Finlandia-hiihto
42. FINLANDIA-HIIHTO
Uutiskirje 1


Puoli vuotta Finlandiaan

Helteiseksi kääntynyt kesä on jälleen vaihtumassa syksyksi, ja on aika ajatella talvea. Finlandia-hiihtoon ilmoittautumisia alkaa perinteisesti syksyn tullen tulla tiiviimpään tahtiin ja sankoin joukoin. Sitä myöten alkavat myös toimistolla valmistelukiireet lisääntyä, ja hyvä niin.

Toistaiseksi olemme hieman viime vuotta jäljessä ilmoittautuneiden määrässä. Perinteisen 50 kilometrille on kuitenkin ilmoittautunut jo 413 hiihtäjää, perinteisen 32 kilometrille 55. Vapaan 50 kilometrille ilmoittautuneita on 158, vapaan 20 kilometrille naisia 37 ja nuoria neljä. Yhteensä ilmoittautuneita on tällä hetkellä 667, mutta kuten sanottua, lisää tulee tihenevään tahtiin. Uskon, että koemme jälleen kunnon talven ja sitä myöten 7000 hiihtäjän juhlan Salpausselän maastoissa.

Toimistomme on muuttanut 1.7. alkaen osoitteeseen Svinhufvudinkatu 23 A, 15110 Lahti. Palvelemme arkisin klo 9.00-15.00. Uudet yhteystiedot löydät täältä.

Syksyn aikana Finlandia tulee näkymään Lahti Regionin kanssa SkiExpon yhteydessä.

Hyvää loppukesää


Tiina Hernesniemi
pääsihteeriJuha Viljamaa

Juha Viljamaa jatkaa Worldloppetin hallituksessa

Finlandia-hiihdon ja Lahden Hiihtoseuran puheenjohtaja Juha Viljamaa jatkaa Worldloppetin hallituksessa myös seuraavan nelivuotiskauden. Viljamaa valittiin toiselle kaudelleen Worldloppetin kerran vuodessa järjestettävässä yleiskokouksessa Rivassa Gardajärvellä Italiassa 22.–23. kesäkuuta.

Hallitukseen kuuluu neljä jäsentä. Viljamaan lisäksi uudelleenvalituiksi tulivat Dennis Kruse (USA), Kinga Jaworek (Puola) ja Annette Lamy Chappuis (Ranska). Viljamaa edustaa Pohjoismaita, Viroa, Islantia ja Kiinaa. Islanti ja Kiina liitettiin kokouksen päätöksellä ja omasta halustaan Pohjois-Euroopan ryhmään.

”Varsinkin Kiina on maratonhiihdon kehitykselle ja markkina-alueena suuri mahdollisuus”, Viljamaa sanoo.

Kokouksessa Worldloppet-perheeseen liittyi neljä pientä hiihtotapahtumaa. Tapahtumat pääsivät mukaan niin sanotulla associated member -statuksella, joten niillä ei ole äänioikeutta yleisissä Worldloppetin kokouksissa. Muilta osin uudet jäsenet Islanti (Fossavatn Ski Marathon), Kiina (Vasaloppet China), Uusi-Seelanti (Merino-Muster) ja Argentiina (Ushuaia Loppet) ovat täysiä jäseniä ja saavat organisaation tuen ja avun.Eero Hietanen
kuva: Hiihtoliitto/Anna-Mari Vuollet

Eero Hietanen: ”Sauvarinne on hyvä harjoitus”

Finlandia-hiihtoon on aikaa vielä yli puoli vuotta, mutta harjoittelun kannalta eletään tärkeitä kuukausia. Maastohiihdon valmennuspäällikkö Eero Hietanen kertoo pitkänmatkan hiihdon vaativan huolellisen ja selkeän valmistautumisen. Hänen mielestään vuosittain toistuva tapahtuma, esimerkiksi Finlandia-hiihto toimii erinomaisena motivaattorina kuntoilijan arjessa.

”Kilpaurheilussa puhutaan, että hiihtäjät tehdään kesällä – sama pätee myös kuntohiihtäjiin. Kesällä luodaan hyvät pohjat hiihtoharjoittelulle”, Hietanen painottaa.

Hän korostaa kestävyyspohjaisen harjoittelun tärkeyttä. Pitkiä eli yli puolentoista tunnin mittaisia harjoituksia rauhallisella ja matalalla teholla hyväkuntoisen kuntoilijan olisi hyvä tehdä noin kaksi kertaa viikossa.

”Suosittelen pitkissä lenkeissä tekemään yhdistelmäharjotuksia omien mieltymysten mukaan. Esimerkiksi juoksusta, kävelystä, uinnista, soudusta ja melonnasta saa muodostettua hyviä komboja, jossa molemmat sekä kädet että jalat joutuvat töihin. Hiihtäjät tekevät paljon tämän tyylisiä harjoituksia”, Hietanen kertoo.

Kesä tarjoaa hiihtäjällekin mahdollisuuden harjoitella monipuolisesti. Hietanen pitää sauvarinnettä hyvänä kesäharjoitteena, sillä syksyn sateet ja niiden tuoma liukkauskaan eivät ole vielä häiritsemässä.

”Sauvarinne eli sauvojen kanssa ylämäkeen nouseminen on hyvä tapa kuormittaa ”hiihtolihaksia”. Mäki tuo siinä hyvän elementin, jonka avulla voi hyvin säätää harjoituksen tehon”, Hietanen toteaa.

Ulkoharjoittelun tökkiessä, pystyy kuntosalillakin hiihtoa edistäviä asioita harjoittamaan. Hietanen korostaa monipuolisuutta saliharjoittelussakin.

”Kannattaa harjoitella kokonaisvaltaisesti, sillä hiihdossa tarvitaan koko lihaksistoa. Keskivartaloa kehittävien liikkeiden tekeminen on äärimmäisen tärkeää jo esimerkiksi selkäongelmien ennaltaehkäisijänä. Hiihdossa ja melkein kaikessa muuassakin liikunnassa liike lähtee keskivartalosta, joten alueen harjoittamista ei voi liikaa korostaa. Perinteiset rinnalleveto, jalkakyykky ja penkkipunnerrus toimivat myös hyvinä harjoitteina. Kuntosaleilla on yleensä paljon käyttökelpoisia laitteita, joiden monipuolinen ja laaja hyödyntäminen auttaa myös hiihtoladulla.


Ulkomailta tuleva osallistuja kuluttaa noin 500 euroa Finlandia-hiihdon aikana

Finlandia-hiihtoon osallistuneiden Lahden ulkopuolisten osallistujien keskimääräinen rahankäyttö oli suomalaisten ulkopaikkakuntalaisten osalta yhteensä 221,72 euroa ja ulkomaalaisten osalta 505,31 euroa. Tapahtumaan osallistuneet pitivät Finlandia-hiihdon parhaana asiana tunnelmaa. Myös järjestelyiden toimivuutta ja sujuvuutta kiitettiin. Nämä asiat selviävät vuoden 2014 Finlandia-hiihdosta tehdystä vaikuttavuustutkimuksesta, jonka pääpainona oli tapahtumankävijöiden rahankäyttö sekä tapahtuman taloudellinen vaikutus. Tutkimuksen aineiston keruu tapahtui sähköpostikyselynä tapahtuman jälkeen ja siihen vastasi 5120:sta osallistujasta 973.

Tapahtumasta haettiin selkeästi eniten tietoa tapahtuman verkkosivujen (75,5%) sekä tapahtumaan osallistuneiden ystävien ja tuttavien kautta (32,0%). Selkeimmät tyytymättömyyden kohteet olivat latu-uran kapeus ja kunto (erityisesti loppupään hiihtäjille) sekä lähtöjärjestelyt yleisesti. Lähtöaluetta, lähtöalueiden karsinointia ja lähtöjen rytmitystä toivottiin kehitettävän. Erittäin haasteellisesta lumitilanteesta huolimatta moni oli tutkimuksen mukaan positiivisesti yllättynyt latujen kunnosta.
Ystävällisin terveisin
Finlandia-hiihto

www.finlandiahiihto.fi | info@finlandiahiihto.fi
Finlandia-hiihto 21.-22.2.2015

Yhteistyössä Finlandia-hiihdon kanssa
FINLANDIA-HIIHTO
SVINHUFVUDINKATU 23 A
15110 LAHTI
www.finlandiahiihto.fi
info@finlandiahiihto.fi
+358 (0)44 975 7712
+358 (0)44 975 7713
Lahden Hiihtoseura Hollolan Urheilijat -46 Suomen Hiihtoliitto Worldloppet Ski Federation
 

Finlandia-hiihto on voittoa tuottamaton organisaatio. Osallistumismaksuista kertynyt tuotto (järjestelykulujen jälkeen) jaetaan tapahtumaa ylläpitävien urheilijaseurojen, Lahden Hiihtoseuran ja Hollolan Urheilijat -46, kesken.

Toisin sanoen, osallistumalla Finlandia-hiihtoon tuet suomalaista nuorisotoimintaa!


Login