialla. Valmistautuminen pitää tehdä hyvin ja Kalermo aikookin viedä Wilsonin kiertämään reitin ennakkoon, että haasteet tulisivat selväksi.Yhteistyössä: Tolvanen Oy palvelee nälkäistä hiihtokansaa

Lahtelainen cateringalan perheyritys Tolvanen Oy pitää huolen siitä, ettei Finlandian hiihtäjille tai taustajoukoilleen jää nälkä. Lahti Hallissa tarjolla on hiihtäjille järjestäjien puolesta ruokaisa keittolounas, mutta Tolvasen ravintolapalveluista löytyy tuhdimpaakin tarjottavaa.
”Meillä on normaalit ravintolapalvelut, kuten kotiruokalounas”, Tapio Tolvanen kertoo.
Tolvaselle hiihtäjien palvelu on tuttua, sillä yrityksellä on lähes 60 vuoden kokemus hiihtäjien palvelusta vuoden 1958 MM-kisoista lähtien.
”Finlandian hiihtäjiäkin olemme syöttäneet stadionilla kahtena vuotena, 80-luvulla taas järjestimme monia kiitosbanketteja vapaaehtoisille”, Tolvanen kertoo esimerkkejä pitkästä taustasta ja osaamisesta joukkoruokailun parissa.
Minkälaista Finlandiaa odotat?
”Odotan osanottomäärän kasvavan. Itse en harrasta kuin umpihankihiihtoa, mutta Finlandiaa tulee aina seurattua”, Tapio Tolvanen kertoo.
Tolvanen Oy tarjoaa cateringalan palveluja yrityksille ja yksityishenkilöille monenlaisiin tilaisuuksiin. Yrityksen on perustanut Hilkka Tolvanen vuonna 1955 ja catering toimintaa on ollut vuodesta 1957 lähtien.
Lisätietoja yrityksestä ja palveluista: www.tolvanen.fi


Finlandia-hiihtokoulu valmentaa yritysviestiin

Koe Suomen suurimmimman massahiihdon ainutlaatuinen tunnelma nyt yritysviestinä. Finlandia-hiihtokoulu valmentaa yritysjoukkueenne. Palkintona ovat kohentunut kunto, parantunut hiihtotekniikka ja maaliintulo upealla Lahden hiihtostadionilla.
Elämyksen voitte kokea kolmen hengen joukkueena joko lauantaina 22.2.2014 perinteisellä hiihtotavalla tai sunnuntaina 23.2.2014 vapaalla. Osuusmatkoina 18 km, 19 km ja 13 km. Finlandia-viestin lisäksi yrityksenne työntekijät voivat kokea myös täyden matkan 50 km tunnelman.
Hiihtokoulu alkaa 18. joulukuuta kello 16 starttitilaisuudella, jossa 24 tunnin hiihdon ME-mies Teemu Virtanen luennoi aiheesta maratonhiihdon salat ja kuntoilijan motivaatio. Sen lisäksi Startin voide- ja välineklinikka auttaa sinua valitsemaan itsellesi oikeat välineet ja voitelemaan helposti. Sen jälkeen hiihtokoulu kokoontuu ennen h-hetkeä vielä 8.1. (hiihtotekniikkaklinikka), 15.1. (ravinto ja valmistautuminen) ja 5.2. (yhteinen hiihtotreeni). Yrityspaketin hinta on 1000 euroa (sis. alv ja 3 hiihtäjää+1 varajäsen), pakettiin sisältyy myös yhtiön näkyvyys Finlandian nettisivuilla ja reitin varrella olevalla yhteistyökumppani-asemalla. Jokainen osallistuja saa myös henkilökohtaisen High5-urheiluravintopaketin. Lisätietoja: Teemu Virtanen, teemu.virtanen@finlandiahiihto.fi

  

Nousujohteisen perusharjoittelun aika
 
Lokakuu ja marraskuun alku ovat monelle aktiivihiihtäjälle lumillesiirtymisen aikaa. Nuorten maajoukkueen hiihtovalmentaja Janne Hyyppä kannustaa siirtymään lumille heti tilaisuuden tullen, mutta maltilla.
”Ei kannata innostua heti alussa liikaa, mutta hyvä on lähteä heti tilaisuuden tullen hiihtämään. Tärkeää on harjoitella nousujohteisesti ja pitää jalkalenkkejä alkutalven ohjelmassa hiihdon lisäksi”, Hyyppä sanoo.
Hiihto kannattaa aloittaa perusharjoituksilla, joita voi höystää lihaskestävyyttä kehittävillä sauvoittaluistelu ja tasatyöntöharjoituksilla.
”Intervallityyppistä harjoittelua voi ohjelmaan ottaa sitten myöhemmin”, Hyyppä suosittelee.
Jalkalenkkien lisäksi loka-marraskuun ohjelmassa kannattaa pitää lihaskuntoharjoittelua ainakin kerran viikossa. Keskivartaloharjoitteita tekemällä kroppa kestää hiihtoa paremmin, jolloin harjoittelu on mielekkäämpää.
”Lihaskuntoharjoittelua kannattaa tehdä kerran viikossa perus-kuntopiirityyppisesti omana harjoituksenaan, mutta useampanakin iltana liikkeitä voi tehdä tukiharjoituksina”, Hyyppä vinkkaa.

 Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 


Tässä on uusin uutiskirjeemme. Vanhoja uutiskirjeitä  pääset lukemaan uutiskirjevalikosta.

8 / 2013


Finlandia-hiihto kehittyy jatkuvasti

Finlandia-hiihdon suosio pysyy vuodesta toiseen. Suomalaisen hiihtourheilun klassikkoon on jo nyt ilmoittautunut 2750 hiihtäjää, joka on selvästi vuoden takaista enemmän. Myös uusi Lasten Finlandia on saanut erinomaisen vastaanoton. Samoin lyhyet matkat ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta, joten uskon vahvasti Finlandian yltävän jälleen edellisvuotta parempiin osallistujalukuihin. Lahden seudulla talvi jo käväisi, mutta sen soisi tulevan pian takaisin ja kunnolla.

Suosiosta huolimatta emme halua tuudittautua tilanteeseen, vaan pyrimme jatkuvasti tekemään asioita paremmin. Suomalaisessa huippu-urheilussa on viime vuosina puhuttu paljon siitä, että urheilijan on oltava keskiössä. Me järjestäjinä sovellamme tätä tiukasti, sillä hiihtäjä on meille keskiössä. Se näkyy monilla sektoreilla. Reitin osalta pohjatyöt on tehty, ja parannuksia reitin kriittisille paikoille tehdään vielä. Esimerkiksi Messilän laskussa tehdään pieniä parannuksia, mikä tekee siitä hiihtäjäystävällisemmän. Siinä on yksi esimerkki siitä, että kuuntelemme tarkalla korvalla hiihtäjiltä tulevia kommentteja ja reagoimme niihin mahdollisuuksien mukaan. Palautetta ja kehitysehdotuksia kannattaa siis jättää jatkossakin.

Tiina Hernesniemi
Pääsihteeri

Ilmoittaudu!Hiihtoteema tulee Stadiumin myymälöihin
Finlandian yhteistyökumppani Stadium järjestää myymälöissään ennen h-hetkeä useita hiihtoteemaisia päiviä, joissa myös Finlandia-hiihto on mukana. Sata päivää jäljellä –päiviä järjestetään lauantaina 16. marraskuuta Stadium Iso Omenassa Espoossa ja Stadium Tammistossa Vantaalla sekä lauantaina 23. marraskuuta Lahdessa Stadium Karistossa ja Triossa sekä Stadium Ideaparkissa Lempäälässä ja Stadium Lielahdessa Tampereella. Tapahtumatunnelmia seurataan myös Finlandian Facebook-sivuilla.

Lasten Finlandia-hiihdosta tulossa suuri tapahtuma

19.2. järjestettävään Lasten Finlandia-hiihtoon on ennakkoon ilmoitettu n. 2500 lahtelaista ja hollolalaista peruskoululaista. Virallinen ilmoittautumisaika päättyy marraskuun lopulla ja tuolloin selviää lopullinen kilpailijamäärä. 

Jo tässä vaiheessa on selvää, että uudesta tapahtumasta syntyy suuri ja upea talviliikuntapäivä lapsille ja heidän opettajilleen. Kaikkien ei tarvitse hiihtää, vaan myös kannustusjoukkoja tarvitaan ja heidätkin palkitaan. 

Hiihtokisan lisäksi luvassa on mielenkiintoista ja monipuolista ohjelmaa mm. Lahden Hiihtoseuran lajiesittelyiden ja -kokeiluiden muodossa. Paikalla on touhuamassa myös Finski-jääkarhumaskotti. Järjestelyt ovat hyvässä vauhdissa ja työryhmä on innoissaan luodessaan uutta hienoa tapahtumaa.Tapahtumayhteistyössä: Jizerskan 50 kilometriä loppuun myyty

Jizerska Padesatkan päämatka 50 kilometriä on loppuunmyyty neljännen kerran peräkkäin, jälleen ennätysajassa. Tasan kaksi kuukautta ennen tapahtumaa järjestäjät saivat todeta, että 47. Jizerska Padesatkan 50 kilometriä on täynnä. Muutamia starttipaikkoja on vielä tarjolla Intersportin verkoston kautta. Myös 10. –12. tammikuuta järjestettävän tapahtuman muille matkoille kiinnostus on ollut suurta. Muina matkoina ovat 25 kilometriä perinteisellä ja 30 kilometriä vapaalla.
Lisätietoja: http://www.jiz50.cz
 


   

Yhteistyössä: Mediatalo ESA

MediataloESA on Finlandian pitkäaikainen yhteistyökumppani ja erittäin merkittävä sellainen. Finlandialle yhteistyö tuo muun muassa laajan joukon tavoittavan ilmoituskanavan. Mediatalo ESAn myyntijohtaja Jarmo Jaakkola kokee yhteistyön hyvänä. 

”Yhteistyö on ollut sujuvaa ja jatkuvuus on hyvä asia. Finlandia liikuttaa massoja, jotka kiinnostavat meitä ja samalla Finlandia tuottaa sisältöä urheiluosioomme”, Jaakkola sanoo. 

Yhteistyösopimuksen myötä vastaavasti Mediatalon ESA henkilöstöä on mukana hiihtämässä Finlandiaa. Henkilöstön etuja Jaakkola pitääkin yhtenä merkittävänä hyötynä. 

”Positiivinen liikkumisen ympäristö on meille tärkeä osa yhteistyötä.” 

Mediatalo ESAlle lahtelaisilla urheilutapahtumilla on monipuolinen merkitys. Ne tuovat medialle sisältöä, liikkuvia tai muuten tapahtumiin osallistuvia ihmisiä, positiivista näkyvyyttä ja tavoitettavuutta. 

”Itselleni Finlandia merkitsee perinteistä, kuitenkin modernia massatapahtumaa, jossa on rento liikunnan maku”, Jaakkola sanoo.


 

 

 Finlandian tiimi avasi kautensa Suomen Cupissa Vuokatissa


Kilpailukausi on Suomessa avattu, sillä Suomen Cup pyörähti käyntiin Vuokatin ensilumenladulla.  Myös tuore Finlandia-hiihto Team päätti luoda nahkansa ja astua estradille ensi kertaa yleisön eteen. Sprinttikisat jätimme suosiolla väliin, koska ne eivät taida oikein istua maratonmatkoja himoitseville veteraanihiihtäjille. No, ei se viestikään pitkillä osuusmatkoillaan päässyt itseään markkinoinaan. Kolme kertaa kuusi kilometriä on varsin lyhyt karkelo, mutta rohkeasi päätimme lähteä kokeilemaan onneamme ja tietysti päivän kuntoamme. Allekirjoittanut päätti jäädä ladun varteen kannustusjoukkoihin ja keskittymään tulevan Marathon Skier-nettilehden videoiden kuvauksiin. Joukkueemme koostui siis aloitusosuuden Niko Nättisestä, kakkososuuden Jukka-Pekka Ojalasta ja ankkuri Jukka Hartosesta.

Viestit vietiin läpi varsin vaihtelevissa olosuhteissa. Alkuun vesisade kasteli rataa ja naisten viestinviejät möyhysivät ladun pehmeäksi mössöksi. Matkan edetessä vesisade muuttui räntäsateeksi ja loppumatkalla satoi jo jalkarättejä. Vaikka lämpötila oli plussan puolella, kaikkia paleli märästä kelistä johtuen. Ulkona oli todellinen koiranilma! Niko aloitti viestin loistavasti nousten heti alussa kymppisakin tuntumaan. Sitten karu tosiasia paljastui eli suksi ei luistanut mihinkään. Latumerkkinä olo on ikävä tunne hiihtokisassa, ja se oli varmasti monen harmina vaikeiden olosuhteiden takia. Suksella ratkaistiin paljon näissä karkeloissa. Jukka-Pekka oli onnekkaampi ja sai ammattimies Stefan Storvallilta liukkaat kapulat alleen. JP hiihtikin hyvin taustallaan vain 70 km lumihiihtoa. JP:n meno näytti lupaavalta ja toivomme vauhdikasta menoa häneltä talven maratonkekkereissä.

Vaihtopaikalla Jukka odotti innokkaasti omaa vuoroaan, jota ei koskaan tullut. Lyhyen 2 km lenkin takia joukkueita liputettiin syrjään sitä mukaa kun kärki otti ne kiinni. Tiimimme oli yksi viimeisistä liputetuista ja Jukalta jäi hiihto väliin. Tosin se ei näyttänyt harmittavan Jukkaa. “Onhan tuota rataa kierretty riittämiin”, nauroi Vuokatissa rahoitusjohtajana toimiva Jukka. Kaikesta huolimatta lopullinen sijamme oli 20 kun kakkosjoukkueet pudotettiin listalta. Joukkueemme sai 8 arvokasta Suomen Cupin pistettä. Tästä on hyvä lähteä eteenpäin ja kohti kunnon matkoja… kun vain tulisi lumi etelään ja pian!

Tässä yhteydessä myös kiitos ja kunnia tiimimme loistavalle sponsorille Suomen Konetalo Oy:lle. He ovat mukana matkassamme koko kauden ajan ja firman omistaja Timo Peltola on kova hiihtomies itsekin, 90-luvulla 30-sakkiin SM-kisoissa hiihtänyt entinen aktiiviurheilija. Tähtäin on nyt Finlandia-hiihdossa yhdessä veljensä Juho-Pekan kanssa.
“Hiihto on aina ollut lähellä sydäntäni! Tiedän, että hiihtourheilussa on tänä päivänä haasteellista löytää yhteistyökumppaneita ja täten me haluamme olla omalta osaltamme mukana tukemassa suomalaista hiihtourheilua. Finlandia-hiihto Team on sopiva kohde, koska joukkue edustaa muutakin kuin vain raakaa kilpaurheilua. Massahiihdot ovat mielestäni loistava tavoite kenelle vain ja toimivat hyvinä välietappeina säännölliseen ulkoiluun perhe- ja työelämän ohessa. Näin se on omalla kohdallanikin nykypäivänä ja toivon, että tästä se kipinä syttyy uudelleen!”

www.suomenkonetalo.fi

(Teksti:Teemu Virtanen)

9 / 2013Järjestelyt oikealla ladulla


Ensi vuoden Finlandia-hiihdon järjestelyt ovat hyvällä mallilla. Ratamestari on parannellut koko syksyn reittipohjia. Messilän laskua on levennetty ja tehty siitä paremmin laskettava. Samoin Tiirismaalla on latu-uraa levennetty. Kilpailutoimisto sijaitseekin ensivuoden hiihdossa uudessa, uusitussa Lahden Messu- ja urheiluhallissa. Näin olemme saaneet kaikki urheilukauppaa myöten keskitettyä samaan paikkaan.

Markkinoinnissa muuten olemme onnistuneet, sillä hiihtoon on ilmoittautunut lähes 3500 hiihtäjää, joka on 500 enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Suomen Hiihtoliitollakin kiinnostus Finlandia-hiihdon kehittämiseen on ilahduttavasti virinnyt.

Uutuutena tänä vuonna on ennen perinteistä hiihtoa saman viikon keskiviikkona Lahden ja Hollolan koululaisille tarkoitettu koululaisten Finlandia-hiihto, joka järjestetään alakoululaisille.

Harmi vaan, että Hollola jo kertaalleen ilmoittauduttuaan on peruuttamassa koululaisilta tämän mahtavan elämyksen. Tapahtumasta kun ei olisi tullut edes kustannuksia kouluille. Tapahtuman, johon odotimme yli 2000 hiihtäjää.  Lasten Finlandia on saanut merkittävää huomiota, mm. maakuntaliitto on luvannut tukea tapahtumaa. Toivon, että koulut vielä miettisivät asiaa ja lähtisivät mukaan.

Yksi uudistus on myös, että lähtöaikaa lauantain hiihtoon on muutettu tuntia (1h) myöhemmäksi, jotta Suomenlahden eteläpuolelta tulevat hiihtäjät ehtivät vaikka aamulautalla mukaan hiihtoon.

Lunta odotellessa

Esko Saari
järjestelytoimikunnan pj.


Levennyksiä reitillä


Finlandia-hiihdon ratamestari Jukka Lehtisen hommat alkavat talven tehdessä tuloaan olla syksyn osalta valmiit.
”Tänä syksynä saatiin taas muutama kilometri levennettyä reittiä tällä hetkellä kriittisimmistä paikoista. Maastossa toimia tehtiin levennyksien osalta Messilän pellolle laskun suhteen. Sieltä kaadettiin puita, poistettiin kantoja, porattiin ja räjäytettiin kiviä, ajettiin täytemaata, mursketta 200 tonnia ja kivituhkaa 100 tonnia. Nyt lasku pitäisi olla huomattavasti parempi kuin aikaisemmin”, Lehtinen kertoo.

Myös Messilän aseman jälkeinen väli golfin tielle levennettiin ja ajettiin kivituhka pintaan. Nämä levennykset hyödyttävät myös muita hiihtäjiä talven mittaan, kun luistelijat eivät riko enää perinteisen latua leveyden riittäessä.

”Tiirismaan laskettelurinteen ylitystä levennettiin ja tasattiin. Samoin sen jälkeen olevaa kurvia oikealle muotoiltiin uudelleen, jottei se kuluisi loppupään hiihtäjille ja menisi patikoille niin helposti.”

Myös Tapanilassa hiihtomajan pihan jälkeisen nousun vasemalle lähtevä lasku on levennetty, puita ja kantoja sekä kiviä poistettu soramontuille saakka.

”Nyt voidaan ruveta odottelemaan latujen pohjaus kelejä ja lisää lunta”, Lehtinen sanoo.Finski-maskotti on kaikkien kaveri
 
Finlandia-hiihdon juhlavuonna esiteltiin Suomelle ja maailmalle Finski-jääkarhu, joka toimi hiihtotapahtuman maskottina. Jääkarhumme avusti muun muassa palkintojen jaossa ja seikkaili stadionin alueella hiihtäjien joukossa. 

Finski tykkää erityisesti lapsista ja saikin kisaviikonloppuna monet halaukset pikkuväeltä. Toki aikuisetkin halusivat vähintään kätellä tai lyödä ylävitoset sympaattisen jääkarhun kanssa.

Jääkarhumme pääsi myös monen hiihtäjän ja yleisön edustajan kotialbumiin, sen verran moneen yhteiskuvaan hänet pyydettiin.
”Kaikkein parasta oli saada vielä entistä suurempi hymy hiihtokansan huulille”, Finski sanoo.

Finski tullaan näkemään stadionalueella taas ensi vuonna – kenties jopa jo Lasten Finlandia-hiihdon aikaan 19.2.2014.
Tartu Maraton – hiihdon juhlaa!

Woldloppet-sarjaan kuuluva Tartu Maraton on yksi maailman suurista perinteisistä massahiihtotapahtumista keräten vuosittain yli 10 000 osallistujaa. Tarton hiihtomaraton järjestetään viikko ennen Finlandia-hiihtoa ja kaksi viikkoa ennen Vaasahiihtoa.

Tarton hiihtomaratonin reitti kulkee vaihtelevassa maastossa Etelä-Virossa. Jo 43. kertaa järjestettävä Tarton hiihtomaraton sauvotaan 16. helmikuuta 2014. Perinteisellä tyylillä hiihdettävän maratonin reitit ovat 63 km ja 31 km. Lähtö sijaitsee Otepäällä ja maali Elvassa (25 km Tartosta ja vajaan kolmen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta). 

Hiihtomaraton on festivaali, joka on ollut maan kansakunnan ylpeyden aihe jo yli 50 vuotta. Virossa on sanonta, että et ole kunnon virolainen kunnes olet hiihtänyt Tarton hiihtomaratonin. Tapahtumalla on iso osuus myös siihen, että maastohiihto on maan suosituin urheilulaji. Hyvin lähellä Suomea sijaitseva tapahtuma onkin hieno mahdollisuus suomalaishiihtäjille todistaa, kummasta maasta löytyy enemmän positiivista hiihtohulluutta.

Ohjelma, ilmoittatuminen ja majoitusinfo osoitteesta www.tartumaraton.ee 

(Kuva: Kaimo Puniste)

 

Massahiihtojen tiimit kehittyvät ja kansainvälistyvät

Kansainvälisissä massahiihdoissa menestyminen vaatii ammattimaista panostusta sekä urheilijoita että taustatiimiltä. Siksi lajiin onkin tullut viime vuosina enenevässä määrin kansainvälisiä tiimejä, joiden toiminnassa urheilija todella on keskiössä. Kolme suomalaishiihtäjää kuuluu kaikkiaan kahdeksan urheilijan Snowproof Racing –tiimiin. Riitta-Liisa Roposen, Sami Jauhojärven ja Antti Lampisen lisäksi joukkueessa hiihtävät myös Finlandia-hiihdon 2012 voittaja Martin Koukal (CZE), Martin Bajcicak (SLO),Manuel Hirner (AUT), Stefania Santer(ITA) ja Valentina Shevtshenko (UKR).

Itävaltalaisen tiimin leiripaikkoja ovat olleet muun muassa Toblach ja Val Senales. Marraskuussa ryhmä oli 3,5 viikkoa Suomessa lumileirillä. Tiimin johtaja Marc Hager on kehittänyt tallinsa hyvin ammattimaiseksi. Urheilijoiden tukena on seitsemän hengen porukka hoitamassa muun muassa markkinointia, suksihuoltoa , fysioterapiaa, logistiikkaa.  Joukkueella on oma huoltorekka, jossa 4 voitelijaa mahtuvat työskentelemään yhtä aikaa. Kilpailupaikoilla menee noin 15 minuuttia pysähdyksestä, kun auto huollolle käyttökunnossa. Budjetti on tiimiin kasattu sekä kotimaan että kansainvälisten yritysten kautta ja tarkoitus on saada tulevaisuudessa kasattua vielä isompi paketti.

”Kahden vuoden sopimus tallin kanssa antaa rauhan paineettomasti lähteä talveen ja vaikean sairasteluja täynnä olleen kauden jälkeen mieli on korkealla ja tekeminen taas hyvällä mallilla. Muutamia uusia kisoja tulee, jossa en ennen ole ollut, esimerkiksi Norjan Birkebeiner). Mukava on niihin lähteä haastamaan sarjan kärkeä. Pääpaino tänä talvena on Ski Classic -sarjassa lisättynä muutamalla extrakilpailulla”, kertoo keväällä talliin liittynyt Antti Lampinen.

Pitkien hiihtojen kansainvälinen kausi alkaa viikonloppuna Italiassa La Sgambeda-kilpailussa.Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 1 / 2014Jo 4500 ilmoittautunut Finlandia-hiihtoon

Tämän vuoden Finlandia-hiihtoon on jo ilmoittautunut 4500 hiihtäjää 28 maasta. Suomalaisia on mukana 3577, Venäläisiä 413, Virosta 71, Tsekistä 57, Saksasta 52, Espanjasta 38, Ruotsista 33 suurimpia mainitakseni. Finlandia on siis jälleen varsin kansainvälinen.
Lumitilanne on vielä huono, mutta uskomme, että luminen talvi tulee ja saadaan kaikki toteutettua suunnitelmien mukaisesti. Kymmenen lumitykkiä tekee lunta nytkin tätä kirjoitettaessa.
Finlandia-hiihdon markkinoinnissa on entistä enemmän siirrytty sähköiseen nykyaikaiseen markkinointiin, lehtimainontaa unohtamatta. Radioaalloilla Finlandian mainoksen voi kuulla Radio  Voimalla, NRJ:llä ja Radio Nostalgialla. NRJ on radion välityksellä hakenut 50 hiihtäjän joukkoa Finlandiaa. Paikat olivat haussa ja kahden viikon markkinoinnin tuloksena joukkue löytyi niin kuin viime vuonnakin. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan joukkueen valmistautumista ja suoriutumista itse hiihdossa.
Uuden yhteistyökumppanimme Stadiumin kanssa yhteistyössä on järjestetty 12 Finlandia-hiihdon esittelytilaisuutta Helsingissä, Tampereella ja Lahdessa. Teemoina ovat olleet 100  ja 30 päivää hiihtoon.
Finlandia-viikon avaa Lasten Finlandia 19. helmikuuta. Iloisessa tapahtumassa hiihdettävät matkat ovat yhdestä viiteen kilometriin. Kaikki osallistujat saavat mitalit. Kun saamme tapahtuman hyvin järjestettyä, esitämme Suomen Hiihtoliitolle vastaavan tapahtuman toteuttamista koko maassa.
Meidän kaikkien tavoitteena on saada lapset suksille.

Nähdään Finlandiassa,

Matti Haapoja
Finlandia-hiihto
markkinointipäällikköWilson Kirva, Toni Nieminen ja Juha Mieto hiihtoon mukaan

Finlandia-hiihto on perinteisesti kerännyt ladulle useita eri yhteyksistä tuttuja kasvoja, eikä tämä talvi ole poikkeus. Lahden Ahkeraa juoksijana edustanut satusetä on ottanut haasteen vastaan ja hiihtää 20 kilometrin taipaleen. Sympaattisen Kirwan ääntä kuullaan myös Finlandian radiomainoksessa. Juoksijana taitavan Kirwan hiihtoharjoittelu alkoi valmentaja Risto Kalermon opissa perusasioista.
Juha Mieto tulee hiihtämään 32 km perinteisellä hiihtotavalla 16. kerran. Viime vuonna Juha sai hiihtoneuvoksen tittelin. Juha tulee myös perinteisellä tyylillä hoitamaan tapahtuman alla perjantaina järjestettävän hiihtoneuvos- ja masters- tilaisuuden.
Albertvillen kaksikertainen olympiavoittaja Toni Nieminen on myös päättänyt tulla hiihtämään Finlandia-hiihtoa.Avi Studio tallentaa Finlandia-muistot


Valokuva on ainutlaatuinen muisto ainutlaatuisesta tapahtumasta. Finlandia-hiihdossa tämän muiston hiihtäjistä taltioi tapahtumakuvauksen ammattilainen Avi Studio, joka kuvaa Finlandian hiihtäjiä nyt ensimmäistä kertaa.

”Finlandia-hiihto on hiihtotapahtumaksi todella iso, mutta olemme varautuneet siihen jo pidemmän aikaa ja osaavilla kuvaajilla. Tapahtumaviikonloppu tulee olemaan osaltamme erittäin kiireinen. Kuvia tulee otettua sen verran, että viikonlopun jälkeen sukset saattavat pyöriä silmissä päivän tai pari”, Miikka Laine Avi Studiosta sanoo.

Avi Studio on paikalla usean kuvaajan voimin. Vaikka tapahtumakuvaus on rutiinia, uusi tapahtuma vaatii aina tuttua huolellisemmat ennakkovalmistelut.
”Jokaisessa tapahtumassa on omat erityispiirteensä, ja varsinkin reitin ja kuvauspisteitten kartoittaminen on tärkeää. Olemme todella innoissamme, että saamme olla mukana Finlandia-hiihdossa tänä vuonna.”

Tapahtumien kuvaaminen on yksi Avi Studion pääpalveluista. Isoista urheilutapahtumista yritys kuvaa nimen omaan juoksu- ja hiihtotapahtumia.
”Jatkossa aiomme lisätä hiihtotapahtumien kuvaamista. Muita kuvaamiamme tapahtumia ovat muun muassa erilaiset lemmikkinäyttelyt ja vauvauinnit”, Laine kertoo.

Minkälaisia kuvatuotteita hiihtotapahtumissa kävijät sitten hankkivat? Laineen mukaan suurin osa asiakkaista haluaa yhä fyysisen kuvatuotteen, joko kymppikuvan tai A5-kokoisen valokuvan.
”Yhä enemmissä määrin asiakkaat tilaavat myös digikuvia. Tarjoamme verkkokaupassamme kaikki hiihtäjän omat digikuvat yhtenä pakettina edulliseen hintaan. Näin kuvia voi helposti jakaa vaikka sosiaalisessa mediassa tai sähköpostilla sukulaisille ja kavereille. Lisäksi digikuvista voi teettää paperikuvia ja muita kuvatuotteita helposti missä tahansa kuvatulostuspalvelussa”, Laine esittelee mahdollisuuksia.

Maastohiihto ei ole suinkaan vieras laji Avi Studion porukalle:
”Hiihdämme enimmäkseen tunturien kupeessa keväisin laskureissujen yhteydessä. Kevätladuilla on upeaa sivakoida, nauttia maisemista ja unohtaa hetkeksi kaikki muu.”

Tutustu  Avi Studioon:  www.avistudio.fi  

Infoa Finlandia-hiihdon kuvauksesta löydät klikkaamalla etusivun Finlandia-hiihto kuvabanneria.
Varustesäilytyksessä parasta on iloiset ja tyytyväiset asiakkaat

Finlandia-hiihtäjien varustesäilytyksestä vastaa koripalloseura SB-Girls toista vuotta Elina Lingnerin johdolla. Elinan isä on ollut Finlandia-talkoissa muissa tehtävissä jo kymmeniä vuosia ja tämä työ järjestyi Elinan kysyttyä isältä olisiko hänellekin seuroineen hommia. Olihan niitä ja pääsihteerin kanssa sovittiin asiasta.
Haasteena on saada porukkaa mukaan toimimaan lomaviikonloppuna. Kasaan on saatu noin 40 hengen tehokas joukko. Hiihtäjät ovat olleet yllättyneitä ja otettuja, kun heille ojennetaan varustesäkki jo kun he ovat tulossa vasta kertomaan numeroaan.
Elina Lingner muistaa kommelluksenkin: ” Joku pussi meinasi olla piilossa numerosekaannuksen kanssa. Mielikuvitus oli kovilla kun keksimme miten säkin löydämme. Onneksi siellä oli puhelin, johon soitimme ja paikansimme pussin.”

  Talvi tulee, oletko muistanut päivittää välineesi? Katso uudet ATOMIC ja SALOMON -tuotteet esitteestä!
Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 2 / 2014Finlandia hiihdetään sittenkin

Lumeton talvi on vaivannut hiihtäjiä ympäri ruuhka-Suomen koko tämän talven ajan.

Myös Lahti on saanut osansa tästä vaivasta ja harjoittelulatuna on ollut 5 km:n tykkilumilatu. No on sekin jotain ja latu on ollut vilkkaassa käytössä.

Finlandia-hiihdon päätös hiihdettävien matkojen pituudesta venyi melko pitkään, koska lauha sää ja lumen odotus on ollut jokapäiväinen harrastus meille järjestäjille.

Päätös kuitenkin syntyi viimeisen viikon maanantaina ja enää ei tarvitse arvailla mitään. Onneksi ei tarvinnut perua kokonaan!

Me järjestäjät olemme ylpeitä siitä, että Finlandia-hiihto pystytään hiihtämään myös tänä vuonna. Matkat vaan lyhenevät, sillä lumiolosuhteet veivät voiton.  Perinteinen 50 km hiihdetään 32 km:n pituisena ja  32 km hiihdetään 20 km:n mittaisena. Samat reitin lyhennykset koskevat myös sunnuntain vapaan tyylin matkoja. Näitä lyhennettyjäkin  reittejä joudumme lumettamaan kilometri tolkulla.

Toivomme kuitenkin kaikkien hiihtäjien nauttivan Finlandia-hiihdosta, joka on Etelä-Suomen ainoa massahiihto tänä talvena. Reittien lumitilanne on kuitenkin sellainen, että on paras varautua heikohkoihin latuihin perinteisen tyylin matkoilla. Samoin on paras ottaa alle niin sanottu "kakkos suksi", koska reitti voi kulua paljonkin kun tuhannet hiihtäjät sitä kuluttavat.

Toivomme teidän ymmärtävän tämän vaikean tilanteen.

Mottomme tälle vuodelle on "parempi lyhentää kuin peruuttaa kokonaan".

Hiihtäkää ja nauttikaa suuressa joukossa ja tuntekaa tapahtuman henki.

Juha Viljamaa

Puheenjohtaja Finlandia-hiihtoFinlandia hiihdetään tutussa maastossa

Finlandia-hiihto kulkee lyhennetyistä matkoista huolimatta tutuilla reiteillä ja normaalissa maastossa. Lumiolosuhteet voivat vaikuttaa ennen kaikkea loppupään lähtijöiden tilanteeseen, jolloin latujen kuntoa ei voida taata ideaaleiksi. Reittiä lumetetaan koko ajan ja kaikki mahdollinen tehdään olosuhteiden optimoimiseksi lauantaiksi.

- Lumetus on koko ajan käynnissä ja kolapartiot tekevät hommia, jotta reitti saadaan mahdollisimman hyvään kuntoon. Lumetettavaa aluetta on pari-kolme kilometriä ja korjailtavaa reittiä siihen neljä-viisi kilometriä päälle, ratamestari Jukka Lehtinen kertoo reittien huoltotoimenpiteistä.

Lyhennetyt reitit eivät vaikuta myöskään Finlandia-hiihdon Worldloppet-arvoon, vaan passit leimataan normaalisti. Lyhennetty reitti on myös hyväksytty Vasaloppetin seedingiin.

Päivitetyn latukartan näet tästä.Mukana mestareita, takavuosien suurnimiä ja mielenkiintoisia depytantteja

Finlandia-hiihtoon on ilmoittautunut tänäkin vuonna iso joukko kovia hiihtonimiä sekä latujen ulkopuolelta tutummaksi tulleita julkisuuden henkilöitä. Mukana on muun muassa historialliset seitsemän Finlandia-hiihto voittoa vyölleen kerännyt Kari Varis sekä viime vuonna niukasti hopealle jäänyt Lasse Paakkonen.

Mielenkiintoisia haastajia lähtölistoilta löytyy iso liuta. Hiihdon seitsenkertainen arvokisamitalisti Jari Isometsä tekee Finlandia-depyyttinsä ja miehen mukana Alatornion ylpeyttä tulee puolustamaan Ari Palolahti, jonka meriittilistalta löytyy useita arvokisaedustuksia ja maailmancupin osakilpailuvoitto. Juha Mieto hiihtää jo 16. Finlandia-hiihtonsa.

Ladulla nähdään myös lahtelainen kestävyysjuoksussa kannuksensa kerännyt Wilson Kirwa, jonka hiihtoharrastus alkoi nimenomaan Finlandia-hiihtoa silmällä pitäen. 

Lasten Finlandia hiihdetään keskiviikkona

Historian ensimmäinen Lasten Finlandia hiihdetään keskiviikkona. Mukaan on ilmoittautunut noin 2000 lasta. Hiihtäjät ovat ykkösluokkalaisista aina peruskoulun yhdeksäsluokkalaisiin.

Hiihtomatkat ovat yhdestä kilometristä neljään. Ensimmäiset hiihtäjät 1-2-luokkalaiset starttaavat matkaan 9.30 ja viimeisimpänä matkaan lähtevät yläaste-ikäiset 14.00. Jokainen lasten Finlandiaan osallistuva palkitaan mitalilla sekä lisäksi jokaisen sarjan kuusi parasta hiihtäjää pokaaleilla.

Tapahtumassa on hiihtokilpailujen lisäksi runsaasti oheistapahtumaa, joista hiihtäjien lisäksi pääsevät nauttimaan kouluilta saapuvat runsaslukuiset kannustusjoukot.

 

 

 Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Finlandia-hiihto on voittoa tavoittelematon organisaatio. Osallistumismaksuista kertyneet saatavat (kulujen jälkeen) jaetaan tapahtumaa järjestävien urheiluseurojen, Lahden Hiihtoseuran ja Hollolan Urheilijat -46, kesken. Osallistumalla Finlandia-hiihtoon tuet suomalaista nuorisourheilua.