LAHTI - HOLLOLA - LAHTI
FINLANDIA-HIIHTO
27.-28. helmikuuta 2021

2012 Numerot:   1   2   3   4   5   6   7

← Siirry takaisin arkistoon
 
Uusia tuulia Finlandian laduilla
Tervetuloa lukemaan Finlandia-hiihdon ensimmäistä uutiskirjettä! Uutiskirjeissä kerromme jatkossa ajankohtaiset asiat, annamme hyödyllisiä vinkkejä hiihtoon valmistautumiseen ja esittelemme ihmisiä järjestelyjen taustalla.

Finlandia-hiihdossa eletään uudistusten aikaa myös ilmoittautumisen osalta. Siirryimme sähköiseen ilmoittautumiseen, eli voit rekisteröityä hiihtomatkalle ja maksaa osallistumisesi nopeasti ja kätevästi nettisivuiltamme löytyvällä lomakkeella.

Emme enää lähetä erillisiä vahvistuskirjeitä, joten tulosta varmuuden vuoksi maksukuitti mukaan kisakansliaan. Saat hiihtäjämateriaalin sieltä nimelläsi.

39. Finlandia-hiihto suksitaan 2012 helmikuun 25. ja 26. päivinä perinteisen 50 km, 32 km ja vapaan tyylin 50 ja 20 km reitein. Kun ilmoittaudut 15.12.2011 mennessä, voimme taata aiemman sijoituksesi/ aikatavoitteesi mukaisen lähtöryhmän. Muista myös alennukset: 15.12. asti saat molemmat pitkän matkan hiihdot yhteishintaan 100 Eur, 11 hengen ryhmän ilmoittamisesta saa 10% alennusta.

Hiihtoterveisin
Tiina Hernesniemi
Finlandia-hiihdon pääsihteeri


Tilannekatsaus 25.10.2011
 
Ilmoittautuneita tällä hetkellä yhteensä 2170.
Perinteinen 32 km 274, perinteinen 50 km 1436, vapaa 20 km 66 ja vapaa 50 km 394.
Lähtönumerosi voit tarkistaa osoitteesta http://fh.etaika.fi/Default.aspx?tabid=253

L-Fashion Group Oy vaatettaa Finlandian toimitsijat

Lahtelainen, Pohjoismaiden johtaviin vaatetusalan yrityksiin kuuluva L-Fashion Group vaatettaa Finlandia-hiihdon toimitsijat tulevana talvena.

L-Fashion Group Oy on perustettu Lahdessa vuonna 1907 ja samassa kaupungissa sijaistee edelleen yrityksen pääkonttori. L-Fashion Group tunnetaan tänä päivänä erilaisille kuluttajille ja erilaisiin käyttötarkoituksin kohdennetuista merkeistään, joista Finlandian kanssa yhteistyötä tekee Rukka-merkki.

”Lahtelaisena sukuyrityksenä koemme, että on tärkeää olla mukana. Meillä on myös pitkä yhteinen historia. Yleisö paikan päällä ja median välityksellä, talviurheilua harrastavat ja ammattihiihtäjät ovat erinomaista kohderyhmää L-Fashion Groupille”, L-Fashion Group Oy:n country manager Pasi Luumi sanoo.

Maastohiihto lajina on Rukalle erittäin tärkeä. Rukalta löytyykin koko vaatetus hiihtäjälle aina alusvaatteista päähineisiin ja käsineisiin. Vaatteita suunniteltaessa hiihdon ammattilaiset ja aktiiviharrastajat testaavat tuotteita ja palaute huomioidaan ennen tuotantoon siirtymistä. Rukka-merkki on vuosikymmenten ajan liitetty korkealaatuisiin, suojaaviin tekstiileihin, joissa yhdistyy käytännöllinen toiminnallisuus, mukavuus ja korkea suojaavuus.

”Samat ominaisuudet tekevät asuista hyviä toimitsija-asuja. Meillä on tärkeää, että toimitsijoilla on hyvä ja lämmin olla, oli sää mikä tahansa. Finlandia-hiihto on monille hiihtäjille vuoden kohokohta, jota varten treenataan koko talvi. Puitteet hiihdolle ovat erittäin hyvä. Lunta on riittänyt ja ladut ovat olleet erinomaiset. On hienoa, että Finlandia-hiihto valitsi Rukan vaatettajakseen”, Luumi sanoo.

Luumi kannustaa Finlandia-hiihtoon aikovia aloittamaan valmistautumisen hyvissä ajoin, talvea odotellessa vaikkapa juoksulenkeillä.

”Toki itse kukin odottaa maahan satavaa lunta. Rukan uudet mallistot ovat jo kaupoissa. Laduilla tavataan”, Luumi huikkaa.

Juttusarjassa esitellään Finlandia-hiihdon tärkeitä yhteistyökumppaneita.


Finlandia-hiihtoon ilmoittautuneet SkiExpoon erikoishinnalla

Finlandia-hiihtoon ilmoittautuneet saavat alennuksen Skiexpo-messulipusta! Tulosta oheinen etukuponki ja anna se kassalle lipun oston yhteydessä – saat perjantaina ja sunnuntaina messulipun 10 eurolla (norm. 14 €)! Huom. Lauantain liput ovat normaalihintaisia.

Lisätiedot tapahtumasta www.skiexpo.fi tai www.facebook.com/skiexpo. Jos haluat messuvinkit, parhaat edut ja arvonnat suoraan sähköpostiisi, klikkaile osoitteeseen www.messuklubi.fi ja tilaa Skiexpon ilmainen klubikirje.


Treenivinkki: Maltti, monipuolisuus ja kädet

Ensilumille rientäessä kannattaa Finlandiaan tähtäävän kuntohiihtäjän muistaa kolme asiaa: maltti, monipuolisuus ja kädet. Kokenut hiihtovalmentaja Esko Paavola tietää, miten harjoittelu säilyy mielekkäänä lumille siirtymisen jälkeenkin.

”Finlandiassa tarvitaan lihaskestävyyttä käsille. Jos on hiihtänyt kesällä rullasuksilla, ei kannata lopettaa tasatyöntöharjoituksia lumellakaan. Jos taas rullahiihtoa ei ole kesällä tehnyt, pitää lumilla olla totuttelujakso ennen lajivoimaharjoituksia”, Paavola sanoo.

Ensilumilla tärkeää on myös monipuolisuus. Paavola kannustaa pitämään juoksu-kävely-harjoituksia sekä lihaskuntotreenejä ohjelmassa hiihtämisen lisäksi.

”Lumilla tärkeää on myös nousujohteinen harjoittelu. Heti ei kannata harjoitella määrällisesti paljon, vaan lumella hiihtoon pitää totutella. Lumilla on hyvä hiihtää rauhallisesti 1-2 viikkoa”, Paavola sanoo.


YKSI MEISTÄ: Ritva Salminen viihtyy Tapanilan latuasemalla emäntänä

Finlandia-hiihdon kaltaisessa suurtapahtumassa talkoolaisia tarvitaan moneen tehtävään. Tapanilan latuasemalla on jo monta vuotta emännän hommissa touhunnut Ritva Salminen, joka viihtyy Finlandiassa vuosi toisensa jälkeen. Itse Salminen ei nykyään juurikaan hiihdä, mutta toisten hiihdosta hän nauttii.

”Olen ollut jo noin 20 kertaa talkoolaisena, en tarkkaan muista. Olen ollut aina siellä missä tarvitaan”, lahtelainen sanoo.


Salmisen talkoolaisuraan on mahtunut työtehtäviä ladun varrellakin, noin puolet Finlandioista on vierähtänyt latuasemalla. Rattoisasti ne ovatkin emännän hommissa vierähtäneet.

”Porukka on tosi varma ja mukava, hommat hoituu. Tapanilassa porukka ollut jotakuinkin sama pieniä muutoksia kyllä on ollut”, Salminen kertoo.

Mikä on Finlandiassa parasta?


”Hyvä urheilufiilis ja iloinen mieli olla yhdessä puuhastelemassa porukalla ja kuulua joukkoon. Saa nauraa, ja kuitenkin tehdään arvostettua työtä tosissaan”, Salminen sanoo.


Finlandia-hiihtokoululainen Virve Valkeavuori-Kovanen: Tavoitteena pitkä matka, reipasta menoa ja paljon iloista urheilumieltä!
 
Virve Valkeavuori-Kovanen, 36, Hollolasta osallistuu Hollolan Urheilijat -46:n järjestämään hiihtokouluun. Hän on useana vuonna seuraillut takapihaltaan Finlandia-hiihtäjiä ja ajatellut, että jonakin vuonna hänkin.

Valkeavuori-Kovanen aikoo osallistua yhdessä miehensä kanssa hiihtokoulun kaikkiin osioihin ja tavoitteena on perinteisen 50 km matka. Finlandia-hiihtoon osallistumispäätökseen vaikuttivat kokeilunhalu ja rakkaus kestävyyslajeihin.

- Osallistun kouluun mielenkiinnosta monipuolista hiihtoharjoittelua kohtaan. Olen kuntomaratoonari, mutta tänä keväänä ilmaantunut polvivaiva on estänyt juoksuharjoittelua ja kisoihin osallistumista. Keväinen puolimaraton ja pienempi kisa vielä menivät, mutta koko maraton jäi erittäin harmittavasti väliin. Hiihto, erityisesti perinteinen tyyli, sopinee paremmin tämänhetkiseksi lajikseni. Olen koko ikäni harrastunut hiihtoa kuntoilumielessä vapaalla tyylillä, joten hiihto on lajina tuttu".

Virve Valkeavuori-Kovasta kiinnostaa koulun ohjelmassa harjoittelun monipuolistuminen, uusien vinkkien saaminen omaehtoiseen harjoitteluun ja kehonhuoltoon, lihaskestävyyden ja -lihaskunnon lisääntyminen sekä hiihtotekniikan, erityisesti perinteisen tekniikan oppiminen.

- Finlandia-hiihdossa tavoitteeni on hiihtää maaliin saakka ehjänä ja oman kunnon mukaan, kuitenkin niin, ettei mitään jäisi hampaankoloon!


Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 
11/2011

Tilannekatsaus - joulukuu 2011

Finlandia-hiihtoon on joulukuun alkuun mennessä ilmoittautunut yli 2800 hiihtäjää.

Suosituin matka on perinteinen 50 km liki 1800:lla hiihtäjällä. Vapaan 50 km matkalle on tulossa tällä hetkellä viitisensataa sivakoijaa.

Perinteisen 32 km reitin hiihtää yli 300 henkilöä. Vapaan 20 km sarjoissa on nyt reilu 80 osallistujaa.


Finlandia-hiihto on osa Worldloppet-sarjaa

Worldloppet-sarjan hiihdot ovat pääosin Euroopassa, Euroopan ulkopuolella on neljä hiihtotapahtumaa. Lisätietoja: www.worldloppet.com. Ohessa lista Worldloppet-hiihdoista.

Kangaroo Hoppet

Australia

Jizerská Padesatka

Tsekki

Dolomitenlauf

Itävalta

Marcialonga

Italia

König Ludwig Lauf

Saksa

Sapporo Int. Ski Marathon

Japani

Gatineau Loppet

Kanada

La Transjurassienne

Ranska

American Birkebeiner

USA

Tartu Maraton

Viro

Vasaloppet

Ruotsi

Engadin Skimarathon

Sveitsi

Birkebeinerrennet

Norja

Bieg Piastow

Puola

 


Finlandian latuhommia syksyllä 2011

Jälleen alkaa olla yksi rataraivausten kausi ohi ja päästään odottelemaan pikku hiljaa lumien tuloa. Hitaasti tuleva talvi on ollut hyvä tänä syksynä hiukan myöhälle jääneiden raivausten takia mutta nyt aikataulua on saatu kirittyä hyvin kiinni ja talvi voisi ratamestarin puolesta alkaa kohta tulemaan.

Toivottavasti alkaa pakkasjaksolla ja jatkuu sen jälkeen lumilla koska jäätyneeseen maahan se lumi paremmin jää ja pienellä lauhan kelillä ei myöskään katoa.

Rataosasta Tiirismaa-Hälvälä välillä on saatu reittiä puhdistettua ja osittain myös Orikarkauksessa hiukan levennettyä joten se parantaa ainakin etukelkan ajomahdollisuuksia ettei tarvitse niin paljon latujen välissä ajaa.

Muuten ollaan odottavalla kannalla tulevan talven suhteen , alku näyttää nihkeältä mutta muuttuu toivottavasti vuodenvaihteeseen mennessä reilu lumiseksi!

T: Jukka Lehtinen, ratamestari Finlandia hiihto 2012Startex poistaa Finlandian hiihtäjien voitelumurheet

Finlandian hiihtäjien ei tarvitse stressata suksiensa voitelusta, sillä Startexin ammattitaitoinen voidepalvelu on tänäkin talvena hiihtäjien apuna ja tukena. Voidepalvelu takaa pienellä maksulla hyvin voidellut sukset huolettomasti.

Startex on ollut Finlandian yhteistyökumppanina noin 20 vuotta. ”Tämä oli meille suuri haaste. Alusta alkaen olemme tehneet parhaamme kaiken onnistumiseksi. Lisäksi yhdessä katsoimme, että meillä on paikallisena voidefirmana joustavuutta toimia ja reagoida jopa äkillisiin kelimuutoksiin. Näin on joinakin vuosina tapahtunut. Voidehuolto on teettänyt töitä, mutta olemme aina panostaneet laatuun ja onnistuneet”, Startex Oy:n toimitusjohtaja Jukka Järvinen sanoo.

Finlandiassa Startex on vuosien varrella tavoittanut suuren joukon aktiivista hiihtoväkeä. Onnistunut palvelu on tuonut hyvää palautetta ja lisännyt Start-voidemerkin tunnettuutta. Finlandia onkin yritykselle joka vuosi tärkeä tapahtuma ja talven keskeinen koitos. ”Hyvä palvelu ja osanottajien kiitokset hiihdon jälkeen palkitsevat tehdyn työn. Vuosien myötä Start voiteista on tullut maassa markkinajohtaja. Yhtenä markkinointikeinona Finlandia on ollut tärkeässä osassa”, Järvinen sanoo. Yhteistyötä on ideoitu ja kehitetty jatkuvasti.

Hiihtäjien toiveita on kuultu ja pyritty resurssien mukaan noudattamaan. ”Myös Startin näkyvyys on vähitellen parantunut ja uskon, että sitäkin puolta tullaan vielä kohentamaan.” Järvisen mielestä perinteinen sopii Finlandian päämatkan hiihtotavaksi, sillä se kannustaa osanottajia vaalimaan perinteisen hiihdon jatkuvuutta. ”Perinteinen hiihtotapa on myös mielestäni oikea valinta eritasoisille hiihtäjille. Siinä voi valita matkavauhdin juuri sellaiseksi kuin kunto ja into edellyttävät.” Start on myös panostanut ympäristöasioihin, ja käyttää toiminnassaan pelkästään tuulivoimaa. Samoin mallistossa ovat ECO- line voiteet, jotka ovat todella ympäristöystävällisiä.

Startilla kehitetään jatkuvasti tuotteita niin kilpahiihtäjille kuin harrastelijoillekin, erilaisten tarpeiden mukaan. ”Aktiivisille hiihtäjille on tarjolla entistä liukkaampia pulvereita ja vahoja viimeisimmän teknologian mukaan. Harrastelijoille on taas helppokäyttöisiä nestemäisiä pito- ja luistovoiteita, joiden käyttö on mahdollisimman helppoa ja tulos kuitenkin hyvä.” Järvinen sanoo Finlandian vetovoiman olevan osoitus siitä, että tapahtuma on hyvin järjestetty ja jää usein mieleen talven kohokohtana. Ilmoittautuminen kannustaa liikkumaan suksilla jo sitä ennen.

”Tapahtuma on myös omalla tavallaan sosiaalinen, ja nykyään hyvin usein eri työyhteisöissä otetaan Finlandia talven tavoitteeksi. Tällöin juuri keski-talvella saadaan riemukas yhteisretki mahdollisine lisäohjelmineen, ja tulee vielä reilusti kuntoiltua ja ulkoiltua. Tällaisen tapahtuman päätavoite tulee aluksi olla omien rajojen ja oman kunnon parantaminen. Siis jokainen hiihtäköön oman kuntonsa mukaan - ei muiden vauhtia repien”, Järvinen sanoo ja toivottaa hyvää hiihtotalvea kaikille.Treenivinkki: Vaihtele vauhteja ja muista yhä monipuolisuus

Kun lumitilanne sallii hiihtämisen vain lyhyellä lenkillä, kannattaa yhä pitää harjoittelu monipuolisena. Pelkkä hiihtäminen jumiuttaa, muistuttaa maastohiihtomaajoukkueen valmentaja Jussi Piirainen. Hän kannustaakin muistamaan jalkaisin tehtävät lenkit sekä viikoittaiset kuntopiirit.

”Hiihtoharjoittelussa kannattaa keskittyä ylävartaloon ja tekniikkaan, rauhallisemmat lenkit on hyvä tehdä jalkaisin vielä alkutalvesta. Kun päästään parempiin olosuhteisiin ja pidemmille lenkeille, kannattaa lisätä määrää ja tehdä rauhalliset lenkit suksilla. Jalkalenkkejä ei silloinkaan kannata unohtaa”, Piirainen sanoo Finlandiaan tähtääville.

Monipuolisuuden muistamisen lisäksi Piirainen kannustaa vaihtelemaan harjoitusvauhteja ladulla. ”Hyvä olisi kerran viikossa hiihtää kovempaa, ettei aina menisi samaa vauhtia.

Vauhdikkaammalla lenkillä 20-40 minuutin osa lenkistä voi olla VK-vauhtia. Ylävartalolle taas 1-1,5 tunnin lenkki voisi sisältää viisi viiden minuutin tasatyöntöpätkää vähän reippaammalla vauhdilla. Pitkät harjoitukset ovat sitten 1,5-2 tunnista pidempään, riippuen siitä mikä itse kenellekin on se normaalilenkki”, Piirainen sanoo.Yksi meistä: Tuula Skinnari

Lahtelainen Tuula Skinnari on Finlandia-hiihdon monipuolinen konkari. Hän on hiihtänyt Finlandiaa 20 vuotta sitten ja lahtelaisena ollut hiihdon parissa jo vuosikymmeniä.

Salpausselän kisoissa ja Finlandiassa talkootyöt ovatkin olleet mieleisiä. ”Viime vuosina olen ollut kisakansliassa, mutta aiemmin olen ollut järjestyksenvalvonnassa”, Skinnari kertoo työtehtävistään. Kisakanslian porukka on tullut vuosien mittaan tutuksi. Joukossa on eri ammattikunnan edustajia ja osa Skinnarin tavoin jo eläkkeellä. Skinnari viihtyy kotipaikkakuntansa urheilutapahtumien talkootöissä myös jalkapallon ja jääkiekon parissa.

Mutta mitä Finlandiasta on jäänyt parhaiten mieleen? ”En osaa eritellä, mutta kyllä Miedon ja Äiteen tapaamiset ovat tuntuneet kivalta.” Vapaa-ajallaan Skinnari ei enää itse hiihdä, mutta seuraa tiukasti hiihtoa ja muutakin urheilua.


Finlandia-hiihto ja Uusi Lahti –juoksu yhteistyössä

Finlandia-hiihto (25.-26.2.2012) ja Uusi Lahti -juoksu (27.5.2012) ovat yhteistyössä.

Osallistumalla molempiin voi voittaa mahtavia palkintoja. Sarjat ja matkat: N / M yleinen, hiihto perinteinen 50 km ja maraton N / M yleinen, hiihto perinteinen 32 km ja 1/2 maraton T / P alle 16-v, hiihto vapaa 20 km ja 1/4 maraton

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: www.finlandiahiihto.fi ja www.uusilahtijuoksu.fiFinlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 
12/2011

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Finlandia-hiihto toivottaa kaikille oikein Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2012.

Toimistomme on Joulun ja Uuden Vuoden aikaan suljettu.

23.-26.12. ja 30.12.-1.1.39. Finlandia-hiihdon järjestelyt hyvässä vauhdissa

Järjestelytoimikunnan puheenjohtajana toimiva Esko Saari kertoo hiihdon järjestelyjen olevan jo pitkällä. Tätä kirjoitettaessa vain lumi puuttuu. Hiihtoon on ilmoittautunut jo 4000 hiihtäjää ja lumen tultua uskomme ilmoittautumisten määrän lisääntyvän nopeasti. Kilpailureitti on sama kuin viime vuonna.

Muutoksia on tullut ainoastaan kilpailumuotoihin. Ensi vuoden hiihto hiihdetään kuten edellisenäkin vuonna Worldloppet-sarjaan kuuluvana pitkän matkan osakilpailuna. Lisäksi se on yksi FIS maraton-cupin osakilpailuista. Uutta ensi vuonna on se, että Suomessa hiihdetään pitkillä matkoilla oma SM-kilpailusarja.

Finlandia-hiihto on yksi osakilpailu tässä sarjassa seuraavat kolme vuotta. Muita muutoksia on mm. uudet kotisivut ja uusittu ilmoittautumisjärjestelmä. Samoin kun saamme kilpailijoilta sähköpostiosoitteet, niin tiedottaminen tulee kulkemaan sähköisesti.

Vuosittain tulemme julkaisemaan muutaman uutiskirjeen, jossa kerromme ajankohtaisia asioita missä järjestelyissä mennään. Hiihdon järjestelyissä on mukana yli 600 vapaaehtoista työntekijää. Latuasemien vastuut ovat annettu alueen urheiluseuroille ja järjestöille. Messilän asemasta vastaa Lahden Työväenhiihtäjät, Hälvälä aseman järjestää Lahden Suunnistajat-37, Orinkarkaus on HU-46:n salibandyjaoston vastuulla. Työtjärven aseman järjestelyistä vastaa Salpis, Heinsuo on HU:n oman talkooväen vastuulla ja Tapanila Lahden Kalevalla.

Hiihtostadionilla maalin muonitus on LHS:n naisjaostolla ja messuhallin varustehuolto Lahden Ahkeralla. Liikunnalla Työhön -väki vastaa saunahuollosta ja suksiparkista. Tienylitykset ovat Lammin Riistamiehillä, Lahden Suunnistajilla ja Hollolan Urheilijoiden yleisurheilijoilla. Ruokapuolen pitkällä kokemuksella hoitaa Jukka Klinga.

Ensiavun latuasemilla ja stadionilla hoitaa Lahden sairaanhoitaja-opiskelijat. Kuten yllä olevasta huomaa, niin tällaisen massatapahtuman järjestelyt työllistävät monta seuraa Lahden alueella.

Esko Saari, järjestelytoimikunnan pj.


Ikineuvos Ilkka Saarinen, maratoonari ja hiihtäjä

Ilkka Saarinen Lahdesta ei vielä ensimmäiseen Finlandia-hiihtoon ilmoittautuessaan tiennyt, että tulisi osallistumaan kaikkiin. Niin pääsi käymään, ja hän toivoo kunnon ja terveyden riittävän vielä ainakin kahteen tulevaan hiihtoon, jotta saisi mittariin 40 Finlandia-osallistumista. 2012 hiihtoon hän onkin jo ilmoittautunut. ”Tavoitteena on vain selvitä läpi, neljässä tunnissa, jos hyvin menee”.

Ensimmäisen hiihdon Saarinen suoritti puusuksilla, jotka joskus jäätyivät reitin järviosuuksilla. Sijoitus oli 125:n paikkeilla, hän muistelee.

Ikimuistoisimpia hiihtokertoja on kaksi: kerran oli Hämeenlinnassa Katumajärven jäällä pelkkää vettä, kun lumet oli aurattu sivuun. Polvia myöten märkinä lähdettiin hiihtämään. Toinen muistoihin jäänyt hiihto aloitettiin aamun 30 asteen pakkasessa.

”Täytyy olla tyytyväinen, että olen ollut terveenä ja pystynyt hiihtämään”, toteaa 71-vuotias Saarinen. Hän harjoittelee hiihtoon sauvakävellen. Maraton-juoksu jäi 31 kerran jälkeen, 67-vuotiaana. Ensimmäisen maratonin hän juoksi 51-vuotiaana. Maratoneja ja Worldloppet-hiihtoja on kertynyt vuosien varrella, WL-hiihtoja Master-tittelin arvoisesti.Treenivinkki: Ota ohjelmaan pitkän matkan hiihtäjän erikoisharjoituksia

Kun Finlandiaan on pari kuukautta aikaa, kannattaa harjoittelussa yhä muistaa monipuolisuus pelkän hiihdon lisäksi. Monipuolisuuden lisäksi hiihtovalmentaja Mikko Virtanen suosittelee ottamaan ohjelmaan kaksi pitkän matkan hiihtäjän erikoisharjoitusta: pitkän vk-harjoituksen kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa sekä pitkäkestoisen tasatyöntöharjoituksen kerran viikossa.

”Pitkäkestoinen vauhtikestävyysharjoitus voi kestää toista tuntia, tuntikin on jo hyvä. Pitkäkestoisessa tasatyöntöharjoituksessa pyritään hiihtämään jopa 1,5-2 tuntia pelkkää tasatyöntöä, suht’ rauhallisella vauhdilla”, Virtanen sanoo.

Erikoisharjoitusten lisäksi Virtanen kannustaa käymään jonkun massahiihtotapahtuman jo ennen päätavoitetta Finlandiaa. ”Siinä saa tuntumaa kilpahiihtoon ja sopivaan alkuvauhtiin Finlandiaa ajatellen. Yksi testikilpailu olisi hyvä saada alle.”Lahden AMK saa Finlandiassa arvokasta kokemusta

Finlandia-hiihdossa ensiapupäivystystä hoitavat Lahden Ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijat. Vuosittain mukana on keskimäärin 70-110 sairaanhoitaja-/terveydenhoitajaopiskelijaa. Kahtena viimeisenä vuonna päivystystehtävissä on ollut vain viimeisen vuoden opiskelijoita. Lisäksi mukana on vuosittain 3-4 opettajaa. Yhteistyö sai alkunsa 2000-luvun alussa, jolloin Finlandia-hiihto tiedusteli yhteistyöhalukkuutta Lahden Ammattikorkeakoululta.

”Silloin eri koulutusalojen opiskelijat osallistuivat Finlandia- hiihtotapahtumaan osana omia opintojaan. Hyvästä kokeilusta kasvoi tiivis yhteistyö”, yhteistyöstä vastaavat Matleena Takaluoma ja Eveliina Kivinen Lahden Ammattikorkeakoulusta kertovat.

Takaluoma ja Kivinen sanovat yhteistyön antaneen opiskelijoille hienon mahdollisuuden osallistua suureen urheilutapahtumaan. Lisäksi tärkeää on ollut oppia ensiapuvalmiutta ja opittujen taitojen soveltamista käytännössä.

”Ensiapupäivystystä ajatellen tärkeää on ollut erittäin hyvä yhteistyö lääkärin kanssa.” Opiskelijoiden koulutus ensiapupäivystykseen käynnistyy jo joulukuun alussa, opiskelijoilla on vielä edessä useampi koulutuspäivä. Varsinaisina hiihtopäivinä asiakkaita ensiapupisteillä käy vaihtelevasti. ”Tyypillisimmät vammat ovat hiertymät, lihaskrampit, kaatumisten aiheuttamat vammat sekä uupumus. Vammojen laatuun ja kävijämääriin vaikuttaa muun muassa hiihtokeli ja sen myötä latujen kunnot”, Takaluoma ja Kivinen kertovat.

Muissa urheilutapahtumissa vastaavassa yhteistyössä Lahden AMK ei ole säännöllisesti ollut, mutta vuosien varrella muutamissa pienemmissä tapahtumissa on. ”Emme tarkoituksella hae muita ensiapupäivystystilaisuuksia, vaan olemme päätyneet siihen, että haluamme panostaa tähän yhteistyöhön.” Takaluoma ja Kivinen kehuvat, että Finlandiassa on aina hyvä ja rento urheilutapahtuman henki.

”Vapaaehtoistoimijoilla on hyvä me -henki. Kaikki olemme osaltamme tekemässä yhdessä tapahtumaa. Helmikuun Finlandiaan tilataan lunta, pikkupakkanen ja aurinkoinen ilma. Tehdään yhdessä onnistunut hiihtotapahtuma”, he toivovat.Finlandia-hiihtokoululainen Virve Valkeavuori-Kovanen jatkaa harjoituksia lumenpuutteesta huolestumatta

Virve Valkeavuori-Kovasen harjoittelusta kerrottiin viimeksi marraskuun uutiskirjeessä. Harjoittelu on sujunut hyvin ja hän on ehtinyt osallistua kaikkiin kertoihin.

Lumipula ei ole vaikeuttanut Virven harjoittelua: ” Sauvakävely-, sauvahölkkä- sekä sauvaloikka-treeniä voi hyvin tehdä ilman luntakin. Tietysti sitä lunta voisi jo sataa, jotta pääsisi itse lajiharjoittelun makuun.”

”Lämmin, mutta pirteä ja usein myös aurinkoinen syksy on ollut mitä parhainta oheisharjoittelun ja treenimotivaation kannalta. Tosin tämänhetkinen marraskuinen pimeys haastaa kyllä treenaamaan lähtemisessä, mutta palkitsee hyvällä ololla ja mielellä sen päättyessä, Virve sanoo.

Varsinaisia treenikertoja Virvelle on kertynyt viikossa viidestä kuuteen. Siihen sisältyy kuntosalia, sauvakävelyä ja päivittäinen venyttely kuuluu myös ohjelmaan. ”Mieheni onkin todennut, että minä venyttelen hänenkin puolestaan”.”Hiihto on hieno laji kun se on niin raakaa”

Finlandia-hiihdon ensikertalaisista nuorempaa päätä edustaa hollolalainen Miska Tervala, 14. Hän aikoo hiihtää vapaan tyylin 50 km matkan äitinsä kanssa, tavoitteena tietysti voittaa äiti.
– Yritän tulla hyvävoimaisena maaliin, en osaa muuta toivoa ja odottaa, kun en ole ennen Finlandiaa hiihtänyt, Miska toteaa.

Miska Tervala harjoittelee itsekseen ja isänsä kanssa. Hän aloitti hiihtoharrastuksen leikkimielisessä hiihtokoulussa runsaat viisi vuotta sitten. Sarjahiihdoista on kokemusta, myös Hopeasompa-koulusta.

Miskan muihin harrastuksiin kuuluvat hiihtosuunnistus ja koripallo, talvella päälajina hiihto ja kesäisin suunnistus. Hiihto on raaka päälaji, se vaatii paljon työtä, Miska tietää.Yksi meistä: Pasi Vehmasaho

Lahden Liikunnalla Työhön ry:n projektisihteeri hoitaa 39. Finlandia-hiihdossa ”saunamajurin” tehtäviä viidettä kertaa. Hän vastaa siitä, että saunoilla riittää virvokkeita ja yleinen siisteys ja järjestys säilyy. Ruuhkaisimpina aikoina hiki virtaa, mutta työ on mukavaa reippaan porukan kanssa.

”Tiimit molemmissa pisteissä koostuvat LiTy:n työnsuunnittelijoista ja työharjoittelijoista / työelämävalmennettavista. Väkeä miesten saunoilla on 3-4 henkilöä/sauna ja suksiparkissa parikymmentä. Naisten saunalla on kaksi työntekijää”, Vehmasaho kertoo.

Kansainvälisessa tapahtumassa kommelluksiltakaan ei vältytä. ”Pari vuotta sitten saksalainen nainen tuli saunomaan miesten puolelle. Huomasimme tämän vasta siinä vaiheessa, kun hän oli jo menossa suihkuun, joten emme katsoneet tarpeelliseksi ohjata henkilöä pois. Ketään ei asia onneksi tuntunut häiritsevän - ei saunojaa itseään tai miehiä. Toki normaalisti miesten saunat ovat tarkoitettu vain miehille”, Vehmasaho naurahtaa.Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 
1/2012Jääkarhuvakuutus näkyy 2012 mitalissa

Vuoden 2012 mitali pohjaa Finlandia-hiihdon alkuvuosiin 1970-luvulla. Finlandia syntyi, kun Suomeen haluttiin Vaasa-hiihdon kaltainen massahiihtotapahtuma. Silloiset urheilujohtajat päättivät aloittaa Finlandia-hiihdon vuonna 1973, mutta vielä tuolloin se jouduttiin lumen puutteen vuoksi perumaan.

Vuodesta 1974 lähtien Finlandia on järjestetty joka vuosi. Suomen luonnon olot olivat tuolloin varsin eksoottisessa maineessa Keski-Euroopassa: sikäläisillä oli tieto, ettei hiihto olisi turvallista jääkarhujen vuoksi. Silloiset johtajat ottivatkin jääkarhuvakuutuksen, jotta sattunut vahinko voitaisiin korvata. Perimätieto kertoo, että vakuutussumma oli hyvinkin alhainen.

Sittemmin on luovuttu kyseisestä vakuutuksesta. Tuon vanhan historian innoittamana Finlandia-hiihdon mitalin aiheena on suksilla oleva pakeneva karhu. Tällainen logo on ollut aikaisemminkin, josta sitä on nyt mukailtu uuden mitalin malliksi.

Mitali annetaan kaikille maaliin tulleille hiihtäjille. Mitalit toimittaa lahtelainen kultasepänliike E.A. Rasi Ky


Tilannekatsaus

Finlandia-hiihtoon on tällä hetkellä ilmoittautunut yhteensä 4518 hiihtäjää.


 
 
Ratamestarin raportti

Talvi saapui viimein lumen ja pakkasen muodossa Lahden seudulle ja myös rataryhmä on päässyt töihin. Loppiaisen jälkeen päästiin ajamaan ensimmäiset pohjat moottorikelkalla rengasjyrän kanssa ja menneen viikonlopun lumet ajettiin kahteen kertaan tampparin kanssa lähes koko reitti(lahden alueella lunta tuli n. 30cm)...ensin suojakeli alle ja sitten pakkanen (-15 parhaimmilllaan) kovetti pohjan ja nyt voidaan odotella sitten lisää lumia tulevaksi.

Jos on myrskyt aiheuttaneet ylimääräistä hommaa sähköyhtiöille, sitä myöskin on tullut latupohjille. Kaatuneita ja räjähtäneitä (menevät metrin korkeudelta poikki ja näyttää kuin olisi runko räjähtänyt) puita on Hälvälän alueella ollut useampaan otteeseen mutta kiitos Puolustusvoimien avun siitä selvittiin toistaiseksi eroon nopealla aikataululla.

Lisää lunta on luvassa lähipäivinä joten treenikilometrejä on luvassa hiihtäjille ja pohjaustunteja ratamestarille ja latukonekuskeille.....

Jukka Lehtinen
Ratamestari 2012
Finlandia hiihtoIkineuvos Antti Eskola: Finlandia-muistoja on niin paljon, ettei kaikkia muistakaan!

Antti Eskola Lammilta ilmoittautui ensimmäiseen Finlandia-hiihtoon nuoremman kaverinsa (joka on myös hiihtänyt kaikki Finlandiat) yllyttämänä, sattumalta. ”Kauhistelin aluksi pitkää matkaa, mutta yllytyshulluna päätin lähteä mukaan.”

Ensimmäinen hiihto mentiin puusuksilla, vain muutamilla oli muovisukset. Seuraavassa hiihdossa jo puolella oli muoviset sukset alla, ja sittemmin puusukset jäivät vähemmistöön. Eskolan mielestä muovisukset ovat paremmat, eivät katkeile hiihtäjien ruuhkassa.

”80-luku oli loistavaa aikaa Finlandia-hiihdossa, myös se kun Hämeenlinnan Katumajärven jäältä lähti toistakymmentä tuhatta hiihtäjää. Erityisesti ovat jääneet mieleen neljäs hiihto, kun jää oli veden vallassa, ja vuosi 1987 kun oli kova pakkanen”, Antti Eskola muistelee.

Neljäskymmenes Finlandia-hiihto lähestyy, mutta Antti Eskolalla ei ole kummempaa tavoitetta kuin mennä hiihto kerrallaan. Konkari neuvoo nuorempia hiihtäjiä muistamaan erityisesti juomisen ja hitaan lähdön. Kun aikatauluttaa etenemisvauhdin omien kykyjensä mukaan, eivät reitin viimeiset kilometrit ole raskaita.Treenivinkki: Vältä pakkopullaa!

Hiihdosta pitää nauttia, evästää muun muassa Krista Lähteenmäkeä valmentava Matti Haavisto Finlandiaan valmistautuvia viimeisille viikoille ennen h-hetkeä. Haavisto suosittaa välttämään tilannetta, että on harjoitellut itsensä väsyksiin.

”Hiihto ei saa alkaa tuntumaan "pakkopullalta", vaan siitä pitää nauttia. Pyri hiihtämään hyvissä olosuhteissa ja hyvin toimivilla välineillä”, Haavisto sanoo.

Sen lisäksi on edelleen tärkeää harjoitella monipuolisesti. Hyvät hiihtokelit saattavat houkutella satsaamaan pelkkään hiihtoon, mutta tärkeää olisi pitää palauttavat juoksu- tai juoksu-kävely-lenkit ohjelmassa kerran viikossa. Muuten 4 ja 3 viikkoa ennen Finlandiaa voi harjoitella määrällisesti vielä aika paljon.

”4 viikkoa ennen tapahtumaa voisi olla 1-2 VK-harjoitusta. Ensimmäinen voisi olla yhtämittainen pidempi, "rento" VK-vauhti, kestoltaan 1.00-1.20 tuntia. Toinen VK-harjoitus voisi olla esim. 10 min VK1 -alueella ja sitten 3 x 5 min lähellä anaerobista kynnystä/5 min palautuksella. Viikkoon pitää myös sisällyttää yksi pitkä, rauhallinen noin 3-4 tunnin lenkki”, Haavisto vinkkaa.

Kolme viikkoa ennen tapahtumaa ohjelmassa olisi yksi VK-harjoitus kestoltaan 45-60 minuuttia, jossa alku hiihdetään rennosti ja viimeinen 10 minuuttia lähellä anaerobista kynnystä. Silloinkin ohjelmassa voi olla yksi pitkä lenkki sekä 1-2 lajivoimaharjoitusta.

”Lajivoimaharjoitus voi olla esimerkiksi tasatyönnöt 10 x 3 min reippaasti/3min palautuksella vaihtelevaan maastoon.”Kaksi viikkoa ennen tapahtumaa harjoitusmäärät laskevat. ”Muista lihashuolto ja palauttava JK. Edelleen yksi VK-harjoitus 30-45 min, josta lopun voi tulla reippaammin.

Viikon pitkäksi harjoitukseksi riittää 2.30-3.00 tuntia. Siihen harjoitukseen voi sisällyttää myös lajivoimaosion, vaikkapa tasatyöntö 30-45 minuuttia”, Haavisto sanoo.Yksi meistä: Eija Mielonen

Messilän latuaseman viestintävastaava Eija Mielonen on hoitanut tehtävää Lahden Työväen hiihtäjien kautta jo 2000-luvun alusta. Muutama vuosi oli taukoa, kun lunta ei riittänyt Hollolan kk:lle asti.

Tehtäviin kuuluu pitää yhteyttä maaliin sekä lähellä oleviin latuasemiin. Eija Mielonen ilmoittaa muun muassa, milloin kärki (miehet / naiset) on ohittanut aseman ja kuinka monta hiihtäjää ohitti aseman päivän aikana.

Eija Mielonen pitää työstään latuasemalla kovasti. Suuren tapahtuman tunnelma on hänestä ihana ja kaikki työntekijöistä kilpailijoihin ovat hyväntuulisia.

” Parasta on tunne sen jälkeen kun kärki on ohittanut Messilän ja olen onnistunut hoitamaan yhden osa-alueen tehtävästäni hyvin. Vaikka olen ollut viestintävastaava monta vuotta on kärjen odottamisen jännitys aina yhtä suuri, verrattavissa urheilusuorituksen jännitykseen.”

” Mieleenpainuvin kommellus oli kun kerran unohdin tehtävää koskevat tärkeät paperit kotia. Kärjen tuloon oli sen verran vähän aikaa ettei papereita ehtinyt hakea. Silloin tuli paniikki mutta siitäkin selvittiin hyvin.”Suunnistajan Kauppa satsaa laatuun ja osaavaan henkilökuntaan

Suunnistajan Kauppa on tehnyt Finlandian kanssa yhteistyötä jo vuoden 1989 Kuutamo-Finlandiasta lähtien. Myöhemmin Suunnistajan Kauppa otti vastuulleen koko Finlandia-hiihdon tuoteperheen.

”On hienoa olla mukana maamme merkittävimmässä hiihtotapahtumassa. Tapahtuma on jälleen viime vuosina kehittynyt hienosti. Olihan viime keväänä myös pääministeri todistamassa lähtöä. Finlandia-hiihdossa on hauska havaita myös Itä-Euroopan nousu. Aikoinaan sikäläiset hiihtäjät tulivat resuisissa varusteissa, nyt heidät erottaa suomalaisista lähinnä siitä, että heillä on päällään ja allaan vain parasta”, toimitusjohtaja Jukka Westerlund sanoo.

Westerlund sanoo Suunnistajan Kaupan pyrkineen aina panostamaan henkilökuntaansa. Tavoitteena on, että henkilökunnalla on riittävä tietotaito ja asiakkaita pystytään palvelemaan mahdollisemman monella kielellä. Finlandiassa myydään Finlandia-tuotteita, joissa Westerlundin mukaan on oltava uutta joka vuosi. Suunnistajan Kaupan kannalta tapahtumavuosissa ei ole ollut juurikaan eroja.

”Nykyinen ison teltan järjestely on hieno. Hiihdon jälkeen hiihtäjät kokoontuvat yhteen tilaan syömään ja rentoutumaan. Parhaat hetket ovat niitä, jolloin olemme saaneet seurata Janne Ahosen mäkihyppyjä arvokisoissa ravintolateltan screeniltä”, Westerlund muistaa.

Suunnistajan Kauppa on viime vuodet panostanut enemmän ja enemmän omiin tuotteisiin.

”Meille mikään ei ole niin tärkeätä kuin tarjota asiakkaillemme parasta kilpailukykyiseen hintaan.”

Westerlundin mukaan Finlandia-hiihto ja suunnistus kulkevat samoja latuja. Nuoriin pitää panostaa, mutta yleensä vasta varttuneemmalla iällä on aikaa itselle.

”Suunnistuksen ja Finlandia-hiihdon ikäjakauma on suurin piirtein samanlainen. Haasteena on se, että osaamme tarjota asiakkaillemme, hiihtäjille ja suunnistajille moderneja tapahtumia, joissa itse suoritus on kuten ennen, mutta sen ohessa tarjotaan se kaikki arkielämästä tieto väliaikoineen ja reittipiirroksineen”, sanoo Westerlund, jolle hiihto on mieluinen ja läheinen tapa liikkua.

Tulevasta Finlandiasta Westerlund odottaa hieman edellisvuotta parempaa.24 tuntia - Hiihtoa, hikeä & Hollywoodia

Teemu Virtanen on tuttu televisiosta, radiosta ja lehtien palstoilta, mutta myös hiihtoladuilta. 24 tunnin hiihdon ME syntyi Teemun neljännellä yrityksellä ja kirjataan nyt lukemin 433,459 kilometriä.

24 tuntia on kirja Teemu Virtasen värikkäästä matkasta hiihdon ME-mieheksi. Tarina vaiheista, joissa lupaava hiihto-ura vaihtui viestinnän opintoihin Yhdysvalloissa ja viihdemaailma vei miehen mennessään. Arnold Schwarzeneggerin, James Cameronin, Kissin ja Steven Spielbergin kaltaisten tähtien seassa Teemu loi merkittävän viihdetoimittajan uran Hollywoodissa.

Tapahtumarikkaiden vaiheiden jälkeen Teemu palasi hiihdon pariin nimenomaan Finlandiassa ja on sen jälkeen taistellut 10 vuoden ajan kärkisijoista lukuisissa massahiihdoissa. Myös tänä vuonna Teemu nähdään mukana Finlandian kiihkeässä tunnelmassa.

24 tuntia -kirja on myynnissä kirjakaupoissa maaliskuun alussa 29 euron hintaan.

Finlandia-hiihto tarjoaa kirjan tapahtumaan osallistuville 20 euron tarjoushintaan. Hiihtäjät voivat tilata kirjan myös ennakkoon tarjouskoodilla "Finlandia".

Lisätiedot ja ennakkotilaukset: kalle.kotiranta@fitra.fi, 040 502 2786, www.fitra.fi.Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 
2 / 2012

Helmikuun Uutiskirjeemme.Reilu kaksi viikkoa H-hetkeen

Järjestelyt ovat Finlandia-hiihdossa edenneet hyvässä aikataulussa. Talkoolaislista ovat täyttymässä ja 600 talkoolaista valmiina palvelemaan hiihtäjiä jo 39.kerran. Lumi ja pakkaset tulivat juuri oikealla hetkellä, kuukausi ennen kilpailuja.

Latumestari on ajanut latupohjia jo viidesti ja pohjat ovat jäätyneet näillä pakkasilla hyvin. Täytyy toivoa, että hiihtoaamuna olisi 10 astetta pakkasta, jotta ladut kestäisivät hiihtäjien rynnistyksen.
Muonitusta varten on varattu mm. 600 kg suolakurkkuja, 200 kg banaaneita, 240 kg rusinoita ja 5 kg lihalientä ja 150 kg appelsiineja. Tapanilan asemalla on tänäkin vuonna tarjolla olutta piristykseksi. Kaikki on myös niiltä osin kunnossa.

Messukeskuksen rakennustyömaa aiheuttaa meille hieman ahtautta, sillä messuhalliin meno tulee tapahtumaan Suurhallin läpi, mutta toivotaan, että kaikki sujuu hyvin sulassa sovussa kiireisten hiihtäjien kanssa. Kisakanslia toimii hiihtostadionin katsomon alla vanhassa tutussa paikassa. Kilpailijoiden ja yleisön ruokahuolto pelaa Suurhallin ja Stadionin katsomon välisessä teltassa, jossa toimii myös suksiparkki ja suksihuolto.

Kisakauppa toimii myös teltassa. Teltta tullaan lämmittämään Versowoodin pelletillä.

Pysäköintitilaa ei stadionalueella ole liikaa, jotenka pyydämme mahdollisimman monen hiihtäjän tulevan julkisilla kulkuvälineillä tai kaverin tuomana, jotta oman auton pysäköinti ei tuota vaikeuksia.

Tällä hetkellä ilmoittautuneita on reilut 5000.

Olemme valmiit ottamaan kilpailijat vastaan Lahteen, tervetuloa.

Järjestelytoimikunta
Esko Saari puheenjohtajaYksi meistä: Auvo Vilkman

Auvo Vilkman on ollut Finlandia-hiihdon maalialueella toimitsijana alusta asti. ”Olin Salpausselän kisojen ajanotossa jo 60-luvulla ja tein töitä myös muissa Hiihtoseuran kisoissa. Sama porukka siirtyi sitten 70-luvulla Finlandia-hiihtoon”, Auvo Vilkman kertoo. ”Meitä alkuperäisiä ei ole enää monta mukana.”

Ennen sähköisen ajanoton tuloa Vilkman vastasi käsiajanotosta. Nykyisin hän varmistaa sähköisen ajanoton onnistumisen lähtöalueen kellomiehenä ja maalissa 20 parhaan hiihtäjän listaamisella. Toiminta on muuttunut suuresti ajanoton sähköistyttyä.

Vilkmanin mieleen on painunut tapaus kun ajanottolappuja syötettiin koneelle asuntovaunussa ja lappuja tuli eri porteilta. ”Laput saattoivat mennä ristiin ja hiihtäjien tulojärjestys sekoittui. Eräs hyvin korkean aseman päällikkö sitten piti meteliä ja soitteli useamman kerran perään, kun hänen vaimonsa sijoitus ei vastannut miehen käsitystä. Se huvitti”, Vilkman kertoilee.

Auvo Vilkmanista parasta on vuosien myötä tutuksi tullut hyvä talkooporukka. Näillä tiedoilla hänet nähdään tänäkin vuonna Finlandian maalialueella.


"Vesihiihto"
Ikineuvos Tuomo Tarvaisen tulostavoite näille lumille: Terveenä perille

”Ensimmäiseen Finlandia-hiihtoon alettiin keräämään porukkaa silloisesta työpaikastani ja koska olin joskus hiihtänyt yli 30 km matkoja , täytyihän sitä lähteä kokeilemaan, pystyykö sitä hiihtämään yli 75 km”, muistelee ikineuvos Tuomo Tarvainen.

Kun Tarvainen oli hiihtänyt ensimmäisen Finlandiansa jokseenkin kunnialla läpi, oli miltei sama ryhmä lähdössä taas seuraavaan. Eihän hyvin alkanutta putkea voinut katkaista, kun ei mitään sairauksiakaan eikä kremppoja osunut hiihdon aikaan.

Tarvaisen mieleen on jäänyt erityisesti ”vesihiihto”: ” se oli tuskallisin kokemus, kun oli hiihtänyt Hämeenlinnasta Lammille märissä varusteissa ja yritti nuotiolla lämmittää ja kuivata sukkia ja hiihtokenkiä. Jatkaessani matkaa märissä varusteissa iski kramppi ensin toiseen reiteen ja kohta perään myöskin toiseen. Hiihto jatkui suurin piirtein samanlaisessa asennossa kuin nykyisin näemme "Munamiehen" esiintyvän Putous-ohjelmassa. Kunhan taasen sai lämmön palaamaan jalkoihin matka taittui ja hengissä selvisin Lahti-kaupunkiin.

”Nykyisille ja uusille hiihtäjille Tuomo Tarvainen antaa saman ohjeen kuin muutkin Ikineuvokset: hiihtäkää hitaasti kiiruhtaen. Ei matka tapa, vaan aika.Finlandia-hiihto ja Sulkavan Suursoudut yhteistyöhön

Suomen suurin massahiihtotapahtuma Finlandia-hiihto ja Suomen suurin soututapahtuma Sulkavan Suursoudut ovat lähteneet yhteistyön tielle. Uskomme kumpikin, että meillä on paljon yhteisiä hiihtäjiä ja soutajia, joille markkinointia voidaan suunnata. Yhteistyömme liittyy mainosvaihtoon ja esittelypaikkojen vaihtoon tapahtumien aikana. Neuvottelussa oli muka piäsoutaja Erkki Kinnunen ja Finlandiasta pääsihteeri Tiina Hernesniemi sekä markkinointipäällikkö Matti Haapoja. Sulkavan Suursoudut järjestetään 45.kerran 5.-8.7.2012.

Finlandia-hiihto tekee muidenkin tapahtumajärjestäjien kanssa yhteistyötä, joista mainitaan Pirkan Hiihto/Pirkankierros Tampereelle, Helsinki Citymaraton Helsingissä, suunnistuksen FIN-5 Teuva, Jukolan viesti Vantaalla, Suunnistuksen MM-kisat Vuokatissa, Uusi Lahti juoksu Lahdessa, Forssan Suviyö, 24 tunnin hiihto Vierumäellä. Paavo Nurmi maraton Turussa.Intersport satsaa maastohiihtoon monella taholla

Intersport on ollut Finlandian yhteistyökumppanina 2000-luvun puolivälistä lähtien, jolloin Intersport näki Finlandian merkittävänä suomalaisten liikuttajana. ”Olemme mukana ihmisten liikuntaharrastuksissa monella tasolla niin kuin Finlandian hiihtäjätkin. Tapahtuma tukee hyvin missiotamme, joka on ’Hyvää oloa liikunnasta’”, Intersport Finland Oy:n markkinointipäällikkö Mika Naaralainen kertoo.

Finlandian lisäksi Intersport on mukana muutamissa massatapahtumissa erilaisissa yhteyksissä, kuten Jukolassa, Helsinki Cupissa ja Naisten Kympissä. Naaralainen tietää jo, mitä 25.-26. helmikuuta käytävästä tapahtumasta odottaa: ”Odotamme, että Finlandia on jälleen ilonen hiihtokansan tapahtuma, joka toteuttaa myös sloganiamme ’Sport to the People’.” Naaralainen kertoo, että Intersportille maastohiihto on yksi fokuskategorioista, johon resursseja satsataan monella taholla. ”Hiihto on monipuolinen liikuntamuoto, joka kuuluu tällä hetkellä niin nuorten kuin varttuneimpienkin suosikkilajeihin.”

Naaralainen uskoo tapahtuman monipuolistumisen ja erilaisten matkavaihtoehtojen madaltavan kynnystä lähteä mukaan hiihtämään. ”Monen tasoiset vaihtoehdot eri ryhmille tukevat hyvin tätä mahdollisuutta. On saatava ihmiset tiedostamaan nämä kaikki osallistumisvaihtoehdot”, Naaralainen sanoo. Minkälaisia terveisiä lähetät Finlandiaan valmistautuville? ”Iloisia kilometrejä kaikille hiihtäjille, nauttikaa jokaisesta työnnöstä ja potkusta!

Me Intersportissa voimme osaltamme auttaa sinua tekemään oikeita varustevalintoja, jotta voisit nauttia suorituksesta.”Treenivinkki: Talvi on parhaimmillaan, nauti hiihdosta!

Maastohiihdon B-maajoukkueen valmentaja Ilkka Jarva kannustaa Finlandiaan valmistautuvia nauttimaan vielä 2-3 viikkoa ennen h-hetkeä Suomen talvesta hiihtämällä paljon. ”Vielä kerkeää ja kannattaa treenata, kelit ovat parhaimmillaan pakkasten lauhduttua. Kun olosuhteet ovat hyvät, kannattaa nimenomaan hiihtää.

Jos pääsee hiihtämään kolme kertaa viikossa, lenkeistä kaksi voisi olla pitkää ja yksi kova. Pitkä, rauhallinen lenkki voisi olla kolmesta neljään tuntiin”, Jarva kannustaa tavoitteellisesti harjoittelevia kuntoilijoita. Vaikka hän kannustaakin hiihtämään vielä paljon ennen viimeisen viikon valmistautumista, pelkkää hiihtoa ei harjoittelun kannattaisi olla.

”Kannattaa käydä juoksemassa ja tehdä kuntopiiriäkin, sitä ei kannata lopettaa”, Jarva sanoo.Finlandia-hiihtokoululainen harjoittelee vapaalle: valitsinko oikean tyylin sittenkään?

Hollolan Urheilijoiden järjestämään Finlandia-hiihtokouluun osallistuva Virve Valkeavuori-Kovanen myöntää jo jännittävänsä tulevaa koitosta. Hiihtoa hän on päässyt harjoittelemaan lumen tultua, 100 kilometriä on takana, mutta sairastelu on veloittanut yhteisharjoituksiin osallistumista.

”Tekniikka on ehkä kaikkein haastavinta tässä vaiheessa, perinteinen hiihto on ihan eri laji kuin vapaa”, Virpi toteaa. Voiteluunkin on kiinnitettävä erityishuomiota. Virve Valkeavuori-Kovanen toivoo ehtivänsä tehdä vielä muutaman hiihtolenkin Finlandia-urakan pohjaksi.

”Toivon mukaan pääsen lähtöviivalle ja sieltä maaliin saakka”, Virve toteaa tässä vaiheessa.Finlandia-hiihdon palvelut 2012

Hiihtäjille on urheilukeskuksessa seuraavia palveluja.

Numeroiden haku tapahtuu rapun 4 kautta juoksuratatasolla olevasta kilpailukansliasta. Siellä myös tapahtuu jälki-ilmoittautuminen. Juoksuratatasolla on myös eri yhteistyökumppanien esittelytiloja.

Maalissa miesten saunat ovat mäkikatsomon saunatiloissa, naisten sauna 25.2. on uimahallilla ja 26.2. Suurhallin Jari-saunalla. Ikineuvosten sauna on 25.2. Jari-saunalla.

Hiihtäjien ruokailu tapahtuu pihassa olevassa teltassa, jossa on myös Suunnistajan kauppa, NRJ;n musiikkipiste, Lahden postimerkkikerhon myyntipiste, Enervit-myyntipiste, Traxmeetin sykemittaripiste. Teltassa lämpö tulee Versowoodin pelletillä ja ravintolan hoitaa Casseli. Hiihtäjien ravintola on Ruokamiesten ja LHS:n naisosaston hallussa.

Suksiparkki sijaitsee teltan mäkistadionin puoleisessa päädyssä. Intersport teltta on myyntipisteineen piha-alueella ja siellä on myös Startin maksullinen voidepalvelupiste.

Urheilukeskuksen parkkitilat ovat rajalliset. Lähialueen parkkipaikkojen kartta alla.Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 
3 / 2012Tervetuloa Finlandia-hiihtoon

Onnittelen Sinua että olet tulossa Finlandia-hiihtoon 2012. Uskon tapahtuman olevan elämys, hiihdätpä tänä vuonna ensimmäistä kertaa tai olet jo kokenut hiihtäjämme. Säänmukainen vaatetus ja kuntoosi sopiva vauhti antaa Sinulle
kaikki avaimet miellyttävään kokemukseen Salpausselän laduilla.

Latujen ja huollon suhteen olemme paremmin valmistautuneita kuin ennen.
Olemme tarkkaan tutkineet palavereissamme edellisen vuoden palautteet ja
Pyrimme ottamaan opiksemme menneistä hiihdoista. Myös meidän järjestäjien
etu on tyytyväinen hiihtäjä joka tulee hiihtämään Finlandia-hiihdon myös uudelleen. Kaikki henkilökuntamme ja vapaaehtoiset työntekijämme saa-
vat sisäisissä koulutuksissamme avaimet ja mallin ystävälliseen ja hiihtäjäkeskeiseen palveluun. Asenteemme on, että asiakkaamme on aina oikeassa.

Lopuksi haluan toivottaa kaikille hiihtäjille antoisaa hiihtopäivää ja malttia ladulle. Suomen suurin massahiihtotapahtuma on kokemisen arvoinen
Tapahtuma ja säilyy mielessä pitkään.

Tervetuloa
Juha Viljamaa
Finlandia-hiihdon PuheenjohtajaYksi meistä: Salla Ojala huolehtii Finlandian rahaliikenteestä

Salla Ojala tuli Finlandia-hiihdon talkoisiin vuonna 2002 puolisonsa kautta, joka on organisaatiossa jo usean vuoden ajan. Salla Ojalan toimii pääkassana, eli hän huolehtii hiihdon aikana käteisrahaliikenteestä.
”Aina on mukavaa tavata kisassa palkitut henkilöt, kun käymme läpi heidän saavuttamansa palkinnot”, Salla Ojala toteaa tehtävänsä parhaista puolista.
Haasteita ei juurikaan tehtävissä synny, kun on vuosien rutiini takana. Talkoolaiset puhaltavat yhteen hiileen ja heitä on mukava tavata, Salla Ojala kiittelee.
”Matkan varrelle mahtuu paljon erilaisia kommelluksia, sattumuksia ja tapahtumia. Välillä täytyy nauraa itselleen ja välillä toisillekin. Kaiken kaikkiaan päällimmäisenä mielessä on koko talkoolaisorganisaatio ja sen toiminta, kuinka vuodesta toiseen hommat hoituu hymyssä suin, satoi tai paistoi.”Ikineuvos Mauri Peräinen: Ensimmäiseen Finlandiaan tuli vain lähdettyä

Lahtelainen ikineuvos Mauri Peräinen on ilmoittautunut tämän vuoden Finlandiaan jo kesällä. ”Enää ei ole aika- tai muita tavoitteita, kun vauhti on iän myötä hiljentynyt, kunhan hiihtelen ja nautiskelen.”
Ensimmäisessä Finlandiassa Mauri Peräisellä meni takkuisesti, kun ei ollut pitkän matkan hiihdoista kokemusta, mutta siitä sai vain intoa seuraaviin tapahtumiin, on hiihdettävä toisella tavalla. Jäätiköllä hiihtäessä taas meni liukkaasti, Peräinen muistelee.
”Kerran meni sauva poikki heti lähdössä, kun valokuvaajan salaman välähdettyä hiihtäjät ottivat varaslähdön ja minulla ei ollut suksiakaan jalassa siinä hötäkässä. Toinen sauva katkesi Tapanilassa, mutta onneksi sain kaverilta varasauvat”, Peräinen kertoilee.
Uusille Finlandia-hiihtäjille Peräinen toivottaakin malttia, etteivät välineet mene rikki.


Ratamestarin terveiset

Jälleen lähestyy H-hetki ratamestarin osalta. Toiseksi viimeistä viikkoa viedään ja parin viikon pakkasjakson jälkeen on päästy taas ladun ajon makuun tiistain lumisateiden jälkeen. Reitti on ajettu kokonaan Hollolan puolen osalta eilen keskiviikkona ja nyt torstaina tulevat myös Lahden puolen väylistä loputkin taas ajettua.
Pikkuhiljaa aletaan tehdä parkkipaikkoja auraamalla eri latuasemille ja raivuut puiden osalta jatkuvat maastossa koko ajan reitin osalta.Sunnuntaiksi on luvattu jälleen isompaa lumisadetta ja toivottavasti sen jälkeen tulee vielä reilumpaa (yli -10) pakkasjaksoa jotta nämäkin lumisateen lumet kovettuvat kunnolla itse hiihtoviikonloppuun!
Terveisin Jukka LehtinenRadio NRJ kokee ja jakaa Finlandian fiilistä

Finlandian mediakumppani NRJ on yksi Suomen suurimmista kaupallisista radiokanavista tavoittaen 901 000 radiokuuntelijaa viikoittain. NRJ mediaympäristöön kuuluu vahvasti myös digitaalinen sisältö, niin kanavan omilla nettisivuilla kuin sosiaalisen median yhteisöpalveluissakin. Lisäksi NRJ vaikuttaa ympäri vuoden erilaisissa tapahtumissa ja tempauksissa, joista yksi siis on Finlandia-hiihto. Yhteistyö sai alkunsa leikkimielisestä haasteesta.
”Kaikki alkoi ennen viime vuoden Finlandiaa minun ja toimitusjohtajamme Antti Pakkalan leikkimielisestä haasteesta, että lähdetään hiihtämään Finlandia. Saimme silloin kerättyä meiltä kuuden hengen joukkueen, joista yksi oli iltapäiväjuontajamme Tuija Pehkonen. Tuija ei ollut juurikaan hiihtänyt aikaisemmin, joten alkoi ohjelmassaan seurata valmistautumista Finlandiaan. Ohjelmasisältö sai kuuntelijoilta todella hyvän vastaanoton”, NRJ:n myyntijohtaja Petri Tervala kertoo.
Edellisvuoden Finlandian jälkeen Tervala otti yhteyttä Finlandia-hiihdon Matti Haapojaan. Keskustelujen pohjalta löytyi helposti sävel ja sapluuna syvemmälle yhteistyölle. Finlandialle NRJ tuo erinomaisen markkinointikanavan nuorten aikuisten tavoittamiseen.
”Finlandiassa mukana olo on meille luontevaa. Liikunta, terveys ja hyvä olo ovat aiheina yksi kuuntelijoidemme suurimmista kiinnostuksen kohteista. Meille on hyvin luontevaa käsitellä näitä aiheita ohjelmissamme ja samalla olla mukana auttamassa Finlandia –hiihdon suosion kasvattamisessa nuorten aikuisten keskuudessa”, Tervala sanoo.
Finlandiaan Tervala sai kosketuksensa jo lapsuudessaan, sillä hänen vanhempansa ovat olleet Finlandian kuvioissa mukana. Itse hän kertoo juniorina pyörineensä myös latuasemilla, mutta viime vuoden Finlandia oli ensimmäinen itse hiihtäen koettu.
”Se oli mahtava kokemus! Fiilis oli omaa luokkaansa, Finlandia on mukava tapahtuma. Siellä oli viime vuonna rento ja hyvä fiilis. Järjestelyt oli toteutettu hienosti ja kaikki toimivat. Päätimme heti hiihdon jälkeen, että lähdetään seuraavana vuonna uudestaan hiihtämään”, Tervala kertoo.
Tällä kertaa NRJ:n edustusjoukkueessa on 50 henkilöä. Hiihtäjien rekrytointi on ollut yksi osa Finlandian näkymistä ja kuulumista NRJ:llä. Joukkueen jäsenet on nähtävissä nettisivuilla, josta löytyy myös jäsenten blogi hiihtoon valmistautumisesta sekä kuluttajakilpailu kuuntelijoille.
”Lisäksi olemme seuranneet Finlandiaa asiantuntijahaastatteluiden ja Finlandia organisaatioon kuuluvien ihmisten kuten ratamestarin yms. haastatteluiden kautta. Sitä jatketaan kisaviikonloppuun asti. Kisaviikonloppuna olemme läsnä näkyvyyselementein. Lisäksi tuotamme telttaan musiikkia. Muuten olemme osa hiihtojoukkoa, ja raportoimme kokemuksistamme sen jälkeen kuvin, videoin ja haastatteluin”, Tervala kertoo.
Tervala odottaa Finlandiasta aikaisemman kokemuksensa perusteella jälleen hienosti järjestettyä, hienoissa maisemissa käytävää, rentoa hiihtotapahtumaa. NRJ:n edustusjoukkueen hän toivoo pääsevän kunnialla ja hyvällä fiiliksellä maaliin. Samansuuntaisia terveisiä hän toivottaa muillekin.
”NRJ:n puolesta toivotamme kaikille mukavan rentoa hiihtotapahtumaa mukavassa säässä”, Tervala sanoo.
Tutustu NRJ:n Finlandia-sivuihin: www.nrj.fi/finlandiahiihto


TREENIVINKKI: Kevennä, mutta älä lopeta harjoittelua!

Viimeisellä viikolla Finlandiaan valmistautuvien kannattaa keventää harjoittelua, mutta lopettaa sitä ei kannata. Harjoittelua ei pidä lopettaa, ettei tule flegmaattiseksi, muistuttaa Vuokatin Urheiluakatemian valmentajana nykyään toimiva entinen maajoukkuevalmentaja Vesa Mäkipää.
”Lepopäiviä voi olla. Tärkeää on päästä Finlandiaan hyvin palautuneena”, Mäkipää sanoo.
Kevennetyn harjoittelun lisäksi paria päivää ennen h-hetkeä kannattaa keskittyä hiilihydraattien ja riittävään nesteen juomiseen.
”Lisäksi kannattaa tarkistaa ja huolehtia välineet, kuten sauvojen putket, remmit ja sommat, sukset ja suksien voitelu”, Mäkipää sanoo.
Henkistä valmistautumista voi tehdä vähän omaa hiihtoaan vaikkapa vauhdinjaon osalta suunnittelemalla. Kun kilpailuaamu sitten koittaa, rutiinit kannattaa pitää normaaleina. Jos aamulenkki ei ohjelmaan ole kuulunut, ei sitä kannata Finlandia-aamuna aloittaa.
”Silloin syödään normaali aamupala, noin 2,5-3 tuntia ennen starttia ja huolehditaan juomisesta. Nämä ovat kuitenkin yksilöllisiä asioita, kannattaa toimia omien kokemusten mukaan”, Mäkipää sanoo
.


Onnea matkaan, Finlandia-hiihtokoululainen Virve Valkeavuori-Kovanen!

Hollolan Urheilijoiden järjestämään Finlandia-hiihtokouluun osallistuva Virve Valkeavuori-Kovanen valmistautuu siis perinteisen tyylin matkalle, eikä vapaalle, kuten viime uutiskirjeessä virheellisesti mainittiin.Toivotamme koitokseen onnea ja palaamme tunnelmiin hiihdon jälkeen.
Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 
4 / 2012

 Arvoisat hiihtäjät ja toimitsijat

Jälleen on vietetty valtava massahiihtotapahtuma Salpausselän harjuilla.
Tämän tapahtuman tekivät mahdolliseksi tuhannet hiihtäjät ja kaikki sadat
vapaaehtoistyöntekijät.Toivon hiihtäjien saaneen antoisan viikonlopun ja
nauttineen ladulla olosta. Osallistuminen tällaiseen joukkohiihtoon jää
mieleen vuosiksi eteenpäin. Valokuvia löytyy nettisivuiltamme.

Kiitän niin hiihtäjiä kuin kaikkia vapaaehtoisia vuoden 2012 Finlandia-Hiihdon onnistumisesta.Teimme yhdessä positiivisen kuntoilutapahtuman.
Palataan asiaan taas ensi vuonna ja pidetään kuntoa yllä ympäri vuoden. Tervetuloa 40-vuotisjuhlahiihtoon myös teille jotka ette tänä vuonna päässeet tai ehtineet mukaan.


Juha Viljamaa
Finlandia-hiihdon Puheenjohtaja


Miesten kilpailuissa jännittävät loppuratkaisut, Shevtshenko naisten tuplavoittaja

Finlandia tarjosi tänä vuonna jännittäviä loppukirikamppailuja, sillä sekä perinteisen 50 kilometriä että vapaan 50 kilometriä ratkesivat kärkisijojen osalta vasta viime metreillä. Perinteisellä vuoden 2003 viidenkympin maailmanmestari Martin Koukal otti uran ensimmäisen FIS maratoncupin voiton, vapaalla Johan Gustafssonin kolmas yritys toi ensimmäisen Finlandian voiton.
Koukal on vahvempi vapaalla, mutta oli perinteiselläkin yksi Finlandian ennakkosuosikeista.
”Olen enemmän kuin onnellinen. Ensimmäinen maratoncupin voittoni merkitsee minulle paljon. Tulin viime viikonlopun jälkeen Otepäästä suoraan tänne ja olen saanut keskittyä kilpailuun viikon täällä hyvin. Hiihdin ilman pitoja. Jossain 40 kilometrin kohdalla olleissa nousuissa oli kyllä todella tuskaista, mutta tiesin, että ryhmässä pitää pysyä. Tiesin, että ratkaisut jäävät loppuun”, Koukal sanoi iloisena huoltojoukkojaan kiitellen.
Lauantaina paras suomalaismies oli voittotaistossa loppuun asti mukana ollut Antti Lampinen, joka sijoittui lopulta kuudenneksi.
”Pieni yllätys oli, että pysyin näin hyvin kärkiporukassa loppuun asti. Lopussa ajattelin vaan, että isken niin paljon kuin lähtee. Muilla siinä kuusikossa ei ollut pitoja kuin itsellä, niin ei loppusuoran tasatyöntöön sitten samalla lailla löytynyt kierroksia kuin muilla. Mutta hyvä näinkin”
Naisten kilpailu kulki molempina päivinä ukrainalaiskomennossa, kun Valentina Shevtshenko oli selvästi paras. Lauantaina paras suomalainen oli neljänneksi sijoittunut Liisa Anttila, sunnuntaina Shevtshenkon jälkeen toiseksi ylsi Sini Alusniemi.
”Pidän myös mäkisestä maastosta, latu oli oikein hyvä ja hyvin tehty. Tiesin koko ajan tilanteen muihin nähden ja hiihdin sen mukaan”, ukrainalainen sanoi lauantain ylivoimaisen voittonsa jälkeen.

Finlandian videohaastatteluja (Koukal, Lampinen, Anttila, Gustafsson): www.youtube.com/finlandiaskimarathon
Finlandian kuvia: http://www.facebook.com/finlandiahiihto?sk=photos
o

HUOM: Hiihtokuviasi voit tilata osoitteesta www.tapahtumakuvat.fi lähtönumerollasi ja sukunimelläsi.Miskan eka Finlandia muttei viimeinen!

Joulukuun uutiskirjeessä tutustuimme 14-vuotiaaseen Miska Tervalaan, joka suuntasi ensimmäiseen Finlandia-hiihtoon äitinsä kanssa. Miska lähti mukaan ihan rennolla mielellä, koska hänellä ei ollut kokemusta niin pitkästä matkasta eikä aikatavoitetta.
"Toki se vähän jänskätti, että kuinka jaksaa hiihtää viiskymppiä kun ei ole sellaista lenkkiäkään vielä hiihtänyt aiemmin", Miska toteaa.
"Alku oli rauhallista jonossa hiihtelyä ja just sopivaa matkavauhtia. Ajattelin, että vikat 15 km vois hiihtää kovempaa, jos voimia on. Ja Heinsuolta alotinkin ohitella porukkaa..oli tosi hauskaa kun sai selkiä kii."
Tapanilassa oli ensimmäinen heikko hetki, mutta lopun lähestyminen antoi fiilistä ja sisua jatkaa loppuun asti. Matkan varrella saatu kannustuskin siivitti matkaa. "Äiskälle puolen minsan tappio vähän jäi kaiveleen...". Loppuaikaa 3.05 voi sitten parannella ensi vuonna
.


Finlandia-hiihtokoululainen Virve: oli ilo hiihtää!!

Hollolan Urheilijoiden järjestämään Finlandia-hiihtokouluun osallistunut Virve Valkeavuori-Kovanen pääsi onnellisesti maaliin.Hän uskaltaa jo miettiä ensi vuoden hiihtoon osallistumista, kun kuitenkin vähän jäi hampaankoloon. ”Voi sanoa, että vaikeuksien kautta ensin lähtöviivalle ja sitten ilman mitään suurempia ongelmia, hymyssä suin maaliin.” Virve kiittelee hiihtokoulun järjestäjiä monipuolisista ohjeista ja harjoituksista. Kiitosta saavat myös kanssahiihtäjät, latuasemien talkoolaiset ja kaikki kannustajat ladun varrella.
Virve analysoi suoritustaan ja suuntaa katseet jo seuraavaan Finlandiaan: ”Hälvälän tankkauspaikalta pääsin hiihtämään omaa hiihtoani ja loput 15 - 20 km tulinkin jo reippaasti ja loppukirillekin riitti paukkuja. Eli jos ensi vuonna starttaan uudestaan, niin olen jo paljon kokeneempi, luottavaisempi ja rohkeampi sekä tiedän mm. miten lähdössä tulee toimia. Tekniikka pysyi melko hyvin hallussa koko matkan ajan ja jaksoin lykkiä tasatyöntöä tasaisilla osuuksilla.”Finlandia-hiihto | info@finlandiahiihto.fi | 03 816 813 | FAX 03 751 2079 | Urheilukeskus 15110 Lahti

 

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Finlandia-hiihto on voittoa tavoittelematon organisaatio. Osallistumismaksuista kertyneet saatavat (kulujen jälkeen) jaetaan tapahtumaa järjestävien urheiluseurojen, Lahden Hiihtoseuran ja Hollolan Urheilijat -46, kesken. Osallistumalla Finlandia-hiihtoon tuet suomalaista nuorisourheilua.