LAHTI - HOLLOLA - LAHTI
FINLANDIA-HIIHTO
27.-28. helmikuuta 2021

2013 Numerot:   1   2   3   4   5   6   7   8

← Siirry takaisin arkistoon
 


 5/ 2012
Juhlahiihtoa kohti

Ensi vuonna Finlandia-hiihto viettää 40-vuotisjuhliaan. Se on Suomen suurimmalle massahiihtotapahtumalle komea saavutus. Parhaista perinteistä kannattaa pitää ja pidetään kiinni, mutta joka vuosi tapahtumaa myös kehitetään kokemusten ja palautteen pohjalta. Juhlavuoden kunniaksi ilme on uudistunut, mutta teema on tuttu: jääkarhu on siirtynyt nyt mitalista logoomme.
Ensi vuonna Finlandia on jälleen pitkien matkojen SM-sarjan osakilpailu ja osa Worldloppet-sarjaa. Juhlatapahtumaan tavoitteena on saada 7000 hiihtäjää. Finlandia on jo nyt varsin kansainvälinen, sillä viime helmikuussa tapahtumasta nautti suomalaisten lisäksi 28 kansallisuutta edustaneet osallistujat. Kaikkiaan ulkomaalaisia hiihtäjiä oli 878, juhlavuotena toivottavasti heitäkin on vielä enemmän. Vaikka 50 kilometrin matka perinteisellä on Finlandian klassikko, lyhyemmät 32 kilometrin ja 20 kilometrin matkat ovat kasvattaneet suosiotaan. Finlandiasta löytyy siis jokaiselle sopiva taival nauttia hiihdosta. Lisää tilastopoimintoja löydät toisaalta tässä uutiskirjeessä.
Finlandian järjestäminen on mahdollista vain osaavien ja sitoutuneiden talkoolaisten sekä lukuisten eri alojen yhteistyökumppaneiden tuella. Tässä uutiskirjeessä yksi yhteistyökumppaneistamme, NRJ, kertoo omista kokemuksistaan Finlandiassa. 
Ensimmäiset ilmoittautumiset juhlahiihtoon ovat jo tulleet. Hyödynnä Sinäkin ensimmäisen ilmoittautumisportaan edulliset hinnat ja ilmoittaudu mukaan 30.6.2012 mennessä!

Finlandiassa nähdään,

Tiina Hernesniemi 
Pääsihteeri


PS. Seuraava uutiskirjeemme ilmestyy syksyllä. Sitä ennen toivotamme kaikille mukavaa kesää ja hyviä lenkkejä kohti talven koitoksia!NRJ:n joukkueet viihtyivät Finlandiassa
NRJ oli Finlandiassa mukana kahdella kuuntelijoidensa joukosta keräämällä joukkueella, joita luotsasivat kanavan juontajat Tuija Pehkonen ja Mikko Suursalmi. Pehkosen joukkue hiihti 32 kilometriä, Suursalmen joukkue 50 kilometriä perinteisellä.
”Tiukkaahan se teki. Tuskan hiki oli herkässä. Räkä poskella painettiin. Neitiydestä ei ollut tietoakaan. Tiimi tsemppasi ja kannusti toinen toistaan. Joukkuehenki oli huipussaan. Ja maaliin päästiin lähes 40 minuuttia paremmalla ajalla kuin viime vuonna”, Pehkonen hehkutti hienon kokemuksen jälkeen.
Finlandia kuului kanavalla ja näkyi kanavan nettisivuilla jo hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Joukkueen kasaamisen ja Finlandian omien spottien lisäksi ohjelmassa oli haastatteluja valmistautumiseen ja tapahtumajärjestelyihin liittyen. Molemmille osapuolille antoisa yhteistyö jatkuu tulevana talvenakin.


Lyhyet matkat kasvattivat suosiotaan

Finlandia kiinnostaa laajasti kaikenikäisiä, mutta vuoden 2012 Finlandiassa suurin ikäluokka olivat 36-45 –vuotiaat. Heitä oli mukana 1564. Seuraavaksi eniten oli 25-35 –vuotiaita (1301) ja kolmanneksi eniten 46-55 –vuotiaita (1258). Alle 24-vuotiaita hiihtäjiä oli 393.
Ulkomaalaisia hiihtäjiä viime kerralla oli 28 maasta yhteensä 878. Suurimmat osallistujamäärät tulivat Venäjältä (393), Virosta (88) ja Saksasta (69). Suomalaisista lahtelaisia oli 478, helsinkiläisiä 466 ja espoolaisia 254.
Lyhyemmät matkat kasvattivat suosiotaan edellisvuoteen verrattuna, sillä perinteisen 32 kilometrille ilmoittautui 843 hiihtäjää (803 vuonna 2011) ja vapaan 20 kilometrille 367 (275). Myös perinteisen 50 kilometrille ilmoittautui 53 hiihtäjää enemmän kuin edellisenä vuonna.
Kaikkiaan Finlandiaan ilmoittautui viime talvena 6416 hiihtäjää, joista tuloksen sai 5023. Flunssa-aalto näkyi Finlandiassakin, sillä sairastumisista johtuneita poisjääntejä oli edellisvuotta enemmän. 
Finlandia-hiihto on jälleen tulouttanut jokaisesta ilmoittautuneesta hiihtäjästä 0,20 euroa Vesijärvi puhtaaksi –säätiölle. 


Uudistuksia 45. Sulkavan Suursouduissa

Heinäkuun 5.-8. päivinä järjestettäviin 45. Sulkavan Suursoutuihin on tehty muutamia muutoksia, jotka soutajien on syytä huomioida.
Molempien yösoutujen kiertosuunta on vaihdettu ja niiden alkamisaikaa on aikaistettu. Sekä perjantain että lauantain kilpailut lähtevät Hakovirralta klo 16.00 ja tulevat maaliin soutustadionille. 
Kaikki pienvenesarjat soudetaan nyt lauantaina ja niiden lähdöt ovat entiseen tapaan porrastettuna aamulla Hakovirralla. Suursoutulähtöjen yhteydessä ratkaistaan myös pienveneiden 60 km:n SM-mitalit. SM-mitaleista kilpailevat ne venekunnat, jotka ovat lunastaneet liiton lisenssin.
Lauantain yösoudussa kilpaillaan kirkkoveneiden SM-mitaleista miesten, naisten ja sekasarjoissa. Yösoutuun voivat osallistua SM-lähtöjen ulkopuolellakin soutavat venekunnat.
Sekä perjantaina että lauantaina soutustadionilla järjestetään erilaista ohjelmaa jo päivästä alkaen. Kaikki soutajien ruokailut on nyt keskitetty tapahtuvaksi soutustadionilla.
Sunnuntaina järjestetään ensimmäistä kertaa Hakovirran kaksikymppiä, jolle voivat osallistua kaikki ne, joille 60 km tai 70 km tuntuu vielä turhan pitkältä matkalta. Tapahtuma ei ole kilpailu, mutta jokaiselle osanottajalle otetaan aika ja kaikki osallistujat saavat myös kunniakirjan sekä Suursoutumitalin.
Suursoutuihin voivat osallistua myös kanootit (kajakit jne.). Niille avoimia lähtöjä ovat torstain-perjantain ja lauantain-sunnuntain retkisoudut sekä sunnuntain Hakovirran kaksikymppiä.
Kahtena aikaisempana vuonna järjestettyjä kirkkoveneiden MM-lähtöjä ei enää ole. Tapahtumaa markkinoidaan nyt ulkomaille Sulkava Rowing Race –nimisenä kokonaisuutena eikä erillisinä lähtöinä. 
Viikonlopun tähtiesiintyjinä soutustadionilla ovat mm. Dingo, Saija Varjus ja Miss Suomi 2012 Sara Chafak.
Lisätietoja: www.suursoudut.fi tai piäsoutaja Erkki Kauppinen 044-575 5720, erkki.kauppinen@suursoudut.fi


Juoksua ja hiihtoa yhteistyössä

Marcus Mara sai syksyllä mainoskirjeen, joka kertoi tapahtumien yhteistyöstä ja kuuli Uusi Lahti  -juoksusta ensimmäistä kertaa. 
”Finlandia-hiihto oli jo suunnitelmissa ja olin miettinyt sopivaa juoksutapahtumaa alkukesäksi mittaamaan juoksu kuntoa. Ajankohta oli myös hyvin ratkaiseva”, Marcus kertoo.
Talvinen Finlandia, 50 km perinteinen matka sujui Marcukselta loistavasti, tosin talven vähäisen hiihtomäärän takia tavoiteaika ylittyi hieman, mutta hiihto meni kuitenkin kuin hän oli ajatellut. 
”Tavoiteaika maratonille on 3h 15min. Tällä hetkellä en kyllä vielä ole siinä nopeudessa, kunto on kyllä varmasti kohdallaan mutta se vauhti pitäisi löytää jostain. Kunhan pääsen alle 3h 30min niin olen ihan tyytyväinen”, Marcus toteaa.
Toinen hiihtäjä ja juoksija on Sami Jämsen. Hän hiihti Finlandian ensi kertaa, matka oli perinteinen 32 km ja sijoitus 22. Aiemmin hän on hiihtänyt vapaata viittäkymppiä, neljä kertaa. Uusi Lahti –juoksussa kerta on ensimmäinen.
”Olen harrastanut n. 5 vuotta juoksua ja hiihtoa massatapahtumissa. Juoksu on vahvempi lajini ja tavoitteena on nostaa hiihdon jälkeistä sijoitusta. Lahdessa olen viihtynyt aina hyvin, järjestelyt ovat olleet erinomaisia”, Sami toteaa.
Sami sai tietää tapahtumien yhteistyöstä myös mainoksen kautta. 
”Tavoitteena on juosta M40 1/2-maraton alle 1.30, olisihan se kiva joskus sijoittua vaikka kolmen parhaan joukkoon... Toisaalta kyllä se tunnelma on näissä massatapahtumissa tärkein!”Vielä ehdit Uusi-Lahti – juoksuun 27. toukokuuta

Uusi Lahti – juoksu on Lahdessa jo perinteeksi muodostunut juoksutapahtuma, jonka reitti kulkee Vesijärven rantamaisemissa, huippukauniissa luonnon ympäristössä. Lähtö ja maali ovat Lahden Urheilukeskuksessa. Uusi Lahti –juoksu on Finlandia-hiihdon yhteistyökumppani. Molempiin tapahtumiin osallistuville on luvassa huippupalkintoja niin arvonnassa kuin itse kilpailussakin. Lisäksi kaikille yli 10 hengen ryhmän juoksutapahtumaan keränneille lahjoitetaan 2 hengen lippupaketti Lahden Kalevan kisoihin 25.-26.8.(la-su).
Sarjat, matkat ja hinnat: 
M/N maraton 40 € 
M/N ½ maraton 30 € 
M/N ¼ maraton 28 € 
M/N reilu kutonen 23 € 
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: www.uusilahtijuoksu.fi  
Juoksutapahtumat Lahdessa jatkuvat myös syksyllä. Kunnon Nainen -tapahtuma järjestetään sunnuntaina 2.9. Lahden Stadionilla. Reittivaihtoehtoina on 6 km tai 10 km, jotka voi edetä juosten, kävellen tai sauvakävellen. 
Tänä vuonna tapahtumassa esiintyy Veeti Kallio Band. Veeti on luvannut omistaa tapahtumassa kaikille Kunnon Naisille biisinsä ”Oot niin kaunis”. 
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: www.kunnonnainen.fi Majoitu Lahdessa!

Varaa majoitus Lahdesta saman tien – yö kahden hengen huoneessa aamiaisella Hotelli Cumuluksessa alk. 53 EUR/hlö. Kysy myös muita vaihtoehtoja! Katso lisätiedot: 
 
Palvelemme sales@lahtitravel.fi tai puh. 0207 281 750Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 
6 / 201240-vuotisjuhlahiihtoa kohti

Neljänteenkymmenenteen Finlandiaan on tätä kirjoitettaessa aikaa noin viisi kuukautta. Kesän jälkeen järjestelyissä alkaa aika tiivis vaihe, joka huipentuu tuhansien hiihtoihmisten yhteiseen juhlaan Lahden ja Hollolan laduilla.

Kesään mahtui myös perinteinen Worldloppetin vuosikokous Viron Tartossa kesäkuussa. Finlandia-hiihto oli kokouksissa hyvin edustettuna.  Worldloppet-"perheeseen" tuli mukaan uusi maa, kun Venäjällä hiihdettävä Demino Ski Marathon tuli ohjelmaan mukaan. Me Finlandiassa seuraamme tarkasti muiden Worldloppet-kilpailuiden järjestelyjä ja uusia oivalluksia eri osa-alueilla. Niitä on antoisaa vertailla yhteisissä tapaamisissa, ja hyvistä käytännöistä kannattaa aina ottaa oppia.
 Meillä Lahdessa ja Hollolassa järjestelyt kohti juhlavuotta ovat alkaneet niin reitin kuin oheisohjelmankin osalta. Tulemme järjestämään koko hiihtokansalle ohjelmallisen illan perjantaina 22. helmikuuta. Odotamme juhlaan mukaan niin ulkomaisia kuin kotimaisiakin hiihtäjiä sekä Finlandia-hiihdon ystäviä. Tarkempaa tietoa illanvietosta tulevissa uutiskirjeissämme ja nettisivuillamme.
Tällä hetkellä hiihtoon on ilmoittautunut lähes 1000 hiihtäjää, lähtönumerosi näet kilpailijahausta sivuiltamme. 40. Finlandia-hiihto suksitaan 2013 helmikuun 23. ja 24. päivinä perinteisen 50 km, 32 km ja vapaan tyylin 50 ja 20 km reitein. Kun ilmoittaudut 15.12.2012 mennessä, voimme taata aiemman sijoituksesi/ aikatavoitteesi mukaisen lähtöryhmän. Muista myös alennukset: 15.12. asti saat molemmat pitkän matkan hiihdot yhteishintaan 110 Eur, 11 hengen ryhmän ilmoittamisesta saa 10% alennusta.
Jos et ole vielä ilmoittautunut, nyt on hyvä hetki! Tehdään taas yhdessä ikimuistoinen kokemus meille kaikille, tervetuloa!


Finlandiassa nähdään,

Tiina Hernesniemi 
PääsihteeriFinlandiaan ilmoittautuneet Skiexpoon erikoishinnalla
Finlandia-hiihtoon ilmoittautuneet saavat alennuksen Skiexpo-messulipusta! Tulosta oheinen etukuponki ja anna se kassalle lipun oston yhteydessä – saat perjantaina ja sunnuntaina messulipun 10 eurolla (norm. 15 €)! Huom. Lauantain liput ovat normaalihintaisia.
Lisätiedot tapahtumasta www.skiexpo.fi tai www.facebook.com/skiexpo. Jos haluat messuvinkit, parhaat edut ja arvonnat suoraan sähköpostiisi, klikkaile osoitteeseen www.messuklubi.fi ja tilaa Skiexpon ilmainen klubikirje.


Treenivinkki: rullahiihdosta potkua talveen

Ennen ensilumia Finlandiaan tähtäävien on hyvä aika lisätä lajinomaisuutta harjoittelussaan. Rullahiihto, sauvarinne ja sauvakävely ovat kuntohiihtäjille oivia harjoitusmuotoja lumettomana aikana. Rullahiihdossa pitää muistaa, että sauvojen piikit ovat terävät, sanoo hiihtovalmentaja Vesa Mäkipää.
”Rullahiihtoa voisi harjoittelussa olla 2-3 kertaa viikossa. Siinä voisi olla mukana lihaskestävyyttä myös tasatyöntäen ja sauvoittaluistellen. Toinen lenkeistä voisi olla pk-lenkki”, Mäkipää sanoo.
Jos ei ole rullasuksia, myös rullaluistimet ovat vaihtoehto. Lisäksi sauvojen kanssa harjoittelu mäkiin on erinomaista lajinomaista harjoittelua talvea ajatellen.
”Yksi vaihtoehto on myös hyödyntää hiihtoputkia. Jos on mahdollista käydä viikonloppuisin putkessa, siellä voisi hiihtää yhden hiihtolenkin päivässä. Lisäksi kuntosalilla kannattaa käydä kerran viikossa, erityisesti keskivartalon harjoitteisiin kannattaa keskittyä mutta voi tehdä voimaharjoituksiakin”, Mäkipää vinkkaa Finlandiaan tähtääville kuntohiihtäjille.


Talkoolainen: Hannu Koponen viihtyy rakennustiimin vastaavana

Finlandia-hiihdossa on monia pitkän linjan talkoolaisia, joita ilman tapahtuma ei vuosi vuodelta syntyisi. Tänä vuonna vuoden talkooryhmänä palkittiin ahkera ja työteliäs rakennustiimi, jota vetää Hannu Koponen. Koponen on ollut talkoolaisena myös järjestysmiehenä, ja talvesta 2004-5 on vastannut rakennuspuolesta Finlandiassa ja Salpausselän kisoissa.
”Pikkuhiljaa menin auttamaan rakennuspuolella. Olen kasannut porukan, jossa on parikymmentä henkeä. Se on kuusi-seitsemän vuotta pyörinyt”, Koponen sanoo.
Koposelle parasta on kokonaisuus, sillä hän näkee aitiopaikalta tapahtuman rakentumisen. Sekä kisojen jälkeen myös sen, kuinka tapahtuma puretaan pois. Kisakanslia on yksi hiihtäjillekin näkyvimmistä rakenteista. Itse Koponen ei enää ole hiihtänyt, mutta hiihtoa hän seuraa.
”Finlandia saisi kasvaa, nyt on 4-5 vuotta pyöritty samoissa lukemissa. Sellaiset 7-8000 hiihtäjää voisi ihan hyvin näillä laduilla olla”, Koponen sanoo.


Worldloppet-kalenterissa on mistä valita

Finlandian 50 kilometrin kilpailut ovat molempina päivinä osa kansainvälistä Worldloppet-sarjaa, jossa on kaikkiaan 29 pääkilpailua. Lisäksi Worldloppetin lyhyempien matkojen sarjaan kuuluu useita kilpailuja, joista yksi on Finlandian nuorille ja naisille suunnattu 20 kilometriä.
Worldloppet-kiertue alkoi Australiasta 16. elokuuta, ja se huipentuu uutena mukaan tulleeseen Demino Ski Marathoniin Venäjällä sekä legendaariseen Birkebeinerrennetiin Norjassa 16. maaliskuuta. 

Kaikki kilpailut
Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 

 


 


7 / 2012Tervetuloa nuorekkaan keski-ikäisen juhlaan!

Finlandia-hiihdon 40-vuotisjuhlaa vietetään perjantaina 22.helmikuuta. Lahden Urheilukeskuksen lämmitetty juhlateltta lämpenee lisää ohjelman, ruokailun ja musiikin ryydittämänä.

Pöydät ja lava on katettu sinivalkoiseksi, eikä havuissa säästellä, perkele! Juhlan kunniaksi tuotettu video pyörii valkokankailla. Monet juhlavieraat saattavat niissä vilahdella. Aloitamme viiden aikaan  neuvosten palkitsimisilla, teemme mielenkiintoisia haastatteluja ja muistelemme hieman menneitä. Luvassa on juonnettu hiihdon muotinäytös, jossa nuoret kisatytöt esiintyvät.

Ruokailu avataan puoli seitsemän maissa. Lampisen Teuvon vauhdikas bändi esittää rytmimusiikin hittejä eri vuosikymmeniltä. Teuvo on muuten monikertainen Finlandia-hiihtäjä ja osallistuu myös tänä vuonna. Orkesterin tahtiin voi tanssia seuraavan päivän hiihdon alkuverryttelynä. Ilta päättyy noin kymmeneltä.

Viikonlopun hiihtotapahtumassa Lahden musiikkiluokkien rytmiryhmät kannustavat stadionilla. Heitä tapaa myös reitin varrella. Koulutuskeskus Salpauksen nuorekkaat opiskelijat johtavat ryhmiä.

Palkinnot jaetaan molempina päivinä juhlateltan vauhdikkaassa seremoniassa.

Tervetuloa nuorekkaan keski-ikäisen juhlaan!

Juha Viljamaa
Puheenjohtaja
Finlandia-hiihtoJo 2000 ilmoittautunut juhlahiihtoon, LHS huomioi Finlandian tekijöitä

Finlandian 40-vuotisjuhlatapahtumaan on ilmoittautunut jo 2000 hiihtäjää. Toinen ilmoittautumisporras umpeutui 15. lokakuuta. Suosituin matka on tälläkin hetkellä perinteinen 50 kilometriä, jolle on ilmoittautunut 1250. Vapaan vastaavalle matkalle on ilmoittautunut 394 hiihtäjää, 32 kilometrille 227 hiihtäjää ja 20 kilometrille 81 hiihtäjää. Ilmoittautuneita on saman verran kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.
Lahden Hiihtoseuran 90-vuotisjuhlassa ansiokkaasta työstä seuran järjestämissä tapahtumissa palkittiin myös useita Finlandiaan panoksensa antaneita. Matti Haapojalle luovutettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön kultainen ansioristi. Ansioristin saivat Voitto Katajamäki, Juha Kolu ja Juha Viljamaa. Kultaisen ansiomitalin sai Britta Haapoja, ansiomitalin saivat Matti Saarinen ja Pekka Utter. LHS:n kunniajäseneksi nimetettiin Hannu Roine. Suomen Hiihtoliiton kultaisen ansiomerkin saivat: Maarit Ahonen, Ilmo Hervola, Pauli Hovikorpi, Tapio Lauren, Sirpa Nurro,
Jouko Pusenius, Esa Salmi, Juhani Seppänen, Auvo Vilkman, Matti Virtanen ja Antti Uimonen. Hopeisen ansiomerkin Antti Tohkanen ja pronssisen ansiomerkin Pentti Korpimies, Irma Palkio, Jari Toura ja Hannu Viitala.


Finlandian ratatyöt hyvässä vauhdissa

Finlandiaan on vielä aikaa, mutta ratatöitä on tehty jo paljon parhaiden mahdollisten olosuhteiden turvaamiseksi. Ratamestari Jukka Lehtinen joukkoineen aloitti työt elokuussa. Tällöin ajettiin niittokoneella ne urien varret ja asemapaikat sekä pellot mitä koneilla pystyy tekemään. Lisäksi Lahden kaupunki ajoi kivituhkaa keväällä välillä Tapanila–Messilä–Tapanila.
”Kaupunki teki sinne myös ojien varsille sadevesi putkituksia märempiin paikkoihin. Ajoitus sen suhteen olikin hyvä, sillä tämän syksyn sateet ovat tehneet maaston monissa paikoin pehmeiksi ja kuraisiksi. Osaan paikoista, jossa maastolevityksiä on tehty, on jouduttu ajamaan myös soraa pohjatöihin kuorma jos toinenkin. Tämä siksi, että saataisiin maaston lammikkopaikat kuivamaan ja kantamaan”, Lehtinen kertoo.
Ensi talven reitti tulee olemaan sama kuin aikaisempinakin talvina, mutta reittilevennyksiä on jälleen tehty. Muutamia ojan ylityksiä on uudestaan rumpuputkitettu, ja kaivinkoneilla on levitetty lähes koko matka Hollolan kirkon peltoalueiden jälkeen aina Työtjärven latuasemalle saakka. ”Muutamat maanomistajat antoivat luvan poistaa kannot ja Metsähallitus antoi luvan puolustusvoimien alueen levitykseen, kun heillä siellä olivat pääte ja harvennushakkuut sopivasti itsellään menossa. Osittaiset käsiraivaukset jatkuvat vielä. Viimeiset kaivurityöt tehdään lähimmän parin viikon sisällä, jos luvat saadaan”, Lehtinen kertoo.Hiihtokoulusta puhtia Finlandiaan

Viisitoista innokasta harjoittelee Hollolan Urheilijoiden Finlandia-hiihtokoulussa tähtäimenään Finlandia-hiihto. Hollolan Urheilijoiden hiihtojaoston puheenjohtaja Heidi Passila kertoo osallistujien ikäjakauman olevan noin 25 vuodesta 60 vuoteen.
”Osan tavoitteena on kunnon parantaminen, osa tavoittelee hyvää suoritusta Finlandiassa. Finlandian aikatavoitteet vaihtelevat 3–6 tunnin välillä”, Passila kertoo toista kertaa järjestettävästä hiihtokoulusta.
Finlandia-hiihtokoulu sopii lähtökohtaisesti kaikille. Passila sanoo, että ohjeista toki saa enemmän irti, jos on aiempina vuosina hiihtänyt jonkin verran ja lenkkeillyt myös kesällä.
”Hiihtokoulu painottuu hiihtotekniikoiden opetteluun. Syksyllä käymme erilaisia hiihtoa tukevia harjoituksia ja eri teholla tehtäviä harjoituksia läpi, kuten sauvakävely, sauvarinne ja kuntosali. Tammikuussa on suksien voiteluopastus ja hiihtotekniikoiden hiomista”, Passila kertoo.
Hiihtokoulun ohjaajana on jälleen Marko Passila, jota edellisvuoden hiihtokoululaiset kiittelivät erityisesti tekniikoiden opetuksesta.
”Ryhmäläiset olivat myös sitä mieltä, että porukassa harjoittelu oli motivoivaa. Pyrimme hiihtoseurana tarjoamaan monipuolisesti kaiken ikäisille hiihto-opetusta, ja olemme onnistuneet tavoittamaan myös aikuiset. Voimme näin ollen olla tyytyväisiä tavoitteen saavuttamiseen”, Heidi Passila sanoo tyytyväisenä.
(Kuva (c) Hollolan Urheilijat)


Enervit vauhdittaa Finlandian hiihtäjiä

Enervit-urheiluravinteet ovat jo vuodesta 1954 siivittäneet kestävyysurheilijoita ympäri maailman kohti omia tavoitteitaan. Italialaisen brändin laadukkaat tuotteet ovat parin viime vuoden aikana tulleet tutuiksi suomalaisillekin. Finlandiassa mukana olo on Enervitille hyvin luontevaa, sillä yritys on vahva tekijä maastohiihdon parissa. Se on muun muassa maastohiihtomaajoukkueen kumppani ja vahvasti mukana hiihdossa myös yksittäisten urheilijoiden kautta.
”Tuotteemme on suunnattu aerobisiin, pitkäkestoisiin yli tunnin suorituksiin. Päälajejamme ovat hiihto, pyöräily ja juoksu. Keski-Euroopassa Enervit on erittäin tunnettu. Suomeen Enervit tuotiin juuri Finlandia-hiihdon kautta, ja meillä on Finlandiasta erittäin hyviä kokemuksia”, Enervitin myynnistä ja markkinoinnista Suomessa vastaava Tuomas Miettinen sanoo.
Enervitin pääkohderyhmä ovat huippu-urheilijat. Heille tehtävästä työstä ja kehitystyöstä hyötyvät laajasti myös kaikentasoiset kuntoilijat. Finlandia tarjoaa Enervitille erinomaisen paikan tavoittaa kohderyhmää, sillä lähes 7000 hiihtäjän joukossa on paljon innokkaita ja urheiluravinteista kiinnostuneita urheilijoita. Enervitin suunnitelmat seuraavaan Finlandiaan ovatkin jo selvillä.
”Aiomme olla vieläkin paremmin ja näyttävämmin mukana, vielä enemmän urheilijaa palvellen. Olemme tehneet Finlandia-ravintostrategian, jonka julkistamme ennen tapahtumaa. Se on suunnitelma, mitä urheiluravinteita minkäkin kilometrin kohdalla kannattaa ottaa. Ravintostrategiamme on kuntoilijalle valmis paketti, eikä hänen tarvitse itse pähkäillä, mitä missäkin kohtaa ottaa. Ideana on, että urheilijat voivat jo ennakkoon tutustua kyseiseen strategiaan ja tilata sitä ennakkoon Enervit-verkkokaupasta “Finlandia-hiihtopaketti” nimellä. Lisäksi meillä on useita asiantuntijoita paikalla kertomassa tuotteista”, Miettinen kertoo.
Espoolainen Miettinen hiihtää itse olosuhteiden ja työkiireiden salliessa. Sen lisäksi hän on innokas retkiluistelija. Finlandiaan hänen odotuksensa ovat jälleen kovat:
”Odotan paljon ihmisiä, iloisia urheiluihmisiä”, Miettinen sanoo.Muisteluja...

Finlandian ajanotossa alusta asti mukana ollut Ilmo Hervola on oikea mies kertomaan, kuinka erilaista ajanotto alkuaikoina olikaan. Hervola muistelee, että ensimmäisessä Finlandiassa aikoja otettiin vain kärkipään hiihtäjille. Ne ajat otettiin käsikellolla.
”Muille otettiin tulojärjestys. Hiihtäjät otettiin vastaan maalialueella Lahdessa, jolloin numerolapuista repäistiin irti ’kellokortti’, jossa oli hiihtäjän numero. Kortit käännettiin nurinpäin nippuun tulojärjestyksessä ja ojennettiin asuntovaunujen ikkunoihin tehdystä luukusta asuntovaunuun. Siellä kortit käännettiin uudelleen tulojärjestykseen, leimattiin juoksevanumeroleimasimella ja niputettiin”, Hervola kertoo.
Seuraavana vuonna tulojärjestyksen ja ajan asuntovaunussa leimasi italialainen Longines-kone. Leimaus tapahtui melko raskasta nappia painamalla jokaiseen korttiin erikseen.
”Loppuillasta peukalo oli niin hellä, että piti painaa kahdella kädellä. Kun alettiin ihmettelemään maaliin tulleiden lukumäärää, selvisi, että kone nollaantuikin 600 jälkeen ja alkoi alusta. Oletettiin, että se olisi nollaantunut tuhannesta”, Hervola muistelee.
Käsivarmistus tulojärjestyksen ja aikojen osalta jatkui aina nykyaikaan saakka. Vasta kahtena viimeisenä vuotena korttien repimisestä ja käsiaikavarmistuksesta luovuttiin, kun käyttöön otettiin kaksi hiihtäjiä kuvaavaa kameraa. Kärkisijojen osalta noin 20 hiihtäjälle on kuitenkin edelleen otettu ajat käsikelloilla varmuuden vuoksi, jos ATK olisi pettänyt.


Tilaa Hiihto! Saat 2 lippua Skiexpoon!

Hiihto-lehti on mahtava lukupaketti maastohiihdon harrastajalle. Valmistauduitpa sitten ensimmäiseen tai kymmenenteen Finlandiaasi, tarjoaa Hiihto-lehti harjoitteluusi paljon hyödyllisiä vinkkejä.
Tilaa nyt mahtava lukupaketti maastohiihdon harrastajalle uuden tilaajan etuna 5 + 1 numeroa! Lisäksi saat kaksi lippua Skiexpoon 2.-4.11.2012 (arvo 30 euroa) sekä osallistut Oneway-suksien arvontaan!
Hiihto – maastohiihdon ykkönen – kirjoittaa asiantuntevasti hiihtoharjoittelusta ympäri vuoden. Lehti ilmestyy viisi kertaa vuodessa. Uuden tilaajan etuna saat yhden ilmaisen lehden

MM-yleisökilpailussa Kainuun Rastiviikolla on sarjoja ja matkoja kaikille

Suunnistuksen MM-suurtapahtuma järjestetään 12 vuoden tauon jälkeen Suomessa, kun Vuokatti isännöi kilpailuja 6.-14. heinäkuuta. Kainuuseen rakentuu huikea suunnistusfestivaali, joka koostuu suunnistuksen MM-kilpailuista, Kainuun Rastiviikosta ja tarkkuussuunnistuksen MM-kilpailuista. Urheilun ystäviä odotetaan paikan päälle kaikkiaan 10 000.
Kainuun Rastiviikko on jo legendaarinen koko perheen suunnistus- ja lomaviikko kauniissa kainuulaisissa maisemissa. Nyt tämä perinteinen viikko on MM-yleisökilpailu, jolloin kaikki suunnistuksen ystävät pääsevät etsimään rasteja ja nauttimaan kauniista maisemista huippujen jalanjäljillä neljänä kisapäivänä. Jokaiselle on varmasti sopiva matka ja sarja, joten Kainuuseen kannattaa tulla koko porukalla. Välipäivinä voi nauttia monipuolisen Vuokatin lukuisista aktiviteeteista, kuten piipahtaa vaikka hiihtämässä maailman ensimmäisessä hiihtotunnelissa. Rastiviikolle ilmoittaudutaan Suunnistusliiton IRMA-palvelun kautta. Seuraava ilmoittautumisporras umpeutuu 28. helmikuuta. Jo ensimmäisessä vaiheessa, 15. elokuuta mennessä, mukaan ilmoittautui 1500 suunnistajaa.
Kilpasuunnistuksen lisäksi kuntosuunnistamaan pääsee KRV:n kilpailupäivinä sekä avoimessa sprintissä. Ilmoittautuminen kuntosuunnistuksiin onnistuu paikan päällä. Kuntosuunnistamaan pääsee myös samoihin maastoihin joissa huiput ratkovat paremmuuttaan. Tarjolla on monipuoliset ratavaihtoehdot aina aloittelijatasosta kilpasuunnistajatasolle.
MM-tapahtuma täyttää Vuokatin ja lähialueiden majoituskapasiteettia tehokkaasti. Tällä hetkellä on vielä runsaasti majoitusvaihtoehtoja alle 45 minuutin ajomatkan päässä kilpailukeskuksista. Yksityismajoitusta on tarjolla ja tulee tarjolle koko ajan, joten senkin takia kannattaa seurailla tapahtuman nettisivuja www.woc2013.fi. MM-suurtapahtuman järjestelyjä voit seurata myös facebookissa (www.facebook.com/woc2013vuokatti) ja twitterissä (www.twitter.com/woc2013vuokatti).
 
 
 Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 

 


8 / 2012Kohti juhlahiihtoa!

Finlandia-hiihto saavuttaa ensi vuonna aikuisen ihmisen iän. Ihminen on mielestäni parhaimmillaan nelikymppisenä. Niin on Finlandia-hiihtokin. Järjestelyt hiihdon onnistumiseksi ovat hyvällä mallilla. Ratamestari
on parantanut ratapohjia koko syksyn useiden kilometrien matkalta. Koko Hälvälän alue on pohjustettu vähintään kolmiuraiseksi. Järjestelytoimikunta on kokoontunut ja organisaatio
on tuttu viimevuosilta. Muutoksia vastuuhenkilöiden osalta ei ole tehty, joten järjestelyt ovat hyvissä käsissä.

Hiihdon juhlatoimikunta on suunnitellut juhlahiihtoon liittyviä järjestelyjä. Tulemmekin järjestämään hiihdon aattona perjantaina urheilukeskuksessa illalla 40-vuotisjuhlatapahtuman, jonka ohjelma julkistetaan myöhemmin, mutta suunnitelmat ovat jo pitkällä.

Järjestelytoimikunta odottaa yli 7000 hiihtäjää juhlahiihtoon. Viime vuosina Venäjältä on tullut lähes 1000 hiihtäjää, ja ensivuoden tavoitteeksi on asetettu tämän rajan rikkoutuvan. Kansalaisuuksia on lähes 30 eri maasta, joten juhlahiihto tulee olemaan hyvin kansainvälinen tapahtuma.

Jotkut ovat toivoneet, että muistelisimme 40-vuotistaivalta järjestämällä lähdön Hämeenlinnasta. Olemme asiaa tutkineet ja toteamme sen olevan lähes mahdoton. Latupohjat ja urat ovat kasvaneet puustoa
täyteen ja leppoisat talvet eivät takaa, että järvien jäät kestäisivät hiihdon. Siksi hiihdämme Lahti-Hollola-Lahti-reitillä.

Juhlahiihdon järjestelyihin osallistuu 600 talkoolaista, tämä talkoolaisten ryhmä koostuu alueen eri urheilu- ja muista järjestöistä. Lahden Hiihtoseuralla on vastuu kilpailukansliasta ja markkinoinnista, Hollolan Urheilijat -46 vastaa reittiin ja huoltoon liittyvistä asioista. Sairaanhoito-oppilaitoksen opiskelijat ovat ensiavussa eri latuasemilla ja lähtö/maalialueella. Moottorikelkka-apu tulee Päijät-Hämeen kelkkamiehiltä.

Latuasemien vastuut ovat Messilä: Lahden Työväen Hiihtäjät, Hälvälä: Lahden Suunnistajat-37, Orinkarkaus:
Hollolan Urheiljoiden salibandyjaosto, Työtjärvi: Salpis, Heinsu Hollolan Urheilijat-46, Tapanila: Lahden Kaleva ja maalialueen ruokailusta vastaa Lahden Hiihtoseuran naisjaosto. Saunat ovat LITY:n hoidossa.
Rakennusprojektit ovat Hannu Koposen teamin vastuulla.Tapahtumaa varten tullaan järjestämään jälleen Urheilukeskukseen lämmitettävä teltta.

Toivotan kaikki hiihtäjät tervetulleeksi 40-vuotisjuhlahiihtoon. Tarjoamme Teille hyvät puitteet ja järjestelyt tutulla ja kokeneella organisaatiolla.

Esko Saari

Järjestelytoimikunta puheenjohtaja
Nykyinen ilmoittautumisporras päättyy 15. joulukuuta  – lähes 3000 jo mukana Finlandiassa

Finlandian ilmoittautumisporras vaihtuu 16. joulukuuta, joten vielä ehtii nykyisin hinnoin varata paikkansa Suomen suurimmassa massahiihdossa 2013. Tällä hetkellä ilmoittautuneita on 2943, joista perinteisen 50 kilometrille on ilmoittautunut 1883. Vapaan 50 kilometrille on ilmoittautunut 633 hiihtäjää, perinteisen 32 kilometrille 298 ja vapaan 20 kilometrille 129.Salomon on Finlandian ylpeä kumppani

Salomon on tänä talvena neljättä kertaa yhteistyökumppanina Finlandiassa. Yhteistyö sai alkunsa kun yhteistyökumppanin paikka vapautui.
”Salomonin kohderyhmä on erittäin hyvin edustettuna Finlandiassa ja sen takia oli selvää, että halusimme brändinä olla mukana”, sanoo Amer Sports Suomen markkinointipäällikkö Riku Lyly.
Salomon on erittäin ylpeä voidessaan olla Suomen suurimman massahiihtotapahtuman kumppani. Massahiihtäjät ja aktiivikuntoilijat ovat Salomonille erittäin tärkeä kohderyhmä.
”Heidät tavoittaa hienossa tapahtumassa ja positiivisessa yhteydessä nimenomaan Finlandiassa. Käytämme Finlandian kumppanuutta markkinoinnissa sekä kuluttaja- että yritysasiakkaille. Tänä vuonna Finlandia-kumppanuus tarkoittaa konkreettisesti esimerkiksi sitä, että tuemme kahta harrastajahiihtäjää, joiden valmistautumista Finlandiaan seurataan eri medioissa”, Lyly viittaa Ylen Suksee luistellen -projektin Eeva Sunnariin ja Taija Romppaseen.
Finlandian lisäksi Salomon on varsinaisesti brändinä mukana Vuokatti-hiihdossa.
”Kun puhutaan tapahtumista, joissa olemme itse brändinä mukana, kannattaa meidän panostaa muutamaan hyvään tapahtumaan. Tämän lisäksi tuemme toki kotimaista maastohiihtoa monissa pienemmissä tapahtumissa, mutta tämä tapahtuu usein esimerkiksi paikallisen urheilukauppiaan kautta”, Lyly sanoo.
Salomonille maastohiihto on erittäin tärkeä laji, sillä yritys on ”syntynyt” Alppien luonnossa. Siksi maastohiihto kuuluu olennaisena lajina yrityksen tarinaan.
”Salomon on myös erittäin elämyksellinen brändi ja mikä olisikaan elämyksellisempi laji kuin maastohiihto suomalaisessa luonnossa. Toisaalta maastohiihto on myös olennainen osa Salomonin liiketoimintaa ja siihen panostetaan paljon. Viimeisimpänä panostuksena voitaneen mainita Matti Heikkisen sopimuksen laajentaminen suksista ja monoista myös vaatepuolelle. Maastohiihdossa onkin hyvä meininki päällä ja eteenpäin mennään kokoajan kovaa vauhtia”, Lyly sanoo.
Salomon on myös pitänyt kansainvälisiä myyntikokouksia Finlandian yhteydessä. Tällöin muun muassa ranskalaisia Salomonin maastohiihtojohtajia ja suunnittelijoita kävi tutustumassa tuohon tapahtumaan ja erittäin moni myös hiihti Finlandian. Myös monet meidän henkilökunnasta ovat osallistuneet ja ylittäneet itsensä Finlandiassa.
”Finlandiasta on aina lupa odottaa hyvää tapahtumaa. Toivottavasti säät ovat hyvät ja suksi luistaa. Tärkeintä on, että osallistujille jää fiilis hienosta tapahtumasta upea onnistumisen tunne”, Lyly sanoo Salomonin tulevista odotuksista.
Hiihtovälinekaupan osalta on vielä liian aikaista sanoa paljoakaan, mutta kausi näyttää Lylyn mukaan lupaavalta.
”Etelässäkin on maa valkoisena ja kaikkialla näyttää toteutuvan valkea joulu. Se tarkoittaa toki hyviä lähtökohtia, mutta vasta keväällä osataan sanoa varmasti”, Lyly sanoo.
Finlandiaan valmistautuvia Lyly kannustaa seuraamaan Salomonin tukemia Eevaa ja Taijaa Suksee luistellen -projektissaan, sillä sitä kautta saa hyviä harjoittelu- ja varustevinkkejä.
”Samoin kannattaa valmistautua liikkumalla luonnossa mahdollisimman paljon, sekä suksilla että ilman. Se on hyvää fyysistä sekä henkistä harjoittelua”, Lyly kannustaa.
Yle aiempaa vahvemmin mukana Finlandiassa

Juhlavuoden kunniaksi myös Yle on aiempaa vahvemmin mukana Finlandiassa. Uusi satsaus on Suksee luistellen –projekti, jossa seurataan kahden entisen muodostelmaluistelijan Eeva Sunnarin ja Taija Romppasen valmistautumista Finlandiaan. Ensimmäiseen Finlandiaansa valmistautuva kaksikko on ilmoittautunut 24. helmikuuta hiihdettävälle vapaan 50 kilometrille. Projektissa Sunnaria ja Romppasta valmentavat Yle Urheilun hiihtoasiantuntijat Vesa Mäkipää ja Pirjo Muranen. Projektiin kuuluu videoklippejä sekä blogi Yle Urheilun nettisivuilla.
”Olemme aika monen vuoden ajan tuottaneet Finlandia-hiihdosta dokkarityyppisen jälkilähetyksen. Nyt halusimme tehdä jotain uutta ja erilaista. Tästä syntyi ajatus seurata kahden "ei pitkään aikaan suksilla olleitten" ihmisten valmisteluja jo ennen varsinaista tapahtumaa, ja nimenomaan Yle Urheilun hiihtoasiantuntijoitten opastuksella. Tästä lähdimme liikkeelle tuossa loppusyksystä ja marras- joulukuun vaihteessa näytimme ensimmäisen osan tästä sarjasta, joka nyt tulee jatkumaan talven aikana. Harjoitukset ja kuvaukset ovat edenneet suunnitellusti ja olen iloisesti ottanut vastaan yleisön palautteen ensimmäisestä osasta. Ideaa on kiitetty ja pidetty mielenkiintoisena”, toteaa Yle Urheilun tapahtumaurheilun vastaava tuottaja Hans Grönqvist.


Onnittele 40-vuotiasta Finlandiaa!

Finlandia-hiihdon hiihtäjäohje on ensi talvena 40-vuotisjuhlan kunniaksi myös pienimuotoinen historiikki. Noin 100-sivuista kirjaa painetaan 10 000 kappaletta, joka jaetaan hiihtäjille ja yhteistyökumppaneille. Nyt sinulla on mahdollista varata juhlajulkaisusta tilaa ilmoitukselle tai onnitteluille.

Onnitteluilmoitukset ovat kooltaan 1/8 kirjan A5-kokoisesta sivusta. Ilmoitus maksaa 100 euroa, ja niiden tuotosta jaetaan stipendejä Lahden Hiihtoseuran ja Hollolan Urheilijat -46:n lupaaville hiihtäjille.

Katso kaikki ilmoitusvaihtoehdot


 
 
 Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 1 / 2013Neljäkymmentä värikästä vuotta

Reilun kuukauden päästä hiihdetään neljäskymmenes Finlandia, jonka vetovoima on säilynyt vuodesta toiseen. Tapahtumasta on neljänkymmenen vuoden aikana muodostunut suomalaisen talviurheilun klassikko. Hiihto on kerännyt aktiiviset kilpailijat ja kuntoilijat vuodesta toiseen koettelemaan omaa ja toistenkin kuntoa hienoilla Salpausselän harjuilla.

Olen saanut vuosien varrella toiminnanjohtajana ja nyt markkinointipäällikkönä seurata hiihdon monia kehitysaskelia. Vaikeitakin vuosia on ollut, mutta on menestystäkin. Myös sääolosuhteet ovat monesti johtaneet suuriin ratkaisuihin. Alkuperäinen reitti Hämeenlinnasta Lahteen jouduttiin muuttamaan vuodesta 2000 lähtien hiihdettäväksi Lahdesta Hollolaan ja takaisin Lahteen. Samalla matka lyheni 75:stä viiteenkymmeneen kilometriin. Kertaakaan Finlandia-hiihtoa ei ole peruttu, mutta muutettu sitä on nopeallakin aikataululla muutamia kertoja.

Tänäkin vuonna noin 600 talkoolaista tekevät tuhansille hiihtäjille mieleenpainuvan hiihtoelämyksen. Finlandia-hiihtoja on rekisteröity 260 000 ja eri hiihtäjiä on ollut mukana 72 936. Hiihtoneuvoksen arvonimen on saavuttanut 2294 hiihtäjää. Vuoden 2013 on ilmoittautunut 45 sellaista hiihtäjää, jotka ovat hiihtäneet kaikki hiihdot.

Toivotan ikineuvoksille, hiihtoneuvoksille ja kaikille muillekin oikein onnistunutta juhlahiihtoa!

Matti Haapoja
MarkkinointipäällikköJuhlitaan yhdessä 40-vuotiasta perjantaina 22.2. klo 17–22
Vireä nelikymppinen juhlii vireästi Lahden hiihtostadionin lämmitetyssä juhlateltassa. Teltta on viritetty sinivalkeaan asuun. Tarjolla on ohjelmaa, tanssimusiikkia sekä pastabuffet salaatteineen ja lisukkeineen. Mikä parasta: koko lystin hinta on vain kymmenen euroa.
Illan juontaa hiihdon 24 tunnin maailmaennätysmies ja Hollywoodista raportoinut Teemu Virtanen. Hän vetää palkitsemiset ja haastattelut vauhdikkaan arvokkaasti. Telttaan tuo tunnelmaa Sami Kulmalan kokoama videokooste menneiltä vuosikymmeniltä aina tähän päivään. Sieltä voit bongata itsesi ja kaverisi. Esillä on myös hiihtomuotia 1970-luvulta alkaen.
Tanssimusiikista vastaa Zephyr-kvartetti, joka jammailee hittejä eri vuosikymmeniltä. Tämän musiikin tahtiin voi takuulla jorata. Lisäksi saadaan yllätysohjelmaa.
Ruokatarjoilusta vastaa maestro Klinga. Teltan ja juomapuolen on toimittanut Casseli. Tule tähän juhlaan sellaisena kuin olet ja tuo kaverit. Luomme yhdessä hyvää mieltä seuraavien kahden päivän suorituksille. Liput kannattaa hankkia ennakkoon.
Lipputilaukset:
Heidi Veräjäntausta, sales@finlandiahiihto.fi, puh 03 816 813

Tapahtuman perustiedot:
Finlandia-hiihto 40-vuotis-juhla
Perjantai 22.2. 2013 klo 17 – 22
Paikka Lahden hiihtostadion Juhlateltta
Lippu 10 euroa sisältäen ruokailun ja ohjelman


Finlandian olosuhteet tehty viimeisen päälle

Ratamestari Jukka Lehtinen joukkoineen on marraskuun lopulla lumien tultuakin uurastanut tinkimättömästi Finlandian reitillä, jotta hiihtäjiä odottaisivat h-hetkellä parhaat mahdolliset olosuhteet.  Joulukuun ensimmäisestä päivästä on Hollolan ja Lahden urheilukeskuksissa päässyt hiihtämään.
”Siitä aloitettiin myös kuntoratapohjien tamppaus autoilla rengasjyrien kanssa. 10.joulukuuta ajettiin ensimmäiset pohjat myös ulkopuolisille reiteille moottorikelkalla, ja samalla viikolla koko reitti ajettiin kahdesti kelkalla”, Lehtinen kertoo.
Kun puolustusvoimien suuri sotaharjoitus oli ohi, pääsi Lehtinen apujoukkoineen ajamaan ”tamppareiden” kanssa pohjat koko reitistöön.
”Pikkusuojalle ajettiin reitit ennen uutta vuotta. 2. tammikuuta pääsimme kaikki pohjat ajamaan suojasäälle ja läpi märkään pohjaan. Pakkaspäivien tultua saatiin nauttia jääkovista pohjista johon nyt on tullut muutama sentti uutta lunta”, Lehtinen kertoo.
Suojat takasivat sen että alkutalven lumet ovat hyvänä ja kestävänä pohjana. Toki lunta vielä tarvitaan lisää jotta ladut joka paikassa saadaan kunnolla tehtyä.
”Toissa viikon loppupuolella ajoin moottorikelkalla osan reitistä. Raivailin risuja sekä kaadoin Tapanilan väylältä pari tukkia, jotka olivat puoliksi kaatuneet ja jääneet konkeloon toisia puita vasten ladun yli. Mutta vielä on talvea ennen Finlandiaa jäljellä. Koittakaa nauttia talven laduista harjoituskilometrien muodossa jotta nautitte enemmän myös itse tapahtumasta helmikuun lopulla”, Lehtinen kannustaa.


Ylen Suksee Luistellen –kaksikon Finlandia-projekti etenee lennokkaasti

Ylen Suksee Luistellen –projektissa harrastajahiihtäjät Eeva Sunnari ja Taija Romppanen valmistautuvat Finlandia-hiihtoon. Kaksikon tähtäin on 23. helmikuuta hiihdettävässä 50 kilometrin vapaassa, jonne valmistautuminen on edennyt hyvin. Ohjelmaan on mahtunut treenejä Kivikon hiihtohallissa, suksen huolto-oppia, leireilyjä Vuokatissa sekä ennen kaikkea lukemattomia hauskoja elämyksiä suksilla. Lähestyvä Finlandia on innostava asia molemmille.
”Kiehtoo ja kihelmöi! Päivä päivältä Finlandia-hiihdosta suoriutuminen kunnialla tuntuu realistisemmalta”, Taija Romppanen sanoo reilu kuukausi ennen h-hetkeä.
”Positiivisen kutkuttuvan täpinöivältä! Toisaalta olen huojentunut, että vielä on sopivasti aikaa kohentaa rauhassa kuntoa ja tekniikkaa, mutta samalla toisaalta en malta odottaa, että tapahtuma koittaa”, Eeva Sunnari jatkaa.
Molempien ajatukset 50 kilometrin urakasta ovat muuttuneet siitä, kun he haasteen ottivat vastaan.  He kuvaavat ottaneensa yllytyshulluina haasteen vastaan vailla mitään hajua siitä, kuinka suureen urakkaan olivatkaan lupautuneet.
”Sitten realismi kolahti: jo pelkästään maaliin saakka selviäminen vaatii meiltä todella paljon töitä. Nyt sitten pikkuhiljaa tekniikan ja kunnon kehittyessä on alkanut hahmottua kokonaiskuva urakasta ja jopa sen mahdollisesta kestosta - pitää vain laittaa suksee luistellen! Päivä päivältä siis positiivisemmat fiilikset”, Sunnari sanoo.
Projekti on kaksikon mukaan ollut jo tähän mennessä ”aivan mahtava piristysruiske” kaamosajan keskellä. Finlandian viimeistelyyn kuuluu tekniikan hiontaa, sopivasti tehoja ja ennen kaikkea tekemisestä ja liu’usta nautiskelua.
”Terveenä olisi pysyttävä. Kaikki ilo irti tästä ajasta kohti tavoitetta, nyt kun pitkästä aikaa sellainen on. Se on hienoa aikaa”, Romppanen sanoo.
Kaksikko aikoo myös käydä etukäteen Lahdessa tutustumassa puitteisiin. Yle seuraa kaksikon valmistautumista sekä blogin välityksellä netissä että tv-lähetyksissään sekä tietysti Finlandiassa paikan päällä sunnuntaina 24. helmikuuta.

Eevasta ja Taijasta lisää
Suksee Luistellen –blogiJuoksua ja hiihtoa yhteistyössä

Olvi Oyj tuli tälle vuodelle uutena mukaan myös Finlandia-hiihdon yhteistyökumppanien joukkoon TEHO Sport –brändillään. Yhteistyö on osa tälle vuodelle tehtyä mittavaa yhteistyösopimusta Lahden Hiihtoseuran kanssa, sopimukseen kuuluu myös Salpausselän Kisojen panimojuomakumppanuus.
Urheilujuoma ja –ravinnebrändin mukana olo Finlandiassa on luontevaa. Olvi Oyj:llä on pitkät suomalaiset perinteet kuten Finlandia-hiihdollakin.
”Lähdemme intoa puhkuen mukaan tapahtumaan ja toivomme myös saavuttavamme melko uudella TEHO Sport -brändillämme kaikki Finlandian osallistujat, jotka koemme olevan erittäin potentiaalisia, jos ei jo nykyisiä, TEHO Sportin kuluttajia”, tuoteryhmäpäällikkö Miikka Honkasalo Olvi Oyj:stä sanoo.
TEHO Sport panostaa brändinä vahvasti tapahtumiin, joita tulee tänä vuonna olemaan yli sata.
”Hiihtotapahtumia meillä ei ole kovin montaa, koska tapahtumamme ovat melko kesäpainotteisia”, Honkasalo sanoo.
Maastohiihto on Olville melko tuore laji sponsorointikohteena. Olvi aloitti viime kaudella yhteistyön maajoukkuehiihtäjä Krista Lähteenmäen kanssa, nyt sponsorointi on laajentunut tapahtumapuolelle.
”Maastohiihto on pitkät perinteet omaava hyvin suomalaiseksi koettu laji, joten yhtäläisyyksiä Olviin yhtiönä on paljon”, Honkasalo sanoo.
Honkasalo itse on kotoisin Hollolasta. Finlandian perinteinen reitti kulkee hänen vanhan kotitalonsa ohi.
”Olen ollut pikkunassikkana kannustamassa joka vuosi ladun varressa Salpakankaalla”, hän muistelee.
Odotukset juhlahiihtoon ovat selvät: paljon hiihtäjiä ja suurtapahtuman huumaa.
”Toivotaan, että sää suosii hiihtäjiä! Ei muuta kuin tsemppiä ja muistakaapa nauttia TEHO Sporttia treeneissä ennen tosikoitosta. Lisää infoa tuotteistamme löydät netistä www.tehosport.fi”, Honkasalo suosittaa lopuksi.Hiihdä Salpausselän kisojen maailmancup-laduilla ja vietä vip-iltaa joukkueesi kanssa

Kerää asiakkaistasi, työkavereistasi tai ystävistäsi oma nelihenkinen joukkue ja ilmoittaudu kilpailijaksi legendaarisiin Salpausselän kisoihin torstaina 7. maaliskuuta. Uusi firmaviesti tarjoaa ainutkertaisen hiihtoelämyksen sekä mahdollisuuden vaihtaa kisakokemuksia oman ja muiden joukkueiden kanssa iltatilaisuudessa ruoan, palkintojen jakojen sekä muun ohjelman merkeissä Salpausselän kisojen VIP-teltassa.
Firmaviestissä hiihdetään täysin samalla ladulla, jolla maailman parhaat maastohiihtäjät ja yhdistetyn urheilijat kisaavat lauantaina vapaan sprintin ja team sprintin muodossa maailmancupin pisteistä. Tässä kisassa pääset vertaamaan siis omaa hiihtovauhtiaisi maailman absoluuttiseen kärkeen. Kilpailu käydään Karpalon sprinttiladulla (1,5 km), jossa voi hiihtää sekä perinteisellä että vapaalla hiihtotekniikalla. Lähtö, vaihtoalue ja maali sijaitsevat tietysti legendaarisella hiihtostadionilla, maailmancup-tason stadionjärjestelyineen.
 Firmaviestin joukkuemaksuun sisältyy illallinen Salpausselän kisojen VIP-teltassa Casselin maukkaan buffet-pöydän äärellä. Teltassa sinulla on mahdollisuus vaihtaa tuoreet kommentit oman viestijoukkueesi sekä muiden joukkueiden kanssa. VIP-teltassa jaetaan palkinnot hyvistä suorituksista, kuullaan yllätysesiintyjiä sekä nautitaan illasta DJ Rautsin johdolla.
 Firmaviestin ohjelma torstaina 7.3.2013
17.30-18.15 Kilpailutoimisto auki (yleisöteltta). Ilmoittautuminen ja numeroliivien jako. Opastus. Pitovoidepalvelu (perinteisen hiihtäjille)
18.00-18.30 Pääsy hiihtostadionille, lämmittelylatu vapautuu maailmancupin osallistujilta
18.30-20.00 Firmaviesti Karpalon maailmancup -sprinttiladulla, 4 x 1,5 km (max 25 joukkuetta per lähtö). Hiihtotapana kirjaimellisesti vapaa (perinteinen ja vapaa)
 19.00-21.00 Suihkut, saunat ja varusteiden vaihto Suurhallin Jari/Ispi -saunoissa (naisille ja miehille eri tilat), siirtyminen kisojen VIP-telttaan After Ski –tilaisuuteen
21.00 Buffet-ruokailu, palkintojen jaot ja iltaohjelma
Kysy lisää:mailtinfo@lahtiskigames.com  tai p. 03-816 8402 tai www.salpausselankisat.fi/firmaviesti. Joukkuemaksu 495 EUR (4 henkilöä). Joukkuemaksu 495 EUR (ALV 0%, peruste yleishyödyllisyys), joka sisältää neljän (4) henkilön osalta: kilpailuoikeuden viralliseen Salpausselän kisat –hiihtoon, numeroliivi (jää muistoksi tapahtumasta), Casselin buffet –illallinen ja ruokajuoma VIP-teltassa , VIP-teltan iltaohjelma, pysäköinti hiihtostadionille (suurhallin parkkipaikka), suihku- ja saunatilat (erikseen naisille ja miehille) Suurhallin Jari ja Ispi -kabinetista. Firmaviestin tuotolla tuetaan Lahden Hiihtoseuran maastohiihtojaoston juniorityötä.Vuokatti Hiihto 23.3.2013 - Haasta Itsesi Kunnolla

Vuokatti Hiihto on kaiken kansan hiihtotapahtuma Vuokatin upeissa vaaramaisemissa. Vuokatin huippukuntoisilla laduilla riittää lunta leutonakin talvena ja järjestelyissä pyritään huippuluokkaan alusta loppuun saakka.

Tämän vuoden hiihdossa on useita uudistuksia aiempiin vuosiin verrattuna: Vuokatti Hiihto 2013 on osa kansainvälistä Euroloppet –massahiihtosarjaa, 30 kilometrin kevyempi taival, joka sopii myös kuntohiihtäjille, 60 kilometrin vaativampi, mutta hieno reitti kulkee yhtenäisenä lenkkinä Vuokatin hienoissa vaaramaisemissa ja Katinkullan rannoilla ja vieläpä 120 km Kainuulainen Sprintti (60 km p + 60 km v).

Osallistumismaksun hintaan kuuluvat kattavat palvelut: Huolto- ja pitovoidepalvelut reitin varrella, keittoruokailu, sauna ja uinti hiihdon jälkeen, Vuokatti Hiihto –mitali sekä osallistuminen arvontoihin.

Vuokatti Hiihdon tulevat ilmoittautumisportaat: 18.2.2013 mennessä ja 18.3.2013 mennessä. Jälki-ilmoittautuminen on mahdollista paikanpäällä perjantaina 22.3. klo 14-20. Hiihtotapahtuman aikaan (noin klo 13-17) perheille on tarjolla talvinen perheliikuntatapahtuma, jossa aikuiset ja lapset pääsevät yhdessä liikkumaan erilaisten talvisten lajien parissa.

Hiihdon jälkeen tekemistä ja rentoutumismahdollisuuksia sekä lapsille että aikuisille löytyy Vuokatin alueelta runsaasti – käy tutustumassa oheisohjelmiin www.vuokatti.fi -sivulta.

Tervetuloa nauttimaan kevään viimeisimmästä massahiihtotapahtumasta – pyrimme tarjoamaan teille mahdollisimman hyvät palvelut, hienot kelit ja ladut sekä kaikinpuolin mukavan hiihtoviikonlopun!

Lisätietoja: www.vuokattihiihto.fi, www.haastaitsesikunnolla.fi

Finlandia-hiihdon ensimmäinen pääsihteeri Vappu Määttänen tapasi Japanin prinssin

 

.
 
Vappu Määttänen oli 1974 mukana järjestämässä ensimmäistä Finlandia-hiihtoa. Kaikki oli uutta ja jännittävää. ”Ei ollut alkupääomaa eikä oikein malliakaan miten kaikki asiat saadaan vietyä kunnialla läpi niin, että kaikki ovat tyytyväisiä ja saavat katetta Suomen oloissa siihen aikaan harvinaisen korkealle osanottomaksulle.”
Hän kehuu Finlandian innokasta puuhamiestä ja puheenjohtajaa Risto Rytökoskea: ” Hän oli käynyt jo ennen Finlandiaa tutustumassa Keski-Euroopan hiihtoihin Italiassa ja Itävallassa, ja sieltä saatujen kokemusten pohjalta hän esitteli asioita pääjärjestäjille ja tuleville talkooryhmille.  Organisaatio ja vastuuhenkilöt nimettiin heti ensimmäiseen hiihtoon, ja siitä se lähti”, Vappu Määttänen muistelee.
Ajat olivat tuolloin toisenlaiset ja haastavat nuorelle naiselle. Vappu Määttänen oli hiihtotapahtuman ainoa palkattu toimistotyöntekijä ja joutui hoitamaan lukuisat puhelut suomeksi ja vierailla kielillä, hiihtäjäjonot, osallistumismaksujen tarkistukset ynnä muut juoksevat asiat. Ei ollut kannettavia puhelimia, tietokonetta, saatikka Exceliä ja muita tietokoneohjelmia.
Finlandia-hiihdon suurin osanottajamäärä Määttäsen toimiaikana oli v. 1984, jolloin massahiihto pääsi myös Guinnessin Suureen Ennätysten kirjaan. Silloin yhden päivän tapahtumaan ilmoittautui peräti 13 800 henkeä ja maaliin hiihti 12 909 henkeä.
”Muistan, kun tuolloin katselin Urheilukeskuksen ikkunasta maalialueelle klo 17 maissa.  Hiihtäjiä tuli kaiken aikaa montaa latua maaliin.  Totesin, että nyt loppuvat mitalit!  Niitä oli monta kuukautta aikaisemmin tilattu 12700 kpl. Nopeasti tekstin laadintaan ja painokoneet pyörimään! n. 200 henkeä sai maalissa käteensä kortin, jossa onniteltiin saavutuksesta ja kerrottiin, että mitali tulee postissa jonkin ajan kuluttua.”
Vuonna 1985 Finlandia-hiihtoon osallistui Japanin keisarin prinssi Hirohiton veljenpoika.
”Etukäteisvalmistelut ja turvajärjestelyt hoidettiin Japanin Suurlähetystön kanssa tarkkaan. Hiihdon jälkeen prinssille ei kuitenkaan ollut varattuna Urheilukeskuksesta erillistä suihku- pukeutumistilaa.  Turvamiehensä kysyi minulta, missä prinssi voisi vaihtaa vaatteita. Totesin itsekseni, että joka paikka Urheilukeskuksessa oli silloin täynnä ihmisiä, eikä missään ollut vapaata tilaa. Sopiiko tämä minun työhuoneeni? Sopihan se.  Poistuin huoneestani, prinssi kiitti kohteliaasti ja pääsi vaihtamaan vaatteitaan.
Myöhemmin sain kiitoksena hyvästä yhteistyöstä prinssiltä hopeisen maljakon, jossa on kaiverrettuna keisarin hovin kukkakuviotunnus.  Sain vielä myös kutsun Japanin Suurlähetystöön keisarin syntymäpäiville, jonne tietysti osallistuin.”  
Sittemmin Vappu Määttänen on osallistunut Finlandia-tapahtumaan Työtjärven latuasemalla talkoolaisena ja ehkä jonakin päivänä kirjoittaa muistelmat Finlandia-ajoistaaan.
Juttusarjassa muistellaan Finlandian historiaaFinlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 2 / 2013Juhlahiihto lähestyy

Finlandia-hiihtoon on viime vuoteen mennessä osallistunut 72 936 henkilöä, jotka ovat tehneet yhteensä 260 000 hiihtosuoritusta. Neljäkymmentäviisi ikineuvosta on osallistunut jokaiseen järjestettyyn Finlandia-hiihtoon. Tämän vuoden Finlandia-hiihdon tunnukseksi on palautunut jääkarhu. Hiihtoon odotetaan yli 7 000 hiihtäjää yli 30 maasta.

Finlandiaa on hiihdetty talvilajille tyypillisesti välillä hyvissä ja välillä hieman huonommissa olosuhteissa. Kylmimmillään lämpömittari on näyttänyt vuoden 1985 Reppu-Finlandian aikaan - 29 asteen lukemia. Joinakin vuosina hiihtojalkineet ovat kastuneetjo lähtöpaikalla jäälle nousseen veden takia. Huolia on aiheuttanut myös lumen puute ja jäiden kestävyys. Vuodesta 2000 alkaen hiihtoreitin lähtö ja maali ovat olleet Lahdessa ja järvien jäille ei ole enää tarvinnut mennä.

Hiihdon kehitys näkyy myös Finlandia-hiihdossa, jossa luisteluhiihto sallittiin ensimmäisen kerran vuoden 1986 hiihdossa. Luistelulle ei tehty tuolloin omaa reittiä, vaan luisteluhiihtäjät hiihtivät perinteisen hiihtäjien seassa. Finlandia-hiihdon moninkertainen voittaja Pauli Siitonen on luisteluhiihdon merkittä-vimpiä kehittäjiä. Vuodesta 1990 alkaen vapaalle hiihtotavalle on ollut oma kilpailunsa.

Tänä vuonna Finlandia-hiihto hiihdetään neljännenkymmenennen kerran. Juhlavuoden kunniaksi ratapoh-jia on levennetty ja parannettu useiden kilometrien matkalta. Reitillä on siten tilaa ohituksiin aikaisempaa paremmin. Hiihtotapahtumaa juhlistavat Lahden musiikkiluokkien rytmiryhmät, jotka kannustavat hiihtä-jiä maastossa ja stadionilla. Perjantai-illan ohjelmaan kuuluu urheilukeskuksen juhlateltta, jossa musiikin ja hyvää ruokaa notkuvien pöytien ääressä voi seurata muotinäytöksiä, haastatteluja ja palkitsemisia.

Juhlahiihdon organisaatio ja yli 600 talkoolaista toivottavat kaikki hiihtäjät tervetulleiksi.

Juha Kolu
KilpailunjohtajaReitti viimeistelytöitä vaille valmis Finlandiaan

Ratamestari Jukka Lehtinen on joukkoineen ahertanut Finlandian reitillä viikoittain, jotta hiihtäjillä olisi tapahtuman aikaan mahdollisemman hyvät oltavat. Viikoilla kolme ja neljä Lehtinen joukkoineen ajoi kaikki latupohjat kiinni uudesta lumesta latukoneilla.
”Viikolla viisi ei saatu pohjia ajettua suojilla kolmen koneen ollessa rikki. Pohjat saatiin ajettua suojien jälkeen 1.-2.2. lähes kaikkien reittien osalta, jolloin jälleen yksi kone hajosi”, Lehtinen kertoo.
Viimeistellessä riittää vielä raivaus- ja tamppaustöitä.
 ”Tällä viikolla myös kuvausryhmän kanssa käydään reittiä läpi. Parkkialueita aletaan aurata lumesta puhtaaksi ja kovettumaan ennen hiihtoviikkoa. (Esim Hälvälän alue)”, Lehtinen kertoo meneillään olevan viikon toimista.
Ensi viikolla on vielä kokouksia sekä oletettavasti muutama puun poisto.
 ”Myös tarvittavat ajot ja merkkaukset tehdään kyseisellä viikolla. Lisäksi sitten stadionin tekoa, kyltitysten katsonta ynnä muuta”, Lehtinen kuvaa tehtäviä, joita riittää h-hetkeen asti.


6000 ilmoittautuneen raja lähestyy

Finlandiaan on ilmoittautunut 5969 hiihtäjää, joista perinteisen 50 kilometrille 3426. Vapaan 50 kilometrille on ilmoittautunut 1462, perinteisen 32 kilometrille 729 sekä vapaan 20 kilometrille yhteensä 352 hiihtäjää. Kahden ensikertalaisen, yhdistetyn olympiavoittajien ja maailmanmestarien Hannu Mannisen ja Jari Mantilan mietteet luettavissa nettisivuiltamme.


Muisteluja: Erja Hakkarainen, pääsihteeri 1999–2003

Minulla on monia hyviä muistoja niiltä vuosilta kun toimin pääsihteerinä Finlandia-hiihdossa. Koko vuosi valmisteltiin tiiviisti Finlandia-hiihtoa, jonka lisäksi järjestettiin myös Finlandia-sauvakävely (100–350 osallistujaa) ja Finlandia-maastopyöräilytapahtumat (400–500 osallistujaa). Kiirettä siis riitti ympäri vuoden. Talkoolaisia tarvittiin joka tapahtumaan ja noin 500 uskollista talkoolaista jaksoi tehdä pyyteetöntä työtä ansiokkaasti.

Muistan erityisesti kun yhtenä talvena ei ensin meinannut tulla lunta lainkaan ja sitten juuri ennen Finlandia-hiihtoa satoi rankasti lunta – järjestäjän harmiksi lumi kasaantui latujen viereen eikä laduille. Laitoin paikalliseen lehteen ilmoituksen, että nyt tarvitaan lahtelaista apua ja muistaakseni 30 uutta talkoolaista riensi heti apuun yhteisen tapahtuman hyväksi lapioimaan lunta. Jotkut talkoolaisista olivat sen verran iäkkäitä, että pelkäsin heidän jaksamistaan - he kuitenkin vakuuttivat minulle, että Finlandia-hiihdon pelastaminen on kansalaisvelvollisuus ja heille kunnia-asia.

Minun aikanani tehtiin isoja investointeja hiihtoon, uusittiin ilmettä, hankittiin uusi kisakansliajärjestelmä sekä otettiin ajanottosirut aktiivisemmin käyttöön. Monta kommellusta isojen uudistusten myötä tapahtui, jotka nyt kyllä naurattavat, mutta eivät silloin h-hetkellä. Aloitimme myös merkittävän yhteistyökuvion Lahden Ammattikorkeakoulun eri oppilaitosten kanssa, mm. tapahtuma-aikainen ensiapu siirtyi oppilaiden opetussuunnitelmaan.  VR:n ja Puolustusvoimien kanssa tehtiin merkittävät yhteistyösopimukset, esim. Finlandia-hiihtojuna saapui Lahden stadionille kuljettaen useita hiihtäjiä Helsingin suunnasta kisapaikalle ja takaisin.

Edustin Finlandia-hiihtoa Worldloppetissa ja pääsin samalla opintomatkoille muihin Worldloppetin hiihtoihin. Täytyy sanoa, että ylpeänä pystyi aina kertomaan Finlandia-hiihdon tapahtumajärjestelyjen toimivuudesta ja edistyksellisyydestä muiden maiden hiihdoille. Myös Suomessa meillä toimi yhteinen toimikunta pitkien matkojen hiihtojen kesken.

Eräs kunniatehtävistäni oli järjestää Lahdessa Worldloppetin vuosikokous ja 30-vuotisjuhlat. Historiikin teossa apunamme toimivat opiskelijat. Tapahtumat onnistuivat erinomaisesti ja kiitosta tuli paljon myös eri maiden osanottajilta. Erityisesti silloin lämmitti myös suoraan hiihtäjiltä tulleet palautteet ulkomaita myöten, löysinkin tuossa kaappeja penkoessani muutamia kirjeitä hiihtäjiltä, joissa kehuttiin järjestelyjä erityisen onnistuneiksi.

Olen joka vuosi seurannut hiihdon järjestelyitä mielenkiinnolla, erityisesti olen vuoden vaihteen tienoilla aina ollut huolestunut lumen määrästä ja lähinnä sen puutteesta. Onneksi Finlandia-hiihdolla edelleen näyttää olevan Onnetar matkassaan ja kertaakaan Finlandia-hiihtoa ei ole tarvinnut perua.

Lähetän tämän jutun myötä kaikille talkoolaisille erityiskiitokset yhteisistä vuosistamme ja tietysti silloiselle toimiston väelle, joka ylsi lähes mahdottomiin tekoihin h-hetkillä!  Olisi kiva tavata joskus ja muistella yhteisiä hetkiämme. Ja tietysti toivon hiihtäjille tulevassa juhlahiihdossa menestystä – muistakaa maltti ladulla! Tavataan 40-vuotisjuhlissa paikanpäällä perjantai-iltana!

Teksti: Erja Hakkarainen

Juttusarjassa muistellaan Finlandian historiaa


Finlandia-hiihdossa mukanaolo edustaa Otavamedialle uudenlaista ajattelua

Otavamedia ryhtyi Finlandia-hiihdon kanssa yhteistyöhön vuoden 2012 Finlandiassa. Aloite tuli Otavamedialta sen jälkeen, kun Otava-konserni oli aloittanut Lukeminen on pääasia –kampanjan. Otava-konsernin Viestintäjohtaja Liisa Riekki sanoo Finlandiassa mukanaolon edustavan heille uudenlaista ajattelua.
”Lukeminen on pääasia –kampanjan perusviesti on, että henkisestä hyvinvoinnista tulee huolehtia samalla tavalla kuin fyysisestä kunnosta. Lukeminen on mielen liikuntaa! Siksi haluamme tavoittaa Finlandia-hiihtoon osallistuvia urheilullisia suomalaisia ja muistuttaa heille lukemisen hyödyllisyydestä. Kirjan tai hyvän lehden kanssa kannattaa heittäytyä sohvaan lenkin tai jumpan päälle”, Riekki sanoo.
Otava osallistuu myös muihin liikuntatapahtumiin, joissa tavoitteena on myös kertoa, että lukeminen on vähintään yhtä tärkeä harrastus kuin liikunta. Maastohiihtoa Riekki kehuu mahtavaksi harrastukseksi.
”Halpa, helppo, hyödyllinen. Usein lisänä vielä estetiikka eli kauniit maisemat. Finlandia-hiihto on alan kuningastapahtuma. Tosin oululaisena pitää mainita myös Tervahiihto. Erimittaiset matkat mahdollistavat laajan osallistumisen Finlandia-hiihtoon. Meistä kaikista ei ole sivakoimaan 50 kilometriä”, Riekki sanoo.
Otava lahjoittaa kaikille Finlandia-hiihtoon osallistuville Lukeminen on pääasia –kampanjan osana Leif G.W. Perssonin dekkarin Matkanpää.
”Lukuhetki mahtavan dekkarin parissa on totisesti Finlandia-hiihdon jälkeen ansaittu”, Riekki sanoo.Hiihdä Salpausselän kisojen maailmancup-laduilla ja vietä vip-iltaa joukkueesi kanssa

Kerää asiakkaistasi, työkavereistasi tai ystävistäsi oma nelihenkinen joukkue ja ilmoittaudu kilpailijaksi legendaarisiin Salpausselän kisoihin torstaina 7. maaliskuuta. Uusi firmaviesti tarjoaa ainutkertaisen hiihtoelämyksen sekä mahdollisuuden vaihtaa kisakokemuksia oman ja muiden joukkueiden kanssa iltatilaisuudessa ruoan, palkintojen jakojen sekä muun ohjelman merkeissä Salpausselän kisojen VIP-teltassa.
Firmaviestissä hiihdetään täysin samalla ladulla, jolla maailman parhaat maastohiihtäjät ja yhdistetyn urheilijat kisaavat lauantaina vapaan sprintin ja team sprintin muodossa maailmancupin pisteistä. Tässä kisassa pääset vertaamaan siis omaa hiihtovauhtiaisi maailman absoluuttiseen kärkeen. Kilpailu käydään Karpalon sprinttiladulla (1,5 km), jossa voi hiihtää sekä perinteisellä että vapaalla hiihtotekniikalla. Lähtö, vaihtoalue ja maali sijaitsevat tietysti legendaarisella hiihtostadionilla, maailmancup-tason stadionjärjestelyineen.
 Firmaviestin joukkuemaksuun sisältyy illallinen Salpausselän kisojen VIP-teltassa Casselin maukkaan buffet-pöydän äärellä. Teltassa sinulla on mahdollisuus vaihtaa tuoreet kommentit oman viestijoukkueesi sekä muiden joukkueiden kanssa. VIP-teltassa jaetaan palkinnot hyvistä suorituksista, kuullaan yllätysesiintyjiä sekä nautitaan illasta DJ Rautsin johdolla.
 Firmaviestin ohjelma torstaina 7.3.2013
17.30-18.15 Kilpailutoimisto auki (yleisöteltta). Ilmoittautuminen ja numeroliivien jako. Opastus. Pitovoidepalvelu (perinteisen hiihtäjille)
18.00-18.30 Pääsy hiihtostadionille, lämmittelylatu vapautuu maailmancupin osallistujilta
18.30-20.00 Firmaviesti Karpalon maailmancup -sprinttiladulla, 4 x 1,5 km (max 25 joukkuetta per lähtö). Hiihtotapana kirjaimellisesti vapaa (perinteinen ja vapaa)
 19.00-21.00 Suihkut, saunat ja varusteiden vaihto Suurhallin Jari/Ispi -saunoissa (naisille ja miehille eri tilat), siirtyminen kisojen VIP-telttaan After Ski –tilaisuuteen
21.00 Buffet-ruokailu, palkintojen jaot ja iltaohjelma
Kysy lisää:mailtinfo@lahtiskigames.com  tai p. 03-816 8402 tai www.salpausselankisat.fi/firmaviesti. Joukkuemaksu 495 EUR (4 henkilöä). Joukkuemaksu 495 EUR (ALV 0%, peruste yleishyödyllisyys), joka sisältää neljän (4) henkilön osalta: kilpailuoikeuden viralliseen Salpausselän kisat –hiihtoon, numeroliivi (jää muistoksi tapahtumasta), Casselin buffet –illallinen ja ruokajuoma VIP-teltassa , VIP-teltan iltaohjelma, pysäköinti hiihtostadionille (suurhallin parkkipaikka), suihku- ja saunatilat (erikseen naisille ja miehille) Suurhallin Jari ja Ispi -kabinetista. Firmaviestin tuotolla tuetaan Lahden Hiihtoseuran maastohiihtojaoston juniorityötä.Rytmiryhmät kannustavat Finlandia-hiihdon sankareita

Rytmiryhmät Finlandia ja Kumu lyövät svengaavaa tahtia Finlandia-hiihdossa. Lauantain ja sunnuntain kisoissa on rytmiä stadionalueella ja Orinkarkauden sekä Heinsuon  latuasemilla.
Sami Tervosen Finlandia-rytmiryhmä tarjoaa kuumat iskut molempien päivien lähtöön Lahden hiihtostadionilla. Eskarilaisten ryhmä Kumu, jonka on valmentanut Antti Ahonen, tuo hymyä hiihtäjien huuliin mellastamalla Orinkarkauden latuasemalla. Heinsuon pit stopissa Juho Helppi pitää yllä rytmi- ja musiikkimaisemaa teknologisessa hengessä.
Finlandia-hiihto on saanut maskotin, jääkarhu Finskin. Finski on mukana jo perjantaina Finlandia-hiihdon 40-vuotisjuhlassa hiihtostadionin juhlateltassa.
Muuta kisahuisketta tarjoavat kisatytöt ja cheerleederit. Lisäksi koulutuskeskus Salpauksen vaatetusalan artesaaniopiskelijat lehtori Jaana Rantakoivun johdolla valmistelevat hiihtoasujen näyttelyn. Mallitorsojen päälle puetuista hahmoista syntyy hiljainen mutta sitä vaikuttavampi terrakotta-hiihtojoukkue.

Tule mukaan juhlaan!Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 3 / 2013Tervetuloa hiihtämään ja juhlimaan!

Finlandia-hiihto hiihdetään tänä talvena juhlahiihtona, sillä tapahtumalla on ikää kunnioitettavat 40 vuotta. Se merkitsee hiihtäjille entistä parempia latuja, joita on levennetty ja muotoiltu aikaisempaa paremmiksi.

Huolto pelaa ja latuasemat panevat parastaan. Hiihtäjä on meille numero yksi. Mikäli sää ei suosi kovia ja raidemaisia latuja, ovat latukoneemme valmiina ajamaan uutta latua kesken hiihdonkin. Tapahtuma alkaa perjantai-iltana klo 17.00 juhlinnalla stadionille pystytetyssä yleisöteltassa, jonne kaikki ovat lämpimästi tervetulleita. Ohjelma on monipuolinen musiikista ruokailuun, ja letkeätä menoa riittää.

Historiaa muistellaan mm. vanhojen valokuvien ja muotinäytösten voimalla. Moni voi tunnistaa itsensä illan aikana menneiden vuosien muisteloissa. Tule juhlimaan ja viihtymään kanssamme, ja osallistu koko tapahtumaan
alusta alkaen.

Suomi ja suomalainen hiihtourheilu tarvitsevat tien näyttäjiä. Tällä saralla Finlandia-hiihto tekee oman osuutensa ja kokoaa jälleen Lahteen valtavan joukon massahiihdon ystäviä.

Kaikki mukaan juhlimaan ja hiihtämään, tervetuloa!

Juha Viljamaa
Puheenjohtaja


PS. Katso sivuiltamme viime hetken voiteluvinkit torstaina ja ratamestarin videohaastattelu perjantaina!Ohjeita sujuvaan saapumiseen ja pysäköintiin

Finlandia-hiihdon suuresta osallistujamäärästä johtuen Urheilukeskuksen lähellä olevia pysäköintipaikkoja ei riitä kaikille. Alla olevia ohjeita seuraamalla kaikille löytyy pysäköintipaikka ja kaikki ehtivät kilpailuun ajallaan.

Kouvolan suunnasta tulevat:

Käyttäkää rautatieaseman jälkeen Mannerheiminkadun vasemmalla puolella sijaitsevaa pysäköintialuetta.  Kävelymatkaa on alle kilometrin tapahtuma-alueelle.

Tampereen suunnasta tulevat:

Kannattaa pysäköidä Sopenkorven teollisuusalueen katujen varsiin (Kärpäsenkadun ja Sopenkorvenkadun välinen alue).  Alue on Kärpäsenmäen jälkeen oikealla puolella.  Matka kävellen tapahtuma-alueelle on alle kilometrin.

Käytössä myös pysäköintialue tien vasemmalla puolella Kärpäsenmäellä hautausmaan jälkeen.  Paikalle on järjestetty opastus.  Pysäköintipaikalta pääsee kävellen tai suksilla tapahtuma-alueelle.  Matkaa kertyy noin 500 metriä.

Lahdesta tai lähialueilta tulevat:

Jättäkää autot kotiin. Jos teidät tuodaan kisapaikalle, tuojan kannattaa jättää teidät linja-autoasemalle, josta on vain pieni kävelymatka.

Suosikaa kimppakyytejä, yhteiskuljetuksia ja julkista liikennettä!

Näin toimien mahdollistamme kaikille sujuvan saapumisen hienoon hiihtotapahtumaan.


Antti Uimonen rakentaa ja kuuluttaa Finlandiassa

Antti Uimonen on aloittanut Finlandia-talkoolaisen työt jo hiihdon lähtöpaikan ollessa Hämeenlinnassa.  Tuolloin hän muun muassa oli mukana stadionin rakentamisessa ja makkaranmyynnin järjestelyissä.
”Tänä päivänä talkoot käsittävät mm. teltan rakentamista ja tarvittaessa muutakin rakentamista sekä tietysti myös kaiken purkamista. Kun startti tapahtuu lauantaiaamuna, olen jo kuuluttamossa”, Antti Uimonen kertoilee tehtävistään.
Urheilukeskuksesta on muodostunut Uimoselle yksi osa elämää, sillä hänen syntymäkotinsa on parinsadan metrin päässä siitä.
Parasta talkoissa on yhteisöllisyys: ”Talkoistahan ei kukaan selviä yksin vaan siinähän on aina joukko mukana. Ja näissä talkoissahan meidän ryhmä on numero yksi. Tällä loistoryhmällä olemme tehneet jo vuosikausia näitä talkoohommia. Kaikki raskaatkin ruumiilliset työt hoituvat täällä ryhmällä”, Uimonen kehaisee.
Monitoimimies Antti Uimonen on kaiken lisäksi myös hiihtänyt Finlandian 20 kertaa, ennen kuin hän hiihtopäiväksi siirtyi kuuluttamoon.


Versowoodilla ja Finlandialla joustavaa ja molempia hyödyttävää yhteistyötä

Versowood on ollut Finlandia-hiihdon yhteistyökumppani keväästä 2009, ja siitä lähtien yritys on toimittanut pellettejä kisatelttojen lämmitykseen sekä Finlandiaan että Salpausselän kisoihin.

”Yhteistyömme on ollut joustavaa ja varmasti molempia osapuolia hyödyntävää. Versowoodille on tärkeää henkilöstön hyvinvointi. Tukeminen paikallista ja samalla kansainvälistä urheilutapahtumaa antaa mahdollisuuden myös meidän henkilökunnalle osallistua hienosti järjestettyyn tapahtumaan”, johtaja Tero Dillström Versowoodista sanoo.
Versowood haluaa tukea paikallisia urheilijoita ja urheilutapahtumia. Tänä vuonna yritys tukee Finlandian lisäksi Salpausselän kisoja, Pelicanseja ja curlingia sekä urheilijoista muun muassa Aino-Kaisa Saarista ja Minna Kauppia.
”Näemme tärkeänä, että urheilijoilla täytyy olla riittävät resurssit harjoitella, jotta menestyminen on mahdollista myös kansainvälisellä tasolla. Tässä Versowood haluaa olla omalta osaltaan antamassa tukea”, Dillström sanoo.
Monessa sponsoroitavassa yhdistävä tekijä Versowoodin nähden on metsä. Metsänomistuksen kanssa tekemisissä olevia ihmisiä Suomessa on 900 000.
”Kohtaamme siis useimmiten hiihtopoluilla tai muualla metsänmyyjän. Toki haluamme näkyä myös asiakkaille ja olla muistuttamassa olemassa olostamme. Hyötyä on vaikea mitata ja aina ei pääasia mittaamisessa ole raha vaan halu olla auttamassa suomalaista urheilua ja hyvinvointia.”
Dillström tietää kokemuksesta, että Finlandia-hiihto on hieno tapahtuma. Hän on aina halunnut hiihtää Finlandian, ja viime vuonna se toteutui. Hän on myös iloinen, että monen lumisen vuoden jälkeen maastohiihdon suosio lajina on taas lähtenyt kasvuun.
”Maastohiihto on edullinen harrastus ja jokaisella on varmasti mahdollisuus osallistua oman kuntonsa mukaan. Latuja on ympäri Suomea, jolloin harrastuspaikoista ei ainakaan jää tämä peruskunnon kohottamisen huippulaji jää väliin. Lapsiperheen isänä voin suositella tätä lajia koko perheelle. Viikonloppuisin vaan nuotiopuut reppuun mukaan ja koko perhe laturetkelle. Kyllä maastohiihto aina Playstationit voittaa”, Dillström vakuuttaa.
Juhla-Finlandiasta hän odottaa vieläkin hienompaa kansanjuhlaa kuin edellisinä vuosina. Hän toivoo myös kelin suosivan tapahtumaa. Versowoodilaisiakin on parikymmentä ladulla mukana. Kaikille hiihtäjille Dillström toivottaa reipasta hiihtomieltä, liukkaita suksia ja itsensä voittamisen fiilistä.
”Käykää lämmittelemässä teltoissa ympäristöystävällisessä pellettilämmössä. Toivon myös, että paikalle tulee paljon kannustusjoukkoja niin stadionille kuin ladun varteen. Tiedän kokemuksesta, että teidän tuki on varsinkin viimeisillä kilometreillä mustikkasoppaa arvokkaampaa”, Dillström sanoo.


Rytmiryhmät kannustavat Finlandia-hiihdon sankareita

Rytmiryhmät Finlandia ja Kumu lyövät svengaavaa tahtia Finlandia-hiihdossa. Lauantain ja sunnuntain kisoissa on rytmiä stadionalueella ja Orinkarkauden sekä Heinsuon  latuasemilla.
Sami Tervosen Finlandia-rytmiryhmä tarjoaa kuumat iskut molempien päivien lähtöön Lahden hiihtostadionilla. Eskarilaisten ryhmä Kumu, jonka on valmentanut Antti Ahonen, tuo hymyä hiihtäjien huuliin mellastamalla Orinkarkauden latuasemalla. Heinsuon pit stopissa Juho Helppi pitää yllä rytmi- ja musiikkimaisemaa teknologisessa hengessä.
Finlandia-hiihto on saanut maskotin, jääkarhu Finskin. Finski on mukana jo perjantaina Finlandia-hiihdon 40-vuotisjuhlassa hiihtostadionin juhlateltassa.
Muuta kisahuisketta tarjoavat kisatytöt ja cheerleederit. Lisäksi koulutuskeskus Salpauksen vaatetusalan artesaaniopiskelijat lehtori Jaana Rantakoivun johdolla valmistelevat hiihtoasujen näyttelyn. Mallitorsojen päälle puetuista hahmoista syntyy hiljainen mutta sitä vaikuttavampi terrakotta-hiihtojoukkue.

Tule mukaan juhlaan!Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 4 / 2013KIITOS!

Finlandia-hiihdon 40-vuotisjuhlaviikonloppu oli juuri sellainen hiihtojuhla, jollaista etukäteen toivoimme ja odotimmekin.  Viikonlopun osallistujatavoite oli 7000 hiihtäjää, joka ylitettiin komeasti. Lopullinen ilmoittautuneiden määrä oli 7117. Saavutus on komea. Toivottavasti ensi vuonna hiihtäjiä nähdään ladulla vähintään saman verran! Hiihtäjämäärä on osoitus siitä, että olemme tehneet asioita oikein ja hiihto kiinnostaa kansaa.

Palaute hiihtäjiltä oli jälleen kerran hyvää. Ratamestari Jukka Lehtinen joukkoineen teki äärettömän hyvää työtä latujen eteen. Niillä oli hyvä isonkin hiihtäjäjoukon hiihdellä.

Haluan kiittää organisaation puolesta kaikkia toimijoita, kuten hiihtäjiä, talkooväkeä ja yhteistyökumppaneitamme. Toivon, että tapaamme samoissa merkeissä jälleen ensi vuonna!

Juha Viljamaa
Puheenjohtaja


PS. Ensi vuonna Finlandia hiihdetään 22.–23.2.
PPS. Ylen Suksee Luistellen – projekti Finlandia dokumentti TV2 17.3.2013 kello 15.50 alkaen, muistakaahan katsoa!Kari Variksesta Finlandian tuplavoittaja

Kari Varis vei nimiinsä Finlandian molemmat päämatkat. Joensuulaisen viikonloppu ei siis olisi voinut täydellisemmin sujua.
”Tänään oli vahva olo, vähän pelotti eilisen jälkeen riittääkö energia, mutta lopulta oli parasta vapaan hiihtoa mitä olen täällä Finlandiassa pystynyt tekemään. Käsissä eilinen painoi, mutta jalat tuntuivat erittäin virkeiltä. Olen tyytyväinen päivän suoritukseen”, 2.09.06 aikaa matkaan kuluttanut Varis analysoi sunnuntaina.
Lauantaina Varis sai tehdä voittonsa eteen kuitenkin täyden päivätyön, sillä loppusuoralle mies laski rinta rinnan Lasse Paakkosen kanssa.
”Aika rauhallinen olin loppuun tultaessa. Tiesin, ettei laskuun kannata ensimmäisenä lähteä. Huomasin, että suksi on hyvä. Taktiikka piti hyvin. Lasse on hyvä loppukirissä, mutta on se tullut voitettuakin sprintissä. Hyvä kamppailu oli”, Varis kertasi loppuratkaisua.
Aiemmin Varikselta löytyy tililtään neljä vapaan ja kolme perinteisen hiihtotavan Finlandia-voittoa. Sunnuntaina mies hiihti siis 50 kilometrin matkan peräti jo kahdeksatta kertaa nopeinta vauhtia. Aiemmin Varis on kertaalleen, vuonna 2008, onnistunut samana viikonloppuna voittamaan Finlandia-hiihdon molemmat pitkät matkat.
Naisten voittajaksi hiihti lauantaina Heli Heiskanen ja sunnuntaina Sini Alusniemi.
”Pikkuisen oli herkkä suksi, mutta se oli ihan hyvä, suksi oli sitten liukas. Tiesin, että tytöt tulevat kovaa takaa, en helpolla päässyt. Voittoa lähdin tavoittelemaan, fiiliksen mukaan oli tarkoitus hiihtää”, Heiskanen kommentoi maaliin saavuttuaan.
”Hiihto tuntui yllättävän hyvältä. Yhdessä vaiheessa hieraisin vähän silmiä, kun huomasin, että Kari Varis hiihtää samassa porukassa. Silloin mietin, että oma vauhti taitaa olla ihan kohdallaan”, Alusniemi puolestaan sanoi.


Hämeen Rykmentti ja Suomen Viestirykmentti joukkuekisan voittajat

Finlandia-hiihdon perinteisen 50 km voittajajoukkue on tänä vuonna Suomesta. Voiton otti  Hämeen Rykmentti ajalla 10.43.24. Joukkueessa hiihtivät Niko Nättinen, Janne Tuhkalainen, Olli-Pekka Peltola ja Riku Mattila.
Toiseksi sijoittui Tsekin LK Slovan Karlovy Vary, aika heillä 11.04.38. Tsekkijoukkueen hiihtäjinä olivat Tomas Jaros, Tomáš Kamaryt, Michal Tošner ja Martin Niewiak. Kolmannen tilan otti Hämeenlinnan Hiihtoseura, aika 11.23.49. Hiihtäjinä olivat Mikko Kuusela, Jenni Mattila, Tomi Nummela ja Eeva Ahervo.
Vapaan 50 km voitti Suomen Viestirykmentti ajalla 9.34.28. Viestirykmentissä hiihtivät Sami Orpana, Petri Ylönen, Jani Mikkonen ja Miko Leppäniemi. Toiseksi tuli Venäjän Vtoroe dyhanie aikaan 9.36.28. Joukkueessa hiihtivät Oleg Kiselev, Konstantin Nechaev, Sergey Petrov ja Andrey Zakharov. Venäjän Pohvistnevo Ski Team oli joukkuekisan kolmas vapaalla, aikaan 10.37.53. Hiihtämässä olivat Sergey Kirichenko, Aleksey Pechnikov, Konstantin Kharlamov ja Evgeny Tarasov.


Perinne-Finlandia onnistui

Finlandian juhlavuoden kunniaksi Mikko Reitti toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja hiihti pienen ryhmän kanssa lähes autenttista reittiä Hämeenlinnasta Lahteen. Katumajärven jäältä matkaan lähti 17 hiihtäjää. Yksi oli kannustushiihtämässä Joutsituvalle saakka. 2 hiihtäjää oli jo alusta asti suunnitellut hiihtävänsä vain Lammille.
”Matkalla sideongelmien väsymyksen tai ihan vain fiksun päätöksen myötä Lammilta jatkoi 10 hiihtäjää, jotka selvisivät maaliin asti. Matkaan kului aikaa 15 tuntia. Lammilla pidettiin 40 min tauko. Hyppyrimäen alla olimme klo 8.57, mutta odottelimme siinä tovin ja katsoimme Finlandian startin. Laskeuduimme hiihtostadionille klo 9.07”, Reitti kertoo.
Lisää mielenkiintoa urakkaan toi keli. Pakkasta ei ollut yön aikana kuin muutama aste, mikä vaikutti erityisesti puusuksilla hiihtäneiden kaluston luistoon.
”Välillä luisti todella hienosti ja välillä pohja tuntui jäätyvän. Maaliin hiihtäneistä 5 hiihti muovipohjaisilla, 5 puusuksilla. Varsinkin kovilla osuuksilla (metsätiet ja latu-urat) muovisuksella pääsi kyllä todella kevyesti. Hiihtämisen kannalta keli oli toisaalta paras mahdollinen”, Reitti sanoo.
Kymmenen hiihtäjän fiilis oli Lahteen saapumisen jälkeen luonnollisesti hyvä. Reissu oli onnistunut. Ainoa pieni harmituksen aihe oli, ettei ryhmä ehtinyt Lahteen ennen Finlandian starttia, kuten oli suunniteltu. Reitti valmistautui joukkoineen urakkaan huolellisesti, joten suurilta yllätyksiltä vältyttiin.
”Tiesimme etukäteen muutamat suo ja metsäosuudet haastaviksi. Alkupätkän soista selvittiin hyvin, mutta Uskilaan saavuttaessa maasto teki tepposet ja tehtiin hieman ylimääräistä. Kun tietysti jo hieman painoi, niin aikaa kului pikkuisen liikaa, jotta olisimme ehtineet aikataulussa Lahteen”, Reitti sanoo.
Reissun hienoimmat hetket ryhmä koki Lammilla:
”Ystävänlaavulle ja huoltopisteen nurkille oli kokoontunut tuttuja kannustamaan yön kulkijoita. Siinä oli hienoa tunnelmaa”, Reitti sanoo ja kiittää kaikkia paikalla olleita.Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Finlandia-hiihto on voittoa tavoittelematon organisaatio. Osallistumismaksuista kertyneet saatavat (kulujen jälkeen) jaetaan tapahtumaa järjestävien urheiluseurojen, Lahden Hiihtoseuran ja Hollolan Urheilijat -46, kesken. Osallistumalla Finlandia-hiihtoon tuet suomalaista nuorisourheilua.