Finlandia-hiihto
42. FINLANDIA-HIIHTO
Uutiskirje 3
Kohti lumista talvea

Syksy jo pitkällä ja sää kääntymässä kohti talvea. Samoin me Finlandia-hiihdon järjestäjät olemme siirtäneet ajatuksemme kauden 2015 hiihdon järjestelyihin. Ensimmäinen järjestäytymiskokous on pidetty, ja organisaatiomme vastuuhenkilöt ovat kaikki jälleen mukana järjestelyissä. Viime talven huono lumitilanne ei ole lannistanut ketään. Uskomme, että kahta samanlaista talvea tuskin tulee ja toivomme ensitalveksi huomattavasti parempaa lumitilannetta.

Latumestarimme on ajanut latupohjat heinistä ja risuista tasaiseksi. Samoin latu-uria on jälleen loppupään osalta levennetty. Reitti latujen osalta pysyy entisellä pohjalla. Stadionalue tulee kuitenkin aiheuttamaan meille uusia haasteita, sillä katsomo on poissa käytöstä hiihdon aikana, ainoastaan kuulutus voi toimia katsomossa. Hiihdon toimisto on jo ollutkin uusissa tiloissa, kuitenkin lähellä hiihtostadionia. Viime vuonna siirsimme kilpailutoimiston ja hiihtäjien palvelut uusittuun messukeskukseen, jonne menemme tulevassa hiihdossakin. Viime vuodesta opittuna toimivuutta paranneellaan hieman, ja kisakanslia siirtyykin Lahti-halliin.

Esko Saari

Olen luottavainen ensivuoden järjestelyihin, sillä kokenut organisaatiomme tulee viemään järjestelyt hyvin läpi. Toivotan jälleen hiihtäjät tervetulleeksi Finlandia-Hiihtoon ja eiköhän sitä luntakin tule ensi talvena hieman enemmän kuin viime talvena. Lumitykit ovat kuitenkin valmiina tykittämään lunta heti pakkasten tultua.

Lunta ja hiihtoa odotellen,

Esko Saari
Järjestelytoimikunnan pj.
 

Stadium sai hyviä kokemuksia jo ensimmäisenä yhteistyövuotenaan

Urheiluvälineketju Stadium sanoo olevansa ylpeä yhteistyöstään Finlandia-hiihdon kanssa. Viime vuosi oli yhteistyölle ensimmäinen, ja Stadium Oy:n maajohtaja Jaakko Soini sanoo siitä jääneen hyvän fiiliksen.

”Stadium on ollut useamman vuoden mukana yhdessä Vasaloppet hiihdon kanssa ja sieltä olemme saaneet tietoa ja vinkkejä, kuinka toimia tässä ympäristössä. Kaiken kaikkiaan Stadiumille jäi oikein hyvä fiilis viime vuoden tapahtumasta ja kova into päästä tekemään tämän vuoden tapahtumaa, yksi kokemusvuosi rikkaampana. Finlandian organisaatio osoitti, että erittäin haastavissakin olosuhteissa saatiin suomalaisella päättäväisyydellä tapahtuma järjestettyä”, Soini sanoo.

Viime talvi oli lumen osalta haastava, mikä vaikutti myös urheilukauppaan talvituotteiden osalta. Soinia harmitti tilanne asiakkaiden puolesta, mutta samalla hän toteaa harrastamisen muuttuneen sään mukaan.

”Aktiiviset ihmiset liikkuvat kelistä huolimatta, ja viime talvena se näkyi selvästi juoksun ja treenituotteiden huikeana kasvuna. Säämuutokset tulevat olemaan enemmän sääntö kuin poikkeus ja niihin tulee osata varautua.”

Stadium on mukana Finlandian yhteistyökumppanina myös tulevana talvena. Soini kertoo Stadiumin olevan vuoden kokeneempi ja osaavampi, myös Finlandian organisaatio on tullut tutummaksi.

”Lisäksi tiedämme mitä Finlandia hiihtoon osallistuvat hiihtäjät meiltä odottavat. Haluamme parantaa ja tehdä tämän vuoden tapahtumasta osaltamme entistä paremman. Suunnitelmat ovat jo pitkällä ja tunnelmat ovat korkealla, nyt vain talven tuloa kovasti odotetaan.”

Stadium markkinoi tapahtumaa aktiivisesti eri kanavissa ja nostaa yhteistyötä esiin markkinoinnissaan.

”Lisäksi teemme Finlandia teemapäiviä valikoiduissa myymälöissä, joissa maastohiihto on keskiössä. Vanha totuus on että lumi on parasta markkinointia, talvea odotamme kovasti”, Soini sanoo.
 

Reippaan porukka hoitaa pussituksia ja numeroiden jakoa iloisella mielellä

Finlandia-hiihdossa on mukana useita Lahden alueen seuroja ja yhteisöjä, joiden panos tapahtuman toteutumisessa on merkittävä. Numeroiden pussitus ja jako ovat kaksi urakkaa, joissa FC Reipas P03 -joukkue on ollut auttamassa. Viime vuonna joukkueenjohtajana toimineen Kimmo Tikan mukaan tuolloin auttamassa oli ”noin 18 hilpeää vanhempaa ja yhden pelaajan mummo”. Homma saatiin hoidettua ryhmätyönä.

”Tunnelma pussitustilassa oli erittäin mukava. Kehitysideoitakin saimme järjestäjille annettua miten tekemistä voitaisiin helpottaa.”

Valmistautuminen sujui helposti järjestäjien antaman infon turvin ja vielä aamulla opastusta.

”Paikalle tulo tiettyyn aikaan ei riitä valmistautumiseen vaan pitää hieman olla tiedossa miten mikäkin asia tehdään. Se oli ihan kivaa hommaa, vaikkakin se oli kyllä aika iso työ, mutta kun usko ei loppunut niin onnistuihan se. Harmi, että viime vuonna keli oli niin huono. Kaikki kyllä nauroivat ja heittivät hyvää juttua. Ilman huumoria ei homma olisi onnistunut.”

Hän sanoi, että urakan laajuudesta huolimatta tehtävä hoituu parhaiten porukalla, jossa tekijät ovat paitsi huolellisia niin myös nopeita. Tapahtuma sinänsä oli jo palkitseva.

”Oli mukava olla ihmisten kanssa tekemisissä ja jakaa pusseja, jopa ulkomaan osallistujien positiivisuus kelistä riippumatta oli hyvä.”

Tulevana talvena joukkueenjohtajana porukkansa Finlandian talkoisiin johdattaa tehtävässä Tikkaa seuraava Pia Tyyskä.
 

Treenivinkki: ”Älä unohda lihaskuntoa!”

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Marko Laaksonen sanoo, että viikot ennen lumelle pääsyä voivat olla harjoittelun kannalta yksitoikkoisia.

”Teiden ollessa liukkaina saattaa olla hankala hiihtää rullilla ja toisaalta sään viilentyessä yhdessä sateen kanssa voi harjoitusten toteuttamisesta tulla varsin haastavaa. Itse olen sitä mieltä, että tämä vaihe on yksinkertaisesti se kaikista vaikein hiihtäjän harjoittelussa”, Laaksonen sanoo.

Silloin kun sää suosii ja aikaa on, kannattaa tehdä pidempiä rauhallisia kestävyysharjoituksia.

”Vähimmäistavoitteena pitäisin yhtä pidempää kestävyysharjoitusta per viikko. Harjoitusmuotoja voi mielestäni vaihdella, varmasti keleistäkin riippuen, ja miksei eri harjoitusmuotoja voisi yhdistää myös samaan harjoitukseen. Edellisessä uutiskirjeessä Reijo Jylhän vinkkeihin yhtyen kehottaisin myös tekemään lyhyitä kovempia harjoituksia, ja esimerkiksi juuri juosten tai sauvarinteessä. Esimerkiksi klassisella 4x4min intervalliharjoittelulla muutaman minuutin palautuksella voidaan varmasti ylläpitää aiemmin hankittuja ominaisuuksia ja joissakin tapauksessa saadaan jopa kehitettyä niitä.”

Marko Laaksonen

Silti Laaksonen haluaa nostaa esiin erityisesti lihaskunnon ylläpidon ja kehittämisen, jota sääkään ei haittaa. Tasatyöntö kehittää ylävartalon lihaskestävyysominaisuuksia, mutta keskivartalon lihaskuntoa ei myöskään kannata unohtaa.

”Itse tavoittelisin paria 20-30min keskivartalolle kohdistettua lihaskuntoharjoitusta per viikko, joissa erilaisia kuntopiiriliikkeitä tai sitten vain niin sanottuja stabiloivia harjoitteita tehdään tehokkaasti. Tämän tyyppisellä harjoittelulla voidaan ennaltaehkäistä monenlaista vaivaa ja toisaalta, ollaan valmiimpia siirtymään itse tekniikkaharjoitteluun sitten kun päästään hiihtämään lumelle. Tällaisia harjoituksia on helppo tehdä missä vain ja varsinkin pimeänä iltana sateen ropistessa ikkunoihin. Lisäksi hyöty on korvaamaton tekniikkaharjoitteluun myöhemmin”, Laaksonen sanoo.


Ystävällisin terveisin
Finlandia-hiihto

www.finlandiahiihto.fi | info@finlandiahiihto.fi
Finlandia-hiihto 21.-22.2.2015

 
FINLANDIA-HIIHTO
SVINHUFVUDINKATU 23 A
15110 LAHTI
www.finlandiahiihto.fi
info@finlandiahiihto.fi
+358 (0)44 975 7712
+358 (0)44 975 7713
Lahden Hiihtoseura Hollolan Urheilijat -46 Suomen Hiihtoliitto Worldloppet Ski Federation
 

Finlandia-hiihto on voittoa tuottamaton organisaatio. Osallistumismaksuista kertynyt tuotto (järjestelykulujen jälkeen) jaetaan tapahtumaa ylläpitävien urheilijaseurojen, Lahden Hiihtoseuran ja Hollolan Urheilijat -46, kesken.

Toisin sanoen, osallistumalla Finlandia-hiihtoon tuet suomalaista nuorisotoimintaa!


Login