Lasten Finlandia 

Vuoden 2014 Finlandia-viikon aloittaa uusi tapahtuma, Lasten Finlandia, joka järjestetään keskiviikkona 19.2. Tapahtuma on suunnattu Lahden, Nastolan ja Hollolan peruskoululaisille. Hiihtomatkat ovat 1, 3 ja 5 km ja sarjat luokille (tytöt ja pojat)1-2, 3-4, 5-6 ja yläasteille.

Tapahtumaan on ennakkoon ilmoittautunut liki 2000 koululaista. Kaikki osallistujat palkitaan mitaleilla, ja muiden paitsi eka- ja tokaluokkalaisten sarjojen kuusi parasta pokaalein. Kannustusjoukkojakin tsempataan mukaan ja paras huutosakki tullaan huomioimaan Pandan makeisilla.


Olavi Siven historian ensimmäinen

Kivijärven koulun esikoululaisesta Olavi Sivenistä tuli ensimmäinen Lasten Finlandian maaliviivan ylittänyt hiihtäjä. Viime syksynä hiihdon aloittanut nastolalainen on kisannut ennenkin, mutta rutiiniksi kisastartit eivät ole ehtineet muodostua.

- Jännitti kyllä. Olen osallistunut sarjakisoihin, mutta tämä tapahtuma on tosi iso. Hyvältä tuntui hiihtää ja tulla ensimmäisenä, Olavi kommentoi maaliin tultuaan.

Maalissa Olavia oli odottamassa isoveli Viljami Siven, joka kommentoi myös pikkuveljensä hiihtoa.

- Ihan hyvä hiihto, mutta hirveä ruuhka oli tuolla mutkassa, niin niistä ei meinannut päästä millään ohi ja joutui pysähtymään, Viljami kertoi.

Kolmosluokkalainen Viljami lähtee itse Lasten Finlandiaan menestymään ja näkee tapahtuman mukavana vaihteluna.

- Täällä on kyllä aika kova vastus, mutta toivottavasti pääsen pokaaleille. Tämä tapahtuma on ainakin mukava niille, jotka ei harrasta hiihtoa, koska kaikki saa täällä mitalin, Viljami spekuloi.

 

 Danil Schröder 3-4 luokkalaisten poikien ykkönen

3-4 luokkalaisten ensimmäinen Lasten Finlandia päättyi seurakavereiden kaksoisvoittoon, kun Danil Schröder saapui maaliin ykkösenä ja heti hänen peräänsä toinen Lahden hiihtoseuran edustaja Oskari Toivanen. Lasten Finlandia oli ensiviikon aluemestaruuskisoihin valmistautuvalle kaksikolle helppo pala.

- Helppoa oli. Tämä oli itselle ensimmäinen Lasten Finlandia, mutta varsinaisessa Finlandia-hiidossa olen ollut mukana 20km kisassa, voittaja kertoi.

- Oli iisi rata, vaikka kerran kaaduinkin. Latu oli aika pehmeä, toiseksi tullut Oskari Toivonen kommentoi.

Kaksikko ei ollut vielä ehtinyt tutustua tapahtuman oheistarjontaan, mutta olivat yhtä mieltä siitä, että tunnelma Lasten Finlandiassa on hyvä, mutta poikien kohdalla myös kiireinen.

- Kyllä näitä voisi järjestää useamminkin, Oskari toteaa.

Tyttöjen voiton 3-4 luokkalaisissa vei Rosa Niittyviita. Toiseksi tuli Henna Viitala ja kolmas oli Enni Nevanen.

 

 Ella Levanin 5-6 luokkalaisten nopein

5-6 luokkalaisten yhteislähtökilpailussa maaliin tuli ensimmäisenä Mukkulan kuudesluokkalainen Ella Levanin. Melko ylivoimaiseen voittoon kiitänyt Ella ei ollut itse kovinkaan yllättynyt ykkössijastaan.

 - Kyllä se oli sillein aika varmaa, Ella naureskeli.

Lopulta selvään voittoon päättyneen kilpailun pitkään hiihtoa harrastanut Ella ratkaisi kisan alkuvaiheilla.

- Koko aikaa en johtanut, mutta tuossa ensimmäisessä mäessä pääsin keulille. Ihan hyvä hiihto oli, Ella kertasi.

 Poikien samaisessa sarjassa voiton korjasi Nastolan Otto Kuusela. Kolme vuotta lajia harrastanut nastolalainen oli tyytyväinen hiihtoons

- Hyvä hiihto. Latu oli paikka paikoin vähän sohjoinen, mutta muuten sekin oli hyvässä kunnossa, poikien mestari arvioi.

Yläaste-ikäisten ykkönen tavoittelee maailman kärkeä

Yläaste-ikäisten sarjassa nopeinta kyytiä piti Julius Kaislavuo. Salpausselän koulussa urheiluluokalla opiskeleva nuori mies vei sarjan voiton lopulta melko selvällä erolla.

- Alussa oli tosi tiukkaa, mutta sitten lopussa pääsin hyvin irti.

Lasten Finlandia oli yhdistettyä harrastavalle Juliukselle mieluisa kokemus.

- Mukavaa tämä oli. Voisi kyllä järjestää usemmankin, Julius kehotti.

Lasten Finlandian voitto oli nuorelle miehelle vasta alkua. Tulevaisuuden tavoitteet ovat korkealla, mutta yksiselitteiset.

- Tulevaisuudessa haluan voittaa maailmanmestaruuden ja olympiakullan.

 Lasten Finlandian kuvat löytyvät sunnuntaihin mennessä täältä. Sivulta löytyy jo nyt aamupäivän kuvia ja loput kuvat päivitetään sivuille viimeistään lauantain aikana.

Lasten Finlandia Lähestyy

Meidän kaikkien innolla odottama ensimmäinen Lasten Finlandia lähestyy. H-hetki on enää muutaman päivän päässä, joten tässä vähän tuoretta informaatiota helpottamaan päivänne suunnittelua. 

Matka Lahden koululta Urheilukeskukseen ja takaisin taittuu mukavasti ja maksutta Lehtimäen Tilausajojen bussilla. Kuljetusten aikataulut on toimitettu kouluille.

Olemme toimittaneet kouluille myös kilpailijaohjeen, jossa on kaikki tarkemmat tiedot päivän tapahtumia, aikatauluja ja paikkoja koskien.

Hiihtomatkojen lisäksi tapahtumatorilla on ohjattuja toimipisteitä, joita pyörittävät erilliset opastajat. Näille pisteille voi tulla ilman suksiakin. Vaatteet ja varusteet sään mukaan.

Dilan ja Päijät-Hämeen liikunnan ohjaajat järjestävät stadionkatsomon sisääntulojen ympärille pisteitä. Niissä voi tasa- ja puolintunnein ottaa osaa leikkimieliseen toimintaan. Isommat lapset voivat testata taitojaan ekoaseammunnassa Suomen ampumahiihtoliiton pisteellä.

Alueella seikkailee neljä maskottia; Finski-jääkarhu, Panda, Ilveri ja Vilperi. Onkohan mieluisin Panda vai Finski? Pandalla on tosin etuna karkinjakelu "kilteille" lapsille.

Tiiviin tapahtumapäivän tohinassa on hyvä muistaa syödäkin. Otattehan omat eväät koulultanne mukaan. Niiden nauttimiseen on tilaa juoksusuoralla Urheilukeskuksen katsomorakennuksen alakerrassa. Myös varusteita voi säilyttää siellä.

Tervetuloa ensimmäiseen Lasten Finlandiaan!


Lisätietoja:
      Kilpailupäällikkö Hannu Viitala, 0400 592 455
      Kilpailusihteeri Heidi Veräjäntausta, 816 8651, sales [at] finlandiahiihto.fi


Ohjeita:


Finlandia-hiihto on voittoa tuottamaton organisaatio. Osallistumismaksuista kertynyt tuotto (järjestelykulujen jälkeen) jaetaan tapahtumaa ylläpitävien urheilijaseurojen, Lahden Hiihtoseuran ja Hollolan Urheilijat -46, kesken.

Toisin sanoen, osallistumalla Finlandia-hiihtoon tuet suomalaista nuorisotoimintaa!