Finlandia-hiihto
42. FINLANDIA-HIIHTO
Uutiskirje 2


Finlandia-hiihtoa ruskan aikaan

Suomen syksyinen luonto on parhaimmillaan, kun katseet kääntyvät tulevaan talveen ja 21.-22.2.2015 hiihdettävään 42. Finlandia-hiihtoon. Valmisteluja on tehty jo keväästä lähtien niin toimistossa kuin maastossakin. Latu-urien leventämistä jatketaan niittojen ja risusavottojen osalta. Urheilukeskuksen remontin vuoksi olemme evakossa Svinhufudinkatu 23:ssa ensi kevääseen saakka. Toiminnot kuitenkin jatkuvat samalla tavalla kuin aikaisemminkin. Finlandia-hiihdon tulevaisuuspäivä pidettiin 6.9. Keskeiseksi tavoitteeksi ensi kaudelle määriteltiin 7500 hiihtäjää ja lasten Finlandiaan 2500 osanottajaa Lahden, Hollolan ja Nastolan kouluista.

Markkinointipuolella jatketaan sopimusta NRJ:n ja Radio Voiman kanssa. Lehtimainontaa jatketaan entiseen malliin ja sähköistä markkinointia ja tiedotusta tullaan lisäämään. Stadiumin kanssa on tehty kolmen vuoden yhteistyösopimus, ja Stadium myös merkittävästi panostaa hiihdon markkinointiin omia kanaviaan käyttäen. Merkittävä puheenaihe Stadiumin maajohtaja Jaakko Soinin ja tapahtumapäällikkö Tomi Rinteen kanssa oli naishiihtäjien selvä lisääminen.

Meidän kaikkien harras toive on, että Suomeen tulisi selvästi parempi talvi kuin tänä vuonna. Lumen vaikutus markkinointiin on oleellinen tekijä. Viime talvena Finlandia-hiihto oli ainut massahiihto, joka hiihdettiin Oulun eteläpuolella.

Syksy on hienoa aikaa käydä lenkillä ja valmistautua tulevaan talveen hyväkuntoisena ja nauttia Suom en luonnon raikkaudesta. Myös hyötyliikunta marjojen ja sienien keräämisessä antaa kuntoa ja hyviä onnistumisen elämyksiä.

Seuraava ilmoittautumisporras on 15.10., joten syksystä metsässä nauttien on hyvä aika tehdä päätös osallistumisesta talven hiihtojuhlaan!


Matti Haapoja
markkinointipäällikkö


Finlandia-hiihto 2015 mitalia myöten Sibeliuksen hengessä

Vuonna 2015 tulee kuluneeksi 150 vuotta muun muassa Finlandia-hymnin säveltäneen Jean Sibeliuksen syntymästä. Finlandia-hiihto kunnioittaa juhlavuotta muun muassa mitalillaan, jossa on kuva Sibeliuksesta. Kuvan on Sibelius-juhlavuoden toimikunnan tilauksesta piirtänyt Lasse Rantanen.

”Piirroksen tarkoitus on olla juhlavuoden kuvallinen tunnus. Piirroksen olen toteuttanut raapekartongille ja värittänyt tietokoneella. Piirroksen päivänsankari on noin nelikymppinen, luovan kautensa huipulla oleva säveltäjämestari”, Rantanen taustoittaa.
Yhteistyössä: Lahti Energia vahvasti mukana lahtelaisessa talviurheilussa

Lahti Energia Oy on energiayhtiö, jonka päätuotteita ovat yhteistuotannolla tuotettu sähkö ja kaukolämpö. Tuotamme ja myymme sähköä koko maahan ja kaukolämpöä paikallisesti Lahden seudulla. Lahti Energia panostaa uusiutuvaan energiaan. Vuonna 2012 käynnistynyt Kymijärvi II on maailman ensimmäinen energiajätteitä polttoaineena käyttävä kaasutusvoimalaitos.

”Tulevaisuudessa keskitymme vahvuuksiimme, eli lämmön ja sähkön yhteistuotantoon sekä niiden jakeluun ja lisäämme pitkällä tähtäimellä uusiutuvien polttoaineiden käyttöä. Tällä hetkellä kehitämme uutta biovoimalaitosta Lahteen sekä olemme mm. mukana kehittämässä sähköistä liikennettä latausoperaattoriyhtiön osakkaana”, myyntijohtaja Johanna Haverinen sanoo.

Lahti Energia haluaa olla mukana tukemassa Finlandia-hiihtoa, sillä pitkät perinteet omaava tapahtuma on olennainen ja näkyvä osa lahtelaista talviurheilua.

”Tapahtuma kokoaa yhteen monentasoisia hiihtäjiä niin kilpa- kuin kuntoiluhengessäkin, mikä sopii hyvin Lahti Energian sponsorointiarvoihin: haluamme tukea kohteita, jotka liikuttavat mahdollisimman laaja-alaista joukkoa sen sijaan, että keskittyisimme pelkän kilpaurheilun tukemiseen”, Haverinen sanoo.

Eikä yrityksen mukana olo jää pelkästään tukemiseen, vaan Lahti Energialta lähtee joka vuosi joukkue mukaan myös kisaamaan.

”Toivotamme liikunnan riemua kaikille osallistujille!”


Latupartio on auttanut hiihtäjiä kolmen viimeisen Finlandian aikana

Latupartion tehtävä on tarvittaessa avata eli hiihtää puhtaaksi latu-ura ennen kilpailijoiden lähtöä. Latupartio teki debyyttinsä vuoden 2012 Finlandiassa.

”Latupartioidea syntyi, kun keskustelimme työvuorossa, miten voisimme osallistua Finlandia hiihtoon joutumatta hiihtämään ruuhkassa”, vajaat kymmenen kertaa Finlandiaan kilpailijana osallistunut Ilpo Huuskonen kertoo.

Latupartio muodostui Huuskosen työvuorosta Helsingin pelastuslaitokselta, Lahden ja Vantaan taksista sekä Myrskylästä ja Pukkilasta. Yhteensä 15 innokasta lähti mukaan.

”Ensimmäisellä kerralla aamuyöstä satoi uutta lunta muutama sentti, eikä kilpailun johtaja laittanut enää koneita matkaan, vaan meille tuli heti töitä. Porukka jaettiin siten, että osa hiihti koko matkan, osa 30 kilometriä ja osa vietiin eri latuasemille etukäteen, josta he hiihtivät maaliin”, yli 35 vuoden kestävyysurheilutaustan omaava Huuskonen kertoo.

"Partio on lähtenyt matkaan kelistä riippuen noin tunti ennen kisan alkua, että olemme ehtineet hiihtämään koko reitin läpi ennen kilpailijoiden saapumista maaliin.”

Seuraavana vuonna latupartion koko pieneni noin kymmeneen hiihtäjään. Hiihtäminen tapahtui joko 30 kilometrin tai 50 kilometrin pätkällä. Keli oli toissa vuonna hyvä, joten varsinaista ladunaikaisijan tehtävää ei latupartiolla ollut.

”Viime talvi olikin sitten varsin ongelmallinen. Lumen puutteesta johtuen valmistautumiskilometrit jäivät vähäisiksi, ja vaikka matka oli lyhennetty, aiheutti yöllä satanut uusi märkä lumi vaikeuksia partion toimintaan. Lisäksi partion koko pieneni entisestään”, Huuskonen kertoo koko maata vaivanneen lumipulan haasteista.

”Päätimme hiihtää matkan edelleen kahdella matkalla. Matkan teko oli todella hidasta, koska sukset ei luistaneet uudessa märässä lumessa ollenkaan. Olisi pitänyt olla vähintään se viisitoista henkeä mukana, että olisimme saaneet aikaan sen mitä halusimme, eli jokainen latu-ura olisi hiihdetty vähintään 2–3 kertaa auki.”

Tuleva Finlandia-hiihto on vielä auki niin latupartion kuin Huuskosen kohdalta.

"Mikäli latupartioon ei löydy syksyn aikaan vähintään viisitoista varmaa osallistujaa, niin silloin joudun jättämään väliin sen. Jos näin käy, niin todennäköisesti hiihdän itse joko perinteisen tai vapaan Finlandian."


Reijo Jylhän treenivinkit: ”Tehokkaampi harjoittelujakso sopii varsinkin syksylle”

A-maajoukkueen päävalmentajaksi kahdeksan vuoden tauon jälkeen palannut Jylhä sanoo juoksun olevan syksyn luontevin harjoittelumuoto. Hänen mukaansa se on hyvä myös pitää tukevana harjoittelumuotona koko talven ajan.

”Juoksu on hiihtäjälle hyvä palauttava harjoitus sekä ärsyke lihaksistolle.”

Syksy tuo harjoitteluun omat haasteensa. Päivät lyhenevät, illat pimenevät, ja monelle se myös tarkoittaa kesäloman päättymistä, eli harjoitteluaika muuttuu rajallisemmaksi.

”Tehokkaampi harjoittelujakso sopii varsinkin syksylle, koska jakson harjoitteet eivät vie niin paljon aikaa. Ne kehittävät maksimaalista hapenottokykyä ja myös nostavat pitkäkestoisen suorituksen yläpään reserviä”, Jylhä kertoo.

Nämä harjoitukset ovat kerrallaan n. 15-20 minuuttia yhtäjaksoisia suorituksia joko juoksemalla, sauvarinteessä tai rullasuksilla hiihtämällä.

”Harjoitteet voi myös tehdä lyhyempinä intervalleina. Esimerkikiksi 4x5 minuuttia viiden minuutin palautuksilla, jonka aikana syke laskee aerobiselle alueelle.”

Jylhän mukaan sopiva tehokkaamman harjoituksenjakson pituus syksyllä voisi olla kolme viikkoa, jona aikana tehdään joka viikko 2-3 tehokkaampaa harjoitusta. Edellä mainittuja hengästymisharjoituksia 1-2 kertaa viikossa, ja saman verran anaerobisen kynnyksen alapuolella olevaa ns. vauhtikestävyysharjoittelua, joka on kestoltaan vähän pidempää yhtäkestoista harjoittelua 20 minuutista tuntiin. Tehokkaat harjoitteet kannattaa rytmittää siten, että niitä ei tehdä peräkkäisinä päivinä.

”Vaihtoehtona voi myös vauhtikestävyysharjoittelussa tehdä esimerkiksi 5x8 minuutin harjoitteen 1-2 minuutin palautuksilla. Palautuksen tarkotuksena on ylläpitää vauhti koko harjoituksen ajan samalla tasolla”, Jylhä muistuttaa.

Alkusykystä moni suuntaa kuntosaliharjoittelun pariin. Varsinkin hengästymiseen asti johtavat harjoitukset kehittävät lihaksiston tasoja niin, että harjoituksessa käytetyt lihakset kehittyvät. Jylhän mukaan tehokkaampi harjoittelujakso on muistettava myös saliharjoittelussa.

”Voimaharjoittelu kannattaa olla erityyppistä. Jaksolla kannattaa tehdä lihasta hermottavaa lyhyitä sarjoja, suhteellisen isoilla painoilla 2-3 minuutin palatuksilla.”

Näillä vinkeillä kelpaa rakentaa kuntoa kohti Finlandiaa!


Ystävällisin terveisin
Finlandia-hiihto

www.finlandiahiihto.fi | info@finlandiahiihto.fi
Finlandia-hiihto 21.-22.2.2015

Yhteistyössä Finlandia-hiihdon kanssa
FINLANDIA-HIIHTO
SVINHUFVUDINKATU 23 A
15110 LAHTI
www.finlandiahiihto.fi
info@finlandiahiihto.fi
+358 (0)44 975 7712
+358 (0)44 975 7713
Lahden Hiihtoseura Hollolan Urheilijat -46 Suomen Hiihtoliitto Worldloppet Ski Federation
 

Finlandia-hiihto on voittoa tuottamaton organisaatio. Osallistumismaksuista kertynyt tuotto (järjestelykulujen jälkeen) jaetaan tapahtumaa ylläpitävien urheilijaseurojen, Lahden Hiihtoseuran ja Hollolan Urheilijat -46, kesken.

Toisin sanoen, osallistumalla Finlandia-hiihtoon tuet suomalaista nuorisotoimintaa!


Login